Muzikos festivalyje - nuo J. S. Bacho iki lietuvių kompozitorių kūrybos

Pavasario pranašu Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje jau kelinti metai tampa Johanno Sebastiano Bacho muzikos festivalis. Šiemet jis vyks jau ketvirtą kartą - prasidės vasario 6-ąją, o baigsis per Velykas, balandžio 1-ąją.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 1, 2013, 11:07 AM, atnaujinta Mar 12, 2018, 7:42 PM

Iš J. S. Bacho muzikos savaitės išaugęs festivalis pirmąkart surengtas 2007-aisiais. Šio ambicingo renginio iniciatoriaus, festivalio bei pagrindinio jo atlikėjo – orkestro „Musica humana“ meno vadovo Algirdo Vizgirdos teigimu, J. S. Bacho kūryba skatina muzikavimo laisvę ir gebėjimą perteikti žmogų taurinančias dvasines būsenas. Tarsi norėdami ir sau, ir festivalio publikai pailginti sąlyčio su taurinančia J. S. Bacho kūryba malonumą, pagrindiniai festivalio atlikėjai šešias šiemet pristatomas programas erdviai išdėliojo laike – koncertus skirs ilgokos laiko atkarpos, kurias, kaip pauzes muzikoje, galėsime skirti apmąstymams ir geresniam įsiklausymui.

Šešios festivalio programos J. S. Bacho kūrybą leis išgirsti įvairiame kontekte, priartinant ją iki nūdienos Lietuvos muzikinių erdvių. Programas su festivalio orkestru „Musica humana“ ir jo meno vadovu bei dirigentu A. Vizgirda rengia gausus atlikėjų būrys: chorai „Vilnius“ (meno vadovas ir vyr. dirigentas Povilas Gylys), „Aukuras“ (meno vadovas ir vyr. dirigentas Alfonsas Vildžiūnas), solistai dainininkai Raminta Vaicekauskaitė, Simona Liamo, Vilija Mikštaitė, Julija Stupnianek, Saulė Šerytė, Renata Dubinskaitė, Mindaugas Zimkus, Steinas Skjervoldas, Ignas Misiūra ir instrumentininkai Ilona Girdžiūnaitė, Ramunė Grakauskaitė, Paulius Biveinis (smuikai), Ignė Pikalavičiūtė (violončelė), Ula Čaplikaitė (fleita), Robertas Beinaris, Eugenijus Paškevičius (obojai), Balys Vaitkus (vargonai, klavesinas).

IV J. S. Bacho muzikos festivalį vasario 6-ąją Filharmonijos Didžiojoje salėje pradės programa „Bachas ir Lietuvos muzika“. Čia derės baroko genijaus ir šiuolaikinių lietuvių kompozitorių kūriniai: Vaidos Striaupaitės-Beinarienės „Protėvių laiškai“, Osvaldo Balakausko „Odyssey – 3“ fleitai, obojui ir styginiams premjera bei 2000-aisiais Vilniaus festivalio užsakymu pasauliniams J. S. Bacho metams sukurtas ir lietuvių šiuolaikinės muzikos šedevru tapęs Algirdo Martinaičio koncertas-kantata „Muzikinė auka“.

Vasario 10-ąją Taikomosios dailės muziejuje bus pristatyta programa „Prancūziškos siuitos ir kantatos – I“. J. S. Bachas yra sukūręs apie 250 kantatų, tiek bažnytinių, tiek pasaulietinių. Iš šio gausaus kūrybos aruodo koncertui pasirinktos bažnytinė kantata „Weichet nur, betrübte Schatten“ ir dvi instrumentinės prancūziškos siuitos: Nr. 1 C-dur ir Nr. 2 h-moll. O kovo 17-ąją Taikomosios dailės muziejuje per koncertą „Prancūziškos siuitos ir kantatos – II“ bus atliktos siuitos Nr. 3 D-dur ir Nr. 4 D-dur bei kantata „Non sa che sia dolore“.

Vasario 17-ąją festivalis Evangelikų liuteronų bažnyčion suburs J. S. Bacho ir Antonio Vivaldi muzikos gerbėjus. Čia skambės programa „Bachas ir Vivaldi – I“. Jos tęsinys – „Bachas ir Vivaldi – II“ bus atliktas kovo 24-ąją Taikomosios dailės muziejuje.

Festivalį vainikuos J. S. Bacho „Pasija pagal Morkų“, greta kitų kūrinių skambėsianti balandžio 1-ąją per festivalio baigiamąjį koncertą Filharmonijos Didžiojoje salėje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.