Dirigentės M. Gražinytės mostui pakluso vienas geriausių planetos orkestrų

Jis spėjo, jog M.Gražinytei padėjo ir pasaulinio lygio orkestras,„galintis groti be dirigento“, ir jai „maloniai paklusęs“ patyręs pianistas Emanuelis Axas.

M.Gražinytė dirigavo ir vienam geriausių Europos kamerinių orkestrų „Camerata Salzburg“.
M.Gražinytė dirigavo ir vienam geriausių Europos kamerinių orkestrų „Camerata Salzburg“.
Daugiau nuotraukų (1)

Asta Andrikonytė

Jan 30, 2013, 8:00 PM, atnaujinta Mar 12, 2018, 10:24 PM

Sausio 26-osios vakarą prancūzų maestro Ludovicas Morlot pasijuto prastai po pirmosios koncerto dalies „Walt Disney Concert Hall“, ir 26 metų lietuvaitė be repeticijų jį pakeitė prie Los Andželo filharmonijos orkestro dirigento pulto.

„Labai jaunai atrodanti Gražinytė-Tyla užtikrintai, su pasitikėjimu nėrė į Allegro Maestoso (buvo atliekamas W. A. Mozarto Koncertas fortepijonui ir orkestrui Nr.25 - Red.). Nors jos mostai buvo šiek tiek perdėti, kūrinį ji padirigavo nuostabiai“, - įvertino pasirodymą „Culture Spot LA“ recenzentas.

Jis spėjo, jog M.Gražinytei padėjo ir pasaulinio lygio orkestras,„galintis groti be dirigento“, ir jai „maloniai paklusęs“ patyręs pianistas Emanuelis Axas.

Po to M.Gražinytė dar padirigavo L.van Beethoveno Penktąją simfoniją. Anot kritiko, savo sklandžia, įtaigia interpretacija ji leido suprasti, kodėl Los Andželo filharmonijos orkestro vadovas Gustavo Dudamelis pasirinko šią merginą dalyvauti savo programoje.

„Nors Los Andželo filharmonijos orkestras simfoniją yra grojęs daugybę kartų, greičiausiai jauna dirigentė prisidėjo prie to, kad nuskambėjo ji taip gaiviai, lyg būtų atliekama pirmą kartą, - pripažino „Culture Spot LA“.

„Publika šiltai įvertino M. Gražinytės savitvardą - ne tik ryžtą gelbėti orkestrą kritinėje situacijoje, bet ir gebėjimą neprarasti kūrybinės dvasios“, - dėstė kritikas Henry Schlingeris.

„Atsidurti prieš „Disney Hall“ auditoriją paskutinę minutę - ir baisu, ir jaudinama. Kita vertus, daugelis dirigentų (pavyzdžiui, Leonardas Bernsteinas) panašiomis aplinkybėmis parodė narsą ir pelnė pasaulinį pripažinimą“, - priminė „Culture Spot LA“.

M. Gražinytė už Atlanto atsidūrė G. Dudamelio kvietimu. Šis bene žymiausias jaunosios kartos dirigentas - jam ką tik sukako 32-eji - atrinko lietuvę su dar trimis jaunaisiais batutos talentais dalyvauti savo įsteigtoje dirigentų tobulinimosi programoje.

Įsitraukusi į programą tik prieš 10 dienų, Mirga net drąsiausiose svajonėse negalėjo tikėtis tokio žaibiško debiuto pagrindinėje Los Andželo koncertų salėje.

M. Gražinytė iki vasario pabaigos dirbs, stebima G. Dudamelio, su Los Andželo filharmonijos bei jaunimo orkestrais ir studentais.

Ši 2004-aisiais Lietuvą palikusi Nacionalinės M. K. Čiurlionio menų mokyklos absolventė dirigavimą studijavo Austrijos, Italijos, Vokietijos ir Šveicarijos aukštosiose mokyklose. Nuo 2011-ųjų ji dirba Heidelbergo operos teatro Vokietijoje antrąja kapelmeistere.

Mirga Vakaruose prisistato kaip Gražinytė-Tyla. Pasak dirigentės, jos pseudonimas - tai savotiška atsvara tikrajai pavardei, kuri užsienyje dažniausiai ištariama neteisingai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.