Klaipėdos senamiesčio grindinį trypė Užgavėnių monai

Iš pajūrio niekaip nesitraukiančią žiemą klaipėdiečiai tikisi išvyti Užgavėnių burtais. Sekmadienio popietę į tradicinę šventę senamiestyje visus sukvietė Klaipėdos miesto savivaldybės Etnokultūros centras.

Daugiau nuotraukų (1)

Eglė Petkutė

Feb 10, 2013, 3:51 PM, atnaujinta Mar 12, 2018, 5:50 AM

Būrys kreivadančių, kumpanosių, kuprotų, šleivų, raguotų, barzdotų ir keistai pasidabinusių persirengėlių nuo senojo turgaus grindiniu patraukė į Teatro aikštę. Čia juos pasitiko pagrindiniai Užgavėnių herojai – Lašininis ir Kanapinis, o taip pat miesto folkloro ansambliai, kaipmat įtraukę į šventinį siautulį aikštėje susirinkusius žmones.

Liaudies muzikos atlikėjai slėpėsi po vestuvininkų, žydų, čigonų, daktarų, velnių, raganų, giltinių, meškų, gervių kaukėmis, krėsdami pokštus ir neleisdami nė akimirkos nuobodžiauti į šventę atėjusiems miestiečiams.

Kvietė įsiamžinti su kaukėmis

Nuo seno tikima, jog per Užgavėnes būtina sočiai ir riebiai prisivalgyti, kad metai būtų sotūs ir turtingi. Teatro aikštėje klaipėdiečiai galėjo vaišintis vietoje verdamu šiupiniu, kelių rūšių blynais, kiaulės ausimis, saldžiomis spurgomis kitais skanėstais. Norinčiųjų sočiai užkąsti driekėsi ilgos eilės, kai kurie baiminosi, kad gardėsių gali ir nelikti.

„Šiandien yra diena, kai reikia vienas kitam krėsti pokštus, kvailioti ir šėlti lyg vaikystėje, o jei „šposą“ iškrėtė tau – jokiu būdu nesupykti, juk tai Užgavėnės, čia viskas galima!”, - kvatojo persirengėliai.

Teatro aikštėje Užgavėnių šventės metu įsikūrė fotostudija „Dėdeli veizuolaa, dontis kap varguonaa“, įspūdingu podiumu žygiavo patraukliausios šventės „asabos“, veikė vaikų linksmybių kampelis, žydų turgeliai, vyko ištvermės rungtynės „Stiprus kaip vištos plaukas“.

Svarbiausia - triukšmauti ir sočiai valgyti

Kaukėti persirengėliai linksminosi taip, kad prikeltų visas gyvybės galias, išvarytų žiemos demonus, pažadintų šalčio sukaustytą žemę naujai gyvybės pradžiai. Per Užgavėnes reikia kuo daugiau rėkauti, švilpti, cypti, trepsėti, žvangėti, skrabėti, belsti – triukšmą kelti. Triukšmavimas ne tik pažadina žemę iš stingulio – tai pati geriausia priemonė piktosioms dvasioms nuvyti.

Visus perrėkti bandys Lašininis ir Kanapinis. Šiais metais jie išsiskirs ne tik savo kūno formomis, bet ir kalba. Kalbėdami skirtingomis tarmėmis, Lašininis ir Kanapinis netruks įsivelti į konfliktą. Per didelį nesusikalbėjimą užvirs nuožmi kova, kurios baigtį lengva nuspėti. Kanapiniui nugalėjus Lašininį, dar reikės atsikratyti Morės bei jos mirtimi prišaukti žiemos pabaigą, gyvenimo negerovių, nesklandumų, niūrios praeities pabaigą.

„Senoliai sakydavo: „Jei Užgavėnių nešvęsi, tais metais nuo nelaimių neatsiginsi: gyvuliai išdvės, javai blogai derės, namiškiai sirgs, visokios kitokios negandos pristos“. Tad geriau nerizikuoti – reikia gerai užsigavėti ir bėdų neturėti“ – tvirtino šventės organizatoriai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.