Pavargusio Lietuvos kaimo grimasos ir turgūs – Velso fotografijos galerijoje

Žinomas fotomenininkas Rimaldas Vikšraitis dažnai stebėdavosi, kodėl žmonės jo darbuose pastebi vien tik juodąją pusę, ir net nesivargina perskaityti išmoningai sukonstruoto fotopasakojimo. Panašu, kad už Lietuvos ribų menininkas randa jo užmojus adekvačiau suprantančią auditoriją. Lietuvos valstybės atkūrimo dienos išvakarėse Velse, Kardifo miesto galerijoje „Ffotogallery“, atidaroma dviejų garsių lietuvių fotomenininkų R. Vikšraičio (g. 1954 m.) ir Aleksandro Macijausko (g. 1938 m.) paroda „Borderliners“ („Brėžiantys ribą“).

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 14, 2013, 2:31 PM, atnaujinta Mar 11, 2018, 10:22 PM

Europos galerijos R. Vikšraičio fotografijas atrado vos prieš keletą metų, kai 2009 m. didžiausiame Europos fotografijos festivalyje „Rencontres d'Arles“ jo darbai įvertinti Metų atradimo prizu. Tuomet jis jau buvo pagerbtas ir tėvynėje. 2010 metais jam įteikta Lietuvos Vyriausybės kultūros ir meno premija.

R. Vikšraičio fotografijų cikle „Pavargusio kaimo grimasos“ įamžintos sparčiai nykstančio kaimo gyvenimo realijos. Vaikystėje tuberkulioze persirgęs menininkas sunkiai vaikšto ir kalba, tačiau jo fotoaparato objektyvas užfiksuoja ypač iškalbingus vaizdus.

Tiesa, tuose vaizduose – nenupudruota mūsų kaimo kasdienybė: namai, darbai, šventės, žmonės. Kilus bendrų tarptautinių projektų bumui R.Vikšraičiui nelengva būdavo gauti finansavimą parodoms užsienyje. Ne vienam valdininkui atrodydavo, kad neverta svetur rodyti tamsiosios Lietuvos pusės.

Vienu svarbiausių savo mokytojų R. Vikšraitis vadina fotomenininką A. Macijauską, kurio ankstyvojo laikotarpio darbai siejami su praėjusio amžiaus septintojo dešimtmečio modernizmo banga Lietuvos fotografijoje. Jis – vienas iš Lietuvos fotomenininkų sąjungos įkūrėjų ir ilgametis jos Kauno skyriaus pirmininkas, Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas.

Išskirtiniai A.Macijausko kūrybos bruožai – dokumentalumas, reportažinis stilius, socialinė tematika. Naujai išleistas jo kūrybos katalogas „Lietuvos kaimo turguose“ bus pristatytas per parodos atidarymą, kuriame dalyvaus ir Lietuvos fotomenininkų sąjungos Kauno skyriaus pirmininkas Gintaras Česonis bei Lietuvos kultūros atašė Jungtinėje Karalystėje Rita Valiukonytė.

Vasario 16 dieną galerijoje įvyks pokalbis su fotomenininku R. Vikšraičiu. Vasario 19 dieną galerijos lankytojai kviečiami pokalbio prie arbatos puodelio, o kovo 2 dieną čia vyks fotopamokos. Paroda bus eksponuojama iki kovo 23 dienos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.