Sandanso kino festivalis išdalijo apdovanojimus

Pagrindinį Sandanso festivalio apdovanojimą pelnė „Frutveilis“

Fimo „Frutveilis“ režisierius R. Coogleris atsiima Sandanso festivalio apdovanojimą.<br>AP
Fimo „Frutveilis“ režisierius R. Coogleris atsiima Sandanso festivalio apdovanojimą.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Jan 28, 2013, 1:38 PM, atnaujinta Mar 13, 2018, 3:04 AM

Baigiantis apsnigtuose Jutos kalnuose rengiamam pagrindiniam Amerikos nepriklausomų filmų festivaliui, „Frutveilis“, kuris yra pirmasis režisūrinis Ryano Cooglerio darbas, pelnė JAV dramų Didįjį žiuri apdovanojimą ir JAV dramų žiūrovų apdovanojimą.

Ne amerikietiškų filmų kategorijose užsienio dramų Didysis žiuri apdovanojimas atiteko Pietų Korėjos režisieriaus Muel O filmui „Jiseul“, o kambodžietės Kalyanee Mam „Upė keičia kryptį“ buvo apdovanota užsienio dokumentinių filmų Didžiuoju žiuri prizu.

Filmo apie Rusijos feminisčių grupę „Pussy Riot“ kūrėjai, kuriems buvo įteiktas specialusis žiuri apdovanojimas, sakydami padėkos kalbą pasinaudojo proga pagerbti jų veiklą.

„Frutveilis“, kurio pavadinimas reiškia San Fransisko įlankos rajoną, kur vyksta veiksmas, pasakoja tikrą istoriją apie Oscarą Grantą, kurį policininkas nušovė 2009 metų sausio 1-osios paryčiais.

Tas incidentas buvo nufilmuotas telefonais, vaizdo medžiaga išplito internete ir kitą dieną Ouklande išprovokavo protestus, kurių kai kurie virto smurto protrūkiais.

Filme vaidina ir Octavia Spencer, kuri pernai už vaidmenį dramoje apie pilietines teises „Tarnaitė“ pelnė geriausios antrojo plano aktorės „Oskarą“.

JAV dokumentinių filmų Didysis žiuri apdovanojimas atiteko „Kraujo broliui“ apie amerikiečio darbą AIDS paveiktų vaikų Indijoje labui. Juosta taip pat gavo JAV dokumentinių filmų kategorijos žiūrovų apdovanojimą.

Geriausia JAV dramos režisiere buvo pripažinta Jill Soloway, pristačiusi „Popiečio malonumą“, o geriausiu dokumentinio filmo režisieriumi buvo paskelbtas Zachary Heinzerlingas, atvežęs į Sandansą „Gerutę ir boksininką“.

Pasaulio kino kategorijose „Pussy Riot“: pankų malda“ apie grupę, kurios trys narės pernai buvo pasodintos už grotų, pelnė specialųjį žiuri prizą už dokumentinę juostą.

„Tai neįtikima garbė ir puikus prizas ... Maša, Nadia ir Katia pradėjo feministinę revoliuciją, kuri, kaip tikimės, tęsis visame pasaulyje. Padarykime, kad taip įvyktų“, - sakė vienas režisierių Mike'as Lerneris.

Kasmet Park Sityje rengiamas kino festivalis, kurį įkūrė Robertas Redfordas, siekia paskatinti nepriklausomo kino kūrėjus, kuriuos kitaip galėtų užtemdyti didžiųjų studijų produkcija. Tuo tarpu Holivudas Sandanso festivalyje ieško naujų talentų.

Šiemetiniame festivalyje, kuris oficialiai baigėsi sekmadienį, buvo pristatyta 119 vaidybinių filmų iš 32 valstybių, tarp jų - 51 debiutinis filmas ir daugiau kaip 100 pasaulinių premjerų.

Tarp labiausiai lauktų filmų buvo „jOBS“, kuriame Ashtonas Kutcheris vaidina velionį „Apple“ įkūrėją ir kompiuterių amžiaus dievaitį Steve'ą Jobsą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.