„Atvira erdvė” dairosi naujų debiutantų

Kai matome teatro menininką, kylantį į sceną priimti apdovanojimo arba skaitome apie jo gastroles užsienio šalyse, net nesusimąstome, kokia buvo jo kūrybos pradžia, kur įvyko toks svarbus kiekvienam jaunajam debiutas.

Daugiau nuotraukų (1)

Justina Jurgaitytė

Jan 25, 2013, 5:21 PM, atnaujinta Mar 13, 2018, 6:15 AM

„Menų spaustuvė" yra viena iš nedaugelio Lietuvoje kūrybinių įstaigų, kryptingai padedanti debiutuoti. Jau dešimti metai čia veikia jaunųjų scenos menininkų programa “Atvira erdvė”, kuri iš pradžių vadinosi „Ateinantys”. Nuo 2003 m. ši programa pristatė šiandien jau gerai žinomų kūrėjų pirmuosius spektaklius, o kai kurių darbai pelnė aukščiausius šalies teatrinius apdovanojimus ar buvo jiems nominuoti.

"Menų spaustuvės" scenose savo pirmuosius darbus kūrė teatro režisieriai Agnius Jankevičius, Artūras Areima, Vidas Bareikis, Balys Latėnas, choreografai Petras Lisauskas, Loreta Juodkaitė, Edita Stundytė, Airida Gudavičiūtė ir Laurynas Žakevičius.

Čia debiutavo ir neįprastų, kitur nerodomų žanrų menininkai: cirko kūrėjas Mantas Markevičius, audiovizualinės poezijos iniciatorė dramaturgė Gabrielė Labanauskaitė, Auksės Petrulienės „Psilikono teatras“, operos „Izadora“ kūrėjai „operomanai“, dainuojančių artistų “Trupė liūdi“. „Atviros erdvės“ kūriniai buvo parodyti per gastroles Vokietijos, Lenkijos, Didžiosios Britanijos, Izraelio, Prancūzijos, Ukrainos, Rusijos scenose.

"Tikrai nenorime prisiimti laurų, nesakome, kad tie kūrėjai nebūtų atsiradę be „Atviros erdvės“, ir anaiptol ne visi kūriniai buvo ilgalaikiai. Tačiau be „Atviros erdvės“ dabartinių Lietuvos scenos menų tikrovė – ypač jaunųjų kūrėjų – būtų nepalyginamai skurdesnė, – sakė "Menų spaustuvės" vadovas Audronis Imbrasas. - “Atvira erdvė” iki šiol tebėra vienintelė Lietuvoje specialiai jaunųjų scenos menų kūrėjų pirmiesiems žingsniams skirta programa. Svarbu ir tai, kad ji buvo pirmasis postūmis daugeliui dabar žinomų režisierių ar choreografų, netgi naujų trupių susiformuoti."

Vienas įdomiausių šio sezono scenos kūrinių – kaip tik “Atviroje erdvėje” sukurtas aktoriaus ir muzikanto Šarūno Datenio “Gaidelis pinigautojas”, skirtas vaikams. Tai interaktyvus muzikinis spektaklis, kurį Š. Datenis kuria drauge su čia pat scenoje piešiančiu dailininku Antanu Dubra ir su žiūrovais, noriai sutinkančiais prisidėti prie menininkų žaidimo.

Šiuo metu programa „Atvira erdvė“ jau priima 2013 metų paraiškas ir laukia jų iki vasario 11 d. Tai gali būti teatro, šokio, objektų, lėlių spektaklių, performanso, multimedijų, tarpdisciplininių menų, spektaklių vaikams, paaugliams, naujojo cirko projektai. Vasario pabaigoje, "Menų spaustuvės" tarybai atrinkus tinkamas paraiškas, jų autoriai bus prašomi pateikti iki 15 min. trukmės būsimo projekto ištrauką/eskizą/pristatymą.

“Atviros erdvės” programa skirta toms kūrybinėms grupėms, kurių branduolį sudaro profesionalai bei jaunieji menininkai, neseniai baigę arba bebaigiantys studijas scenos menų profesionalus rengiančiose švietimo įstaigose. Atrinktiems projektams rengti ir pristatyti bus suteiktos "Menų spaustuvės" patalpos, techninė įranga, finansinė ir vadybinė parama. Projektų atrankos rezultatus numatoma paskelbti iki kovo 5 dienos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.