Meilės diena – su simfoninės muzikos genijais

Švento Valentino dienos vakarą Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro svečiai sutiko su ypatingais muzikantais. Čia iškilmingą pasirodymą surengė Nacionalinis Tulūzos Kapitolijaus orkestas ir legendinė pianistė Jelizaveta Leonskaja.

Nacionalinis Tulūzos Kapitolijaus orkestras ir dirigentas Tuganas Sochijevas.<br>M. Aleksa
Nacionalinis Tulūzos Kapitolijaus orkestras ir dirigentas Tuganas Sochijevas.<br>M. Aleksa
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 14, 2013, 7:43 PM, atnaujinta Mar 11, 2018, 9:49 PM

Programoje skambėjo vieni populiariausių simfoninių kūrinių: Hectoro Berliozo uvertiūra „Korsaras“, Roberto Schumanno Koncertas fortepijonui ir orkestrui a–moll bei Modesto Musorgskio ir Maurice'o Ravelio kūrinys „Parodos paveikslėliai“.

Vienam geriausių Prancūzijos orkestrų dirigavo iš Osetijos kilęs jaunosios kartos dirigentas Tuganas Sochijevas, prikėlęs šį orkestrą naujam gyvenimui ir sukūręs ypatingą darbinę aplinką.

Žymiausiose pasaulio scenose suspindęs talentingas dirigentas 35 metų T.Sochijevas studijų laikais džiaugsmingai muzikavo Lietuvos pajūryje.

„Gerai pažįstu jūsų šalį, nors mano vadovaujamas Tulūzos simfoninis orkestras niekada nėra grojęs Baltijos kraštuose”, – anksčiau "Lietuvos rytui" yra sakęs osetinų dirigentas T.Sochijevas.

1998-aisiais, dar studijuodamas Sankt Peterburgo konservatorijoje, būsimasis maestro dalyvavo tarptautiniame operos projekte Nidoje – su kitų Europos šalių studentais čia statė „Užburtąją fleitą”.

„Su ilgesiu prisimenu tas dienas”, – prisipažino T.Sochijevas.

Sankt Peterburgo valstybinės konservatorijos auklėtinis T.Sochijevas yra ir Velso nacionalinės operos pagrindinis dirigentas, o nuo 2010 m. – „Deutsches Symphonie-Orcheter Berlin“ meno vadovas ir vyr. dirigentas.

Jau 80 metų gyvuojantis orkestras išgyvena savo aukso amžių. Vedini jauno talentingio dirigento muzikantai koncertuoja garsiausiose pasaulio salėse, šiuo metu rengiasi gastrolėms Jungtinėje Karalystėje, Vokietijoje, Pietų Amerikoje ir Azijoje.

J.Leonskaja „Faziolli“ fortepijonu atliko romantinės muzikos aukso fondo kūrinį – Roberto Schumanno Fortepijono koncertą. Daugumai klausytojų tai buvo pirmoji pažintis su klavišų liūte praminta menininke, mat Lietuvoje ji yra skambinusi tik vieną kartą dar gūdžiu sovietmečiu. 

Muzikos kritikai šią Maskvos konservatorijos auklėtinę vadina kukliąja fortepijono primadona ir geriausia atlikėja, kurios dar galima pasiklausyti gyvai. 1945 m. Tbilisyje rusų šeimoje gimusi moteris su simfoniniu orkestru pradėjo koncertuoti būdama 11-metė. Nuo 13-os ji jau rengė solinius koncertus.

Daugelio prestižinių premijų laimėtoja tuometinę Sovietų Sąjungą ryžosi palikti 1978-aisiais. Ji gyvena Austrijoje, Vienoje. Už indėlį į Austrijos kultūrą jai suteiktas Vienos „Konzerthaus“ Garbės narės vardas, o 2006 m. ji apdovanota svarbiausiu šalyje, Pirmojo laipsnio Austrijos Garbės Kryžiumi.

Nacionalinis Tulūzos Kapitolijaus orkestras į Lietuvą atvyko po pasirodymo Varšuvos filharmonijoje, o jau rytoj jų laukia Rygos Didžiosios gildijos salės publika. Vasario 17-ąją muzikantai džiugins muzikos gerbėjus Talino „Estonijos“ koncertų salėje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.