Emalio virtuvėje Šv.Valentino dienos dovaną galima sukurti kartu su N. Marčėnaite

Originalią dovaną sau ar savo mylimam žmogui galima susikurti Vilniaus galerijoje „Meno niša“. Ateinančią savaitę (išskyrus trečiadienį) čia veiks kūrybinės dirbtuvės „Menas emalio virtuvėje 1000 ˚C“, kuriose dirbs ne tik juvelyrai, bet kaprizingą emalio techniką išbandys ir kitų sričių menininkai – tapytojai, grafikai, skulptoriai.

Daugiau nuotraukų (1)

Rūta Mikšionienė

Feb 11, 2013, 7:27 AM, atnaujinta Mar 12, 2018, 5:12 AM

Artėjančių švenčių proga galerija „Meno niša“ nusprendė plačiai atverti iki šiol išskirtine juvelyrų teritorija laikytos emalio virtuvės duris. Kad galerijos lankytojams būtų drąsiau ir įdomiau, galerininkės pakvietė kartu padirbėti ne tik žinomus juvelyrus, bet ir tuos menininkus, kurie iki šiol nėra dirbę su emaliu: Marių Jonutį, Arūnę Tornau, Jolantą Kyzikaitę, Jurgitą Januškevičiūtę, Rūtą Katiliūtę, Nomedą Marčėnaitę, Vitalį Čepkauską, Saulių Vaitiekūną ir kitus.

Aktyvi veikla emalio dirbtuvėse verda nuo praėjusio ketvirtadienio, todėl pirmadienį galerijoje jau galima bus pamatyti naujausią populiariojo M. Jonučio darbą ir Jaunojo tapytojo prizo laureatės J. Kyzikaitės bandymą tapyti emaliu. Tuo tarpu santūrių abstrakcijų autorė R. Katiliūtė nepanoro kurti paveikslų. Ji mėlynu emaliu papuošė poros šimtmečių senumo vinių galvutes.

Kartu su menininkais mielai didesnius ir mažesnius metalo gabalėlius emaliavo ir galerijos lankytojai, nepagailėję už medžiagas sumokėti po 50 litų. Emalio dirbtuvių sumanytoja, žinoma juvelyrė Marytė Gurevičienė, portalui lrytas.lt pasakojo, kad gana sudėtinga technika patiko - sužavėjo ir jaunimą, ir senjorus.

Jauniausiai dirbtuvių dalyvei buvo tik septyneri su puse, o vyriausiai – virš šešiasdešimties metų. Šeštadienį išbandyti naujos technikos į galeriją užsukdavo ne tik vilniečiai, bet ir kauniečiai.

„Žmonės ne tik kuria, bet ir klausinėja įvairių techninių dalykų, domisi, kur galima įsigyti vienų ar kitų medžiagų. Turbūt pabandę dirbti su emaliu jie ima galvoti, ar negalėtų patys kurti papuošalų ne tik dovanoms, bet ir pardavimui“, - džiaugėsi M. Gurevičienė.

„Emalio virtuvėje“ ši juvelyrė ne tik paaiškina pradedantiesiems visą procesą, bet ir „iškepa“ jų sukurtus gaminius. Paklausta, ar daug žmonių daro ką nors specialiai Šv.Valentino dienai ar Vasario 16-ajai, ji prisiminė, kad tarp darbų buvo ir širdelė tarp gėlių, ir avietinės gulbės.

„Emalis visuomet nustebina, nes išdegtas darbas dažnai pateikia įvairių netikėtumų. Pavyzdžiui, tos gulbės iš pradžių buvo visai baltos, o galutiniame variante tapo avietinės“, - šypsojosi menininkė. Ji įsitikinusi, kad sunkiai nuspėjamas rezultatas padeda išlaisvinti žmogaus kūrybinę fantaziją, gundo lankytojus drąsiau eksperimentuoti ir su spalvomis, ir su formomis. Juo labiau, kad čia nebaisu ir suklysti, mat emalio kūrinį visuomet galima pataisyti – paspalvinti kita spalva ir išdegti iš naujo.

M. Gurevičienė pasakojo, kad jau šiandien nemažai žmonių rezervavo vietas emalio dirbtuvėje Šv. Valentino dienai, kai čia savo naujus darbus kurs dailininkė, rašytoja ir televizijos laidų vedėja Nomeda Marčėnaitė. Įdomu turėtų būti ir antradienį, per Užgavėnes, kai išsikepti spalvingus emalio blynelius mėgins tapytoja Arūnė Tornau. O penktadienį vakare vyks „Emalio meno virtuvės 1000˚C“ uždarymas ir sukurtų kūrinių pristatymas.

Emalio meno virtuvė veiks vasario 11, 12, 14 ir 15 dienomis nuo 14 iki 18 valandos. Pasižiūrėti galima nemokamai, o panorusiems susikurti dovaną sau ar mylimajam teks už medžiagas pakloti 50 litų. Šiaip ar taip, juvelyrika niekuomet nebuvo pats pigiausias menas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.