Paroda prikels rusų dailės sidabro amžių

Lietuvos dailės muziejus vasario vasario 12-ąją, antradienį, kviečia į Radvilų rūmų muziejuje Vilniuje atidaromą tarptautinę parodą „Sidabro amžius. Rusų dailė Baltojos šalių kolekcijose. 1890-1930“. Parodoje eksponuojama per 80 kūrinių iš Lietuvos dailės, Latvijos nacionalinio dailės muziejų, dailės muziejaus „Rygos birža“, Nacionalinio M. K. Čiurlionio dailės, Estijos dailės ir Tartu dailės muziejų. Paroda jau rodyta Taline, Rygoje. Vilniuje veiks iki gegužės 5-osios.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-02-11 11:33, atnaujinta 2018-03-12 04:56

Baigiantis XIX amžiui, prasidėjo naujas, audringas rusų kultūrinio gyvenimo periodas. Jis įėjo į istoriją sidabro amžiaus pavadinimu ir laikomas rusų dvasinės kultūros renesansu. Jo pradžia siejama su „Meno pasaulio“ sambūrio veikla, kai jauni Peterburgo ir Maskvos dailininkai pareiškė prieštaraujantys akademizmo principams, estetinėms revoliucinių demokratų pažiūroms ir kilnojamųjų parodų realizmui. Save jie laikė naujos meninės pasaulėjautos žmonėmis ir visa savo kūryba gynė koncepciją menas menui.

Sidabro amžius brendo steigiantis vis naujiems meno susivienijimams, tarp kurių bene solidžiausiai atrodė Rusų dailininkų sąjunga, „Meno pasaulis“, „Būgnų valetas“, „Žydroji rožė“. Jų nariai aktyviai rengė parodas, rašė, skleisdami savo menines pažiūras, spaudai, skaitė paskaitas.

Pastebimiausi savo kūryba tuomet buvo Aleksandras Benua, Mstislavas Dobužinskis, Nikolajus Rerichas, Markas Šagalas, Michailas Vrubelis. Jų talentas palietė visas meno šakas.

Sidabro amžiaus dailė žinoma ne tik Rusijoje. Jos yra šalyse, į kurias po 1917 m. revoliucijos emigravo nemaža dalis rusų dailininkų. Jos pavyzdžių turi ir Lietuva, Latvija, Estija. Trijų valstybių muziejininkai surengė parodą, skirtą sidabro amžiui.

Vilniuje atidaroma paroda kiek kitokia nei buvo Rygoje ir Taline. Joje daugiau kūrinių, saugomų Lietuvos dailės muziejuje. Paroda turi keletą teminių ekspozicijų. Ekspozicijos dalis „Amžinybės šauksmas“ skirta ryškiausiems rusų simbolistams (N. Rerichui, M. Vrubeliui, Nikolajui Sapunovui).

Parodos dalyje „Sidabro amžiaus žmonės“ eksponuojami dailininkų amžininkų, šeimos narių, kultūros asmenybių portretai. Tai Nikolajaus Bogdanovo-Bielskio, Vasilijaus Surikovo darbai.

„Naujojo meno principų“ dalyje eksponuojami ankstyvojo rusų avangardo dailininkų (M. Šagalo, Natalijos Gončiarovos, Michailo Larionovo) kūriniai.

Parodos dalyje „Šviesa ir oras“ atsispindi impresionistinės tapybos bruožai, ryškūs Isako Levitano nuotaikos gamtovaizdžiuose. Parodoje taip pat eksponuojami Arkadijaus Rylovo, Apolinarijaus Vasnecovo, Konstantino Korovino peizažai.

XX a. pradžios mene miesto tema buvo traktuojama įvairiai, tai atsispindi parodos dalyje „Dailininkas ir miestas“. Miestas vaizduojamas nuo atgrasiais kaminų siluetais bauginančio vaizdinio iki migloto gražaus prisiminimo. Tokius urbanistinius peizažus kūrė Vasilijus Meškovas, M. Dobužinskis.

Parodos dalis „Ištakos“ skiriama tautinio tapatumo paieškoms. Baigiantis XIX a., dailininkai atsigręžė į praeitį, ieškojo įkvėpimo liaudies mene. Patriarchalinėje senovėje jie įsivaizdavo matą idilišką pasaulį, kuriame žmonės gyvena ir dirba sutardami su gamta ir Kūrėju. Boriso Kustodijevo, Filipo Maliavino, Konstantino Veščilovo drobėse daug kuklaus gyvenimo džiaugsmo ir ramaus pasitikėjimo žeme. Savo galinga vaizduote tautos praeitį regėjo ir N. Rerichas, šviesiais stačiatikių šventųjų veidais ir cerkvių siluetais bandęs išreikšti pasaulio vienovę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.