Tarptautinio J. Heifetzo smuikininkų konkurso dalyviai grieš ir lietuvių autorių kūrinius

Vasario 26 - kovo 3 dienomis Vilniuje vyks 4-asis Tarptautinis Jashos Heifetzo smuikininkų konkursas, rengiamas kas ketveri metai.

Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

2013-02-12 19:28, atnaujinta 2018-03-12 01:54

Šių metų konkurse varžysis 35 dalyviai - 8 lietuviai ir 27 užsieniečiai iš JAV, Japonijos, Prancūzijos, Vokietijos, Rusijos, Lenkijos, Pietų Korėjos, Kazachstano, Latvijos, Graikijos, Norvegijos, Ukrainos, Kanados, Didžiosios Britanijos.

Konkurso prizų fondą sudaro 15 tūkst. eurų (beveik 52 tūkst. Lt). I premijos laimėtojas pelnys 6 tūkst. eurų, II premijos - 4 tūkst. eurų, III premijos - 2 tūkst. eurų. Taip pat bus įteiktos trys premijos po 1 tūkst. eurų diplomantams. Numatomi skirti ir specialūs prizai, įsteigti individualių asmenų ar organizacijų.

Tarptautinį garsą įgijęs ir tradicija tapęs konkursas į Lietuvos sostinę sukvies ne tik talentingiausius smuikininkus iš viso pasaulio, bet ir kompetentingą vertinimo komisiją, kurioje dirbs garsūs muzikai iš Vokietijos, Prancūzijos, Rusijos, taip pat Lietuvos muzikos ir teatro akademijos profesoriai Petras Radzevičius, Jurgis Dvarionas ir Ingrida Armonaitė-Galinienė. Konkurso vertinimo komisijos pirmininkas - smuikininkas Gidonas Kremeris.

Gimęs Vilniuje, smuikininkas J. Heifetzas (1901-1987) visą gyvenimą atmintyje saugojo savo namų gyvenimo ir muzikavimo tradicijas. Šešiametis vunderkindas muzikinę karjerą pradėjo koncertu Kaune 1907 m., 1909 m. koncertavo Vilniuje, europinį pripažinimą pelnė 1912 m. Berlyne, o pasaulinę šlovę - Amerikoje, kuri nuo 1917 m. tapo antrąja jo tėvyne.

J. Heifetzo konkursas yra vienas iš keturių didžiausių muzikinių konkursų šalia Mikalojaus Konstantino Čiurlionio, Balio Dvariono ir Stasio Vainiūno, vykstančių Lietuvoje kas ketveri metai ir remiamų Kultūros ministerijos. Pirmasis J. Heifetzo konkursas surengtas 2001 m. minint 100-ąsias smuikininko gimimo metines.

Ketvirtasis J. Heifetzo smuikininkų konkursas, pasak rengėjų, išsiskirs originalia programa. Šalia kitų privalomų kūrinių kiekvienas dalyvis pirmajame atrankos ture privalės pagriežti 6-7 minučių trukmės vilniečio kompozitoriaus kūrinį smuikui solo, parašytą specialiai šiam konkursui. Ankstesniuose konkursuose buvo atliekami Anatolijaus Šenderovo, Vytauto Barkausko, Felikso Bajoro kūriniai, o šiame skambės Broniaus Kutavičiaus muzika. Bus atliekamos ir paties J. Heifetzo transkripcijos.

Artėjantis ketvirtasis konkursas turės originalų ir sudėtingą finalinį turą su orkestru „Kremerata Baltica“, vadovaujamu maestro G. Kremerio.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.