Š. Birutis: „Ateityje teatrams vadovauti turi administratoriai, o ne meno kūrėjai“

Kultūros ministras Šarūnas Birutis trečiadienį vidurdienį palinkėjo į Lietuvos rusų dramos teatro vadovo pareigas

Ministras Š. Birutis.<br>R. Danisevičius
Ministras Š. Birutis.<br>R. Danisevičius
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Feb 14, 2013, 12:11 AM, atnaujinta Mar 11, 2018, 11:22 PM

Pasveikinęs  režisierių J. Vaitkų,  ministras Š. Birutis kartu pabrėžė, kad tradicija, kai teatrams vadovauja meno kūrėjai, yra keistina.

„Žinoma, visame pasaulyje yra skirtinga praktika, tačiau sėkmingai dirba tie teatrai, kada garsūs režisieriai dirba tik kūrybos srityje, o teatro administravimu užsiima patyrę vadovai, todėl ateityje sieksime, kad teatro ūkinius reikalus tvarkytų administratoriai, turintys administravimo patirties“, - sakė ministras.

Š. Biručio teigimu, artimiausiu metu su kultūros bendruomene bus aptarti teisės aktai, reglamentuojantys teatro veiklą ir meno vadovo funkcijas.

„Šiandien teatrų vadovams kūrybai lieka vis mažiau laiko, nes daugiausia dėmesio reikia skirti finansų valdymui ir rekonstrukcijų darbams, todėl manau, kad yra neteisinga, kada žmonės, galintys garsinti Lietuvos vardą kaip aukšto lygio meno kūrėjai, skęsta administraciniuose darbuose“, - sakė Š. Birutis.

Kaip jau skelbta, trečiadienį Kultūros ministerijoje įvykusiame konkurse Lietuvos rusų dramos teatro vadovo pareigoms eiti taip pat dalyvavo buvusi Rusų dramos teatro vadovė Tatjana Rinkevičienė, teatrų festivalių organizatorė Marija Tanana, Rusijos ir Lenkijos teatruose spektaklius statantis Linas Zaikauskas, Rusų dramos teatro režisierė Laima Adomaitienė ir didelę darbo patirtį teatruose turintis Andrius Žibikas. Komisija vertino pretendentų programas ir administravimo žinias.

Daugiausia balų surinko ir antrai penkerių metų kadencijai teatrui vadovauti išrinktas režisierius J. Vaitkus Lietuvos rusų dramos teatrui vadovauja nuo 2008 metų.

Trečiadienio vakarą Š. Birutis jau viešėjo Maskvoje ir žiūrėjo R. Tumino režisuotą dviejų dalių spektaklį, sukurtą Aleksandro Puškino poemos „Eugenijus Oneginas“ motyvais.

Scenografiją sukūrė dailininkas Adomas Jacovskis, muzikos autorius - kompozitorius Faustas Latėnas, choreografiją sukūrė Anželika Cholina. Spektaklyje vaidino Sergejus Makoveckis, Vladimiras Vdovičenkovas, Liudmila Maksakova, Julija Borisova ir kiti žinomi aktoriai.

Spektaklio premjera  buvo įtraukta į kultūros ministro Š. Biručio ir jį lydinčios delegacijos darbo vizito Maskvoje programą.

Trečiadienį Lietuvos kultūros atstovai lankėsi Jurgio Baltrušaičio namuose, susitiko su Lietuvos ambasadoriumi Rusijoje Renatu Norkumi, Rusijos kultūros ministru Vladimiru Medinskiu, viešėjo skulptoriaus Zurabo Ceretelio menų galerijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.