Nacionalinėje dailės galerijoje - svetingasis savaitgalis

Šį savaitgalį Nacionalinė dailės galerija (NDG) Vilniuje (Konstitucijos pr. 22) kviečia apsilankyti trijose baigiamose rodyti parodose. Vasario 14-17 d. (ketvirtadienį, penktadienį ir sekmadienį; šeštadienį, vasario 16-ąją, NDG nedirbs) galerijoje išskirtinė programa uždarant parodas „Minios“, „Maršas. Iljos Fišerio 1946–1953 metų fotografijos“ ir „Apie praeivius ir kaimynus“. Galerijos bilietas kainuos tik 1 Lt, vyks filmo peržiūra, nemokamos ekskursijos po parodas ir edukaciniai užsiėmimai.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 12, 2013, 11:07 AM, atnaujinta Mar 12, 2018, 3:00 AM

Parodoje „Minios“ kuratorės Linara Dovydaitytė ir Dovilė Tumpytė eksponuoja meno kūrinius, sukurtus Lietuvoje per pastaruosius du šimtus metų, nes maždaug tiek gyvuoja moderniųjų laikų reiškinys, vadinamas minia. Tačiau parodos centre – ne minia, o kolektyviniai jos vaizdiniai pavienių menininkų kūriniuose. Parodoje eksponuojami kūriniai iš įvairių Lietuvos muziejų, bibliotekų ir archyvų bei privačių kolekcijų.

Savitai į minios reiškinį pažvelgta parodoje „Maršas. Iljos Fišerio 1946–1953 metų fotografijos“. Pasitelkus žinomo fotožurnalisto I. Fišerio (1927–1983) stalinizmo metų fotografijas, akcentuojamas vienas tipiškų totalitarinės kultūros reiškinių – masinės demonstracijos. Pasak parodos kuratorės Margaritos Matulytės, sovietinių demonstracijų provaizdis yra ta liaudies sukuriama menų sintezė, kurią kompozitorius Richardas Wagneris apibrėžė kaip universalų ypatingos galios kolektyvinį kūrinį.

Tarptautinėje parodoje „Apie praeivius ir kaimynus“ rodomos praėjusio amžiaus 8–9 dešimtmečiais sukurtų performansų dokumentacijos. Jose regimi vaizdai iš pirmo žvilgsnio primena kasdienybės scenas: pamatyti realybėje, šie performansai galėtų likti nepastebėti ar nesuprasti kaip meno kūriniai. Parodoje pristatomi filmai, fotografijos, menininkų knygos bei juos lydintys tekstai.

Svetingojo savaitgalio programa:

Ketvirtadienis, vasario 14 d.

16 val. Margaritos Matulytės paskaita „Kaip atrodo sovietinė laimė fotografijoje“.

Paskaitoje bus kalbama apie stalinizmo metų propagandinę fotografiją, kuri didžiuliais tiražais platinta spaudoje formavo absoliučiai pozityvų ir optimistinį sovietinės santvarkos įvaizdį. Totalitarinio režimo fotografija ne referavo apie esamą realybę, o konstravo naują simbolinių verčių tikrovę, ateities viziją pateikdama kaip dabarties patirtį. Milijonų atmintyje nuguldavo trafaretinės schemos, kaip atrodo sovietinė laimė ir ko turėtų siekti sovietinis žmogus.

17 val. Kuratorės Eglės Mikalajūnės ekskursija po parodą „Apie praeivius ir kaimynus“.

18 val. Filmo „Didžioji kinų siena. Ribą priėję meilužiai“ peržiūra.

Nacionalinėje dailės galerijoje baigiasi tarptautinei parodai „Apie praeivius ir kaimynus“ skirtų filmų programa. Ketvirtadien NDG auditorijoje bus rodomas paskutinis programos filmas - „Didžioji kinų siena. Ribą priėję meilužiai“ (1989 m., 65 min., rež. Murray Grigoras)

Iš Serbijos kilusi Marina Abramović ir vokiečių menininkas Ulay dirbti ir kartu gyventi pradėjo 1976 m. Po kelerių metų bendro darbo menininkai nusprendė sukurti performansą, kurio metu jie abu pereitų Didžiąją kinų sieną – vienas iš vienos pusės, kitas – iš kitos, ir susitikę per vidurį susituoktų. Tačiau derybos su tuomete Kinijos vadovybe ir finansavimo paieška užtruko aštuonerius metus. Kai menininkai galų galiausiai galėjo atlikti performansą, jų, kaip poros, santykiai jau buvo pašliję. Taip šis performansas tapo paskutiniu bendru kūriniu – jį įgyvendinę menininkai išsiskyrė.

Devyniasdešimt dienų trukusi kelionė, kurios metu kiekvienas iš menininkų pėsčiomis nuėjo po 2 500 km, buvo filmuojama. Vėliau, remiantis šia medžiaga, buvo sukurtas dokumentinis filmas „Didžioji kinų siena. Ribą priėję meilužiai“ (angl. „The Great Wall of China. Lovers on the Brink“).

Penktadienis, vasario 15 d.

13 val. Ekskursija po NDG veikiančias paroda su NDG gidu.

16 val. Ekskursija po parodą „Minios“ su jos kuratore Linara Dovydaityte.

17.30 val. Ekskursija po parodą „Minios“ su jos kuratore Dovile Tumpyte

Sekmadienis, vasario 17 d.

14 val. Ekskursija po NDG veikiančias parodas su NDG gidu.

Sekmadienį nuo 13 iki 17 val. edukacinio kubo durys bus plačiai atvertos visiems, norintiems prisidėti prie masinio kūrinio kūrimo. Lankytojai galės pavartyti katalogus apie parodose pristatomus menininkus ir padiskutuoti su kitais galerijos lankytojais.

Visi renginiai nemokami, bet į NDG gidų rengiamas ekskursijas (vasario 15 d. 13 val. ir vasario 17 d. 14 val) prašoma registruotis iki ketvirtadienio, vasario 14 d. 17 val. (su patvirtinimu) el. p. edukacija@ndg.lt, tel.: (8 5) 219 59 61. Vietų skaičius ribotas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.