Būsimieji aktoriai Kaune įgijo naują kūrybinę erdvę

Kauniečių kultūrinį gyvenimą papildė nauja teatrinė erdvė. Nuo šiol visi scenos menui neabejingi žmonės galės burtis neseniai duris atvėrusioje Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) teatro salėje.

Daugiau nuotraukų (1)

Greta Menkevičiūtė

Jan 17, 2013, 4:28 PM, atnaujinta Mar 13, 2018, 6:40 PM

Atviras visiems

S. Daukanto gatvėje, buvusiose naktinio klubo „Opus“ patalpose, įsikūręs VDU teatras bus atviras ne tik studentams. „Manau, kad atsiras ne tik akademinė publika, bet ir miesto žiūrovai ateis į šitą erdvę“, - teigė docentė Goda Piktytė.

VDU teatre įrengtos 85 sėdimos vietos, o pastačius papildomas kėdes, spektaklį vienu metu galės stebėti 100 žiūrovų. Pasak G. Piktytės VDU teatro erdvė savo dydžiu niekuo nesiskiria nuo kitų kamerinių teatrų.

Platesnės galimybės kūrybai

Veiklą pradėjęs prieš metus, VDU teatras iki šiol neturėjo savo kūrybinės erdvės. Kaip teigė teatro bei Vaidybos studijų programos vadovė Goda Piktytė pirmojo jų sukurto spektaklio „Trys gyvenimo versijos“ premjera įvyko Kauno Valstybiniame dramos teatre.

Universitete praėjusių metų rugsėjį pradėjo studijuoti būsimieji aktoriai. VDU teatro vadovės teigimu, jau nuo spalio mėnesio vaidybos studentų specialybės užsiėmimai vyksta šiame teatre. Čia jie mokosi pagrindinių scenos meno paslapčių, taip pat gali stebėti profesionalių aktorių repeticijas ar spektaklius.

Naujos teatrinės erdvės atsiradimu džiaugėsi ir VDU rektorius, profesorius Zigmas Lydeka: „Tikiu, kad dar jaunam, tačiau ambicingam universiteto teatrui dabar atsivers kur kas platesnės galimybės kurti, eksperimentuoti, rengti bendrus projektus su profesionaliais aktoriais, menininkais, į šį procesą įtraukiant ir studentus“.

Svarbus ne tik universitetui

Pasak šio teatro vadovės, aktorės Godos Piktytės, VDU teatro atidarymas – neeilinis įvykis.

„Visų pirma teatro atsiradimas reikšmingas ne tik Vytauto Didžiojo universitetui, bet ir Kauno miestui.

Ne kasdien gali išgirsti, kad atsidaro nauja galerija ar naujas teatras, greičiau atsiranda užuolaidų salonai ar plaukų, nagų priežiūros studijos. Iš tiesų manau, kad tokios erdvės atsiradimas labai reikšmingas dalykas.

VDU teatro paskirtis ne tik edukacinė, čia bus kuriami bei rodomi kameriniai spektakliai“, - pasakojo G. Piktytė.

Pirmas profesionalus universiteto teatras

Kaip teigia aktorė, VDU teatras – tai pirmasis profesionalus universiteto teatras Lietuvoje, siekiantis ugdyti naujovėms atvirą scenos meno publiką.

„Lietuvoje universitetų teatrai, dažniausiai asocijuojasi su mėgėjiškumu arba saviveikla. VDU teatre bus ugdomi profesionalūs aktoriai, spektaklius statys pripažinti Lietuvos teatro menininkai. VDU teatras veiks taip kaip visi kiti, tik tai yra kamerinis teatras“, - pasakojo Vaidybos programos vadovė.

Dirbs ne tik Lietuvos režisieriai

VDU teatras užmezgė ryšius ir su užsienio režisieriais. Pasak G. Piktytės tarptautinis bendradarbiavimas akademiniame pasaulyje yra senas ir įprastas reiškinys, o ryšiai su užsienio režisieriais užsimezga labai įvairiai.

Birželio mėnesį VDU teatre ruošiamasi pristatyti bendrą prancūzų ir lietuvių spektaklio eskizą apie kultūrinių skirtybių sandūras šeimoje.

„Šiuo metu dėl naujo spektaklio statymo kalbama su režisiere iš Belgijos, o kovo mėnesį studentams dėstys režisierius iš Vokietijos“, - pasakojo teatro vadovė.

VDU teatre – ir spektakliai, ir susitikimai

Neseniai duris atvėrusioje teatro salėje jau vyksta spektakliai, renginiai, susitikimai su žinomais teatralais ir teatrui artimais kitų sričių menininkais bei mokslininkais. Sausio 16 d. čia svečiuosis antropologas prof. Gintautas Mažeikis, vasario mėnesį – prof. Leonidas Donskis.

Sausio 23 dieną bus rodomas Agniaus Jankevičiaus režisuotas spektaklis „Trys gyvenimo versijos“, pastatytas pagal žinomos šiuolaikinės prancūzų dramaturgės Yasminos Reza pjesę. Šiuo spektakliu VDU tęsia anksčiau užsimezgusį bendradarbiavimą su teatru „Mens Publica“.

Vasario pradžioje teatre spektaklį pristatys VDU absolventas Justinas Kalinauskas, dabar studijuojantis režisūrą Klaipėdos universitete.

Šiuo metu VDU teatre repetuoja režisierius Artūras Areima. Pagal prancūzų egzistencialisto Jeano-Paulo Sartre‘o noveles kuriamas spektaklis žiūrovus pasieks balandžio pradžioje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.