Vilniuje viešės filmo „Maskva netiki ašaromis“ autorius V. Menšovas

„Oskaro“ premijos laureatas, garsus rusų režisierius, scenaristas, aktorius

Režisierius V. Menšovas labiausiai išgarsėjo filmu "Maskva netiki ašaromis".<br>Rengėjų archyvas
Režisierius V. Menšovas labiausiai išgarsėjo filmu "Maskva netiki ašaromis".<br>Rengėjų archyvas
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Jan 28, 2013, 12:37 PM, atnaujinta Mar 13, 2018, 3:19 AM

Tarptautinio žiniasklaidos klubo „Formatas A3“ kvietimu atvykstantis V. Menšovas sausio 31 dieną dalyvaus viešame susitikime „Liaudis ir laikas - gyvenime ir kine“.

V. Menšovas gimė Baku 1939 metais. Sidabro medaliu baigęs mokyklą, 1961-aisiais įstojo į MCHAT mokyklos studijos aktorinį fakultetą, o jį baigęs toliau mokėsi aspirantūroje prie režisūros katedros Kinematografijos institute (VGIK).

V. Menšovo režisūrinis debiutas didžiajame kine įvyko 1976 metais filmu „Pokštas“ pagal Semiono Lungino scenarijų. Filmo sėkmė pranoko visus lūkesčius. Dainos iš filmo skambėjo plokštelėse ir per radiją, juosta tapo rodomiausia 1977-aisiais, o metams baigiantis jo kūrėjai buvo įvertinti Valstybine premija.

JAV kino akademijos „Oskaro“ apdovanojimą V. Menšovas pelnė už savo legendinį filmą „Maskva netiki ašaromis“. Šį filmą vien Sovietų Sąjungoje per metus pažiūrėjo daugiau kaip 80 milijonų žmonių. Juostą nusipirko daugiau kaip 100 pasaulio šalių, o JAV 1981 metais filmas buvo įvertintas aukščiausiu kinematografijos apdovanojimu - „Oskaru“ nominacijoje „Geriausias užsienio filmas“.

Atsiimti apdovanojimo režisieriaus į Ameriką neišleido. „Jau po to sužinojau, kad apie mane buvo rašomi skundai, - kalba maestro.- Buvau laikomas nepatikimu ir nevertu būti išleistu į užsienį“. Šiandien paauksuota „Oskaro“ statulėlė stovi V. Menšovo namuose ant lentynėlės. Pirmą kartą ją į rankas režisierius paėmė tik praėjus 8 metams nuo tos dienos, kai buvo apdovanotas.

Kitą savo filmą - „Meilė ir balandžiai“ V. Menšovas baigė kaip tik per patį kovos su alkoholizmu kampanijos Sovietų Sąjungoje įkarštį. Dėl stikliuką pamėgusio dėdės Mitios, kurį suvaidino Sergejus Jurskis, filmas buvo uždraustas. Į ekranus jis išėjo tik po kelerių metų ir vėl sulaukė neįtikėtinos sėkmės.

V. Menšovas garsus ne tik kaip režisierius, bet ir kaip aktorius, nusifilmavęs filmuose „Griežtojo režimo atostogos“. „Nakties sargyba“, „Dienos sargyba“, „Kur yra Nofeletas?“, „Kurjeris“, serialuose „Gromovai. Vilties namai“, „Likvidavimas“, „Diversantas“ ir kt. Iš viso V. Menšovas sukūrė per 70 vaidmenų kine ir televizijos filmuose.

Į susitikimą su V. Menšovu sausio 31 dieną Vilniuje, „Šarūno“ viešbučio konferencijų salėje, kviečiami visi, kurie neabejingi kinui, taip pat žurnalistai, kino kritikai, aukštųjų mokyklų studentai ir dėstytojai, mokytojai ir vyresniųjų klasių moksleiviai. Renginys vyks lietuvių ir rusų kalbomis. Įėjimas laisvas, tik prašoma iš anksto užsiregistruoti telefonu +370 607 36477 arba el. paštu: formatasa3lt@gmail.com.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.