Radvilų rūmuose - rusų sidabro amžiaus kūryba

Vilniuje, Radvilų rūmuose, antradienį atidaryta tarptautinė paroda „Sidarbo amžius. Rusų dailė Baltijos šalių kolekcijose“, kurioje pristatomi XIX amžiaus pabaigos - XX amžiaus pradžios rusų menininkų darbai.

Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Feb 12, 2013, 7:38 PM, atnaujinta Mar 12, 2018, 1:54 AM

Dailės muziejaus direktoriaus Romualdo Budrio teigimu, šis laikotarpis laikomas rusų dvasinės kultūros renesansu. „Iš akademinio sąstingo atsirado naujos kūrybinės jėgos, nauji judėjimai“, - jį apibūdino R. Budrys.

Periodo pradžia siejama su „Meno pasaulio“ sambūrio veikla, kai jauni Sankt Peterburgo ir Maskvos dailininkai pareiškė prieštaraujantys akademizmo principams, estetinėms revoliucinių demokratų pažiūroms ir kilnojamųjų parodų realizmui. Save jie laikė naujos meninės pasaulėjautos žmonėmis ir visa savo kūryba gynė koncepciją „menas menui“.

Labiausiai pastebimi savo kūryba tuomet buvo Aleksandras Benua, Nikolajus Rerichas, Markas Šagalas, Michailas Vrubelis bei Mstislavas Dobužinskis, kūręs ir Lietuvoje.

Sidabro amžiaus dailė žinoma ne tik Rusijoje, bet ir šalyse, į kurias po 1917 metų revoliucijos emigravo nemaža dalis rusų dailininkų. Jos pavyzdžių turi ir Lietuva, Latvija, Estija, tiesa, pastarosiose jų sukaupta daugiau nei Lietuvoje.

Tačiau Dailės muziejaus direktoriaus pavaduotoja Laima Bialopetravičienė sako, kad sidabro amžiaus atstovų rusų ir lietuvių dailininkų ryšiai padarė ne mažesnę įtaką lietuvių dailei nei, pavyzdžiui, latvių.

„Santykiai, ryšiai per mokymąsi, per profesinių gebėjimų įgijimą tikrai gyvavo. Dailininkai vykdavo pasimokyti į Rusiją, į Sankt Peterburgo dailės akademiją. Maskvoje mokėsi Justinas Vienožinskis. Dailininkas Isakas Levitanas yra gimęs Kybartuose, Lietuvoje“, - kalbėjo L. Bialopetravičienė.

„Dailininkas Neemija Arbit Blatas  buvo nuvykęs į Nikolajaus Bogdanovo-Bielskio dirbtuvę Rygoje ir konsultavosi, ėmė privačias pamokas. Ryšių, nors ir trumpalaikių, vis tiek būta“, - antrino parodos kuratorė Ilona Mažeikienė.

Parodoje Vilniuje eksponuojama per 80 kūrinių iš Lietuvos dailės, Latvijos nacionalinio dailės muziejų, Dailės muziejaus „Rygos birža“, Nacionalinio M. K. Čiurlionio dailės, Estijos dailės ir Tartu dailės muziejų.

Kūriniai suskirstyti pagal temas. Parodos dalis „Amžinybės šauksmas“ skirta ryškiausiems rusų simbolistams: N. Rerichui, M. Vrubeliui, Nikolajui Sapunovui.

Kitoje dalyje „Sidabro amžiaus žmonės“ eksponuojami dailininkų amžininkų, šeimos narių, kultūros asmenybių portretai. Tai N. Bogdanovo-Bielskio, Vasilijaus Surikovo darbai.

Dalyje „Šviesa ir oras“ atsispindi impresionistinės tapybos bruožai, ryškūs I. Levitano gamtovaizdžiuose. Parodoje taip pat eksponuojami Arkadijaus Rylovo, Apolinarijaus Vasnecovo, Konstantino Korovino peizažai.

Urbanistinius peizažus kūrusių Vasilijaus Meškovo, M. Dobužinskio kurti darbai pristatomi dalyje dalyje „Dailininkas ir miestas“.

Parodos dalis „Ištakos“ skiriama tautinio tapatumo paieškoms. Boriso Kustodijevo, Filipo Maliavino, Konstantino Veščilovo drobėse daug kuklaus gyvenimo džiaugsmo ir ramaus pasitikėjimo žeme.

Į parodą įtraukta ir šiek tiek ankstyvojo avangardo kūrinių: “Naujojo meno principų“ dalyje eksponuojami dailininkų M. Šagalo, Natalijos Gončiarovos, Michailo Larionovo kūriniai.

Paroda jau rodyta Taline, Rygoje, Vilniuje ji veiks iki gegužės 5 dienos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.