Naujasis „Trimito“ meno vadovas pučiamųjų orkestrą mato kaip solistą

Šių metų pradžioje buvęs ilgametis pučiamųjų orkestro „Trimitas“ meno vadovas profesorius Algirdas Budrys orkestro raktus perdavė savo mokiniui, Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatui saksofonininkui Petrui Vyšniauskui. Naujasis vadovas nelinkęs skubėti imtis didelių perversmų, bet ateityje žada kai kurių pokyčių. „Šiems metams orkestras jau parengė programą, kurios ir laikysimės. Bet ateityje kai kas keisis“, - sako P. Vyšniauskas.

Saksofonininkas P. Vyšniauskas tapo naujuoju "Trimito" orkestro meno vadovu.<br>R. Jurgaitis
Saksofonininkas P. Vyšniauskas tapo naujuoju "Trimito" orkestro meno vadovu.<br>R. Jurgaitis
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-01-31 14:46, atnaujinta 2018-03-12 21:02

Vienas iškiliausių džiazo kūrėjų dabar turi oficialias pareigas ir kabinetą, tačiau net ir sėdėdamas prie darbo stalo jis nesiliauja „džiazuoti“: „Visą gyvenimą nieko nedirbau - tik grojau. O dabar prasidėjo kai kas naujo ir įdomaus. Gavau pasiūlymą sėstis prie stalo po 55 metų.  Keisčiausia, kad man tai patinka“, - juokauja Lietuvos muzikos ir teatro akademijos profesorius P. Vyšniauskas.

Naujasis „Trimito“ meno vadovas tikisi, kad ateityje orkestras grįš prie kūrinių, labiau tinkamų pučiamųjų orkestrui. Toks orkestras neturėtų būti kažkam akompanuojantis kolektyvas - jis pats turi atlikti solisto vaidmenį. Manau, kad ateityje ir judėsime šia kryptimi“, - mintimis dalijosii meno vadovas ir pridūrė, kad norisi ką  nors padaryti ne sau, bet orkestrui - būtent jam perduoti savo sukauptą patirtį.

P. Vyšniausko atėjimas į „Trimitą“ jau atnešė tam tikrų permainų - prieš kelias dienas „Trimitas“ išsirinko orkestro meno tarybos atstovus, kuriais tapo Nacionalinės premijos laureatas dirigentas Modestas Pitrėnas, Lietuvos muzikos ir teatro akademijos Pučiamųjų katedros vedėjas obojininkas Robertas Beinaris, trys „Trimito“ orkestro artistai bei Kultūros ministerijos atstovė Irena Didžiulienė. Meno taryba reguliariai rinksis ir svarstys muzikinių krypčių, repertuarų klausimus, kurs trejų metų strateginius planus, numatys ir formuos orkestro viziją.

Jau šeštą dešimtmetį neprarandantis originalaus muzikinio veido ir tik jam būdingo universalumo „Trimitas“ kol kas ir toliau atlieka šiuolaikinę ir klasikinę pučiamųjų, liaudies, estradinę, džiazo su šou elementais ir sakralinę muziką. Tad orkestro gerbėjai jo klausytis galės ir miesto šventėse, ir klasikinės muzikos salėse, ir bažnyčiose.

55 metų „Trimito“ kūrybinė istorija įamžinta knygoje „Trimitas: nuo parko orkestro - į muzikos aukštumas“, kurią inicijavo orkestro vyriausiasis dirigentas Ugnius Vaiginis. Ši knyga, kurioje sugulė ne tik garsių Lietuvos muzikų pasisakymai, bet ir istorinės orkestro nuotraukos, vasario 24 dieną bus pristatyta Lietuvos publikai tarptautinėje Vilniaus knygų mugėje. Jos lankytojams orkestras dovanos ir nedidelį koncertą.

Pavasarį orkestro laukia labai atsakingas pasirodymas su vienu garsiausių pasaulio trimitininkų -- kovo 21-ąją Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje vyks „Trimito“ ir garsaus Australijos džiazo virtuozo Jameso Morrisono koncertas. Šio trimitininko atliekamos muzikos klausėsi Didžiosios Britanijos karalienė Elisabeth II, JAV prezidentai George'as H.W. Bushas ir  Billas Clintonas.

1997-aisiais už indėlį į gimtosios šalies meną muzikantas buvo apdovanotas Australijos ordinu, o 2000-aisiais savo kurtą kompoziciją atliko per Sidnėjaus olimpinių žaidynių atidarymo ceremoniją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.