Tulūzos orkestras įtraukė į meilės lauką

Lietuvos nacionalinis operos ir baleto teatras (LNOBT) karališkai paminėjo Šv.Valentino dieną, įtraukdamas į meilės lauką ir publiką, ir jai grojusius rinktinius užsienio muzikantus.

Daugiau nuotraukų (1)

Asta Andrikonytė

Feb 15, 2013, 10:52 AM, atnaujinta Mar 11, 2018, 9:10 PM

Nacionalinio Tulūzos Kapitolijaus orkestro vaiskus ir šiltas skambesys, muzikavimo džiaugsmas nepaliko abejingų salėje, kaip ir 35 metų maestro Tugano Sochijevo charizma, tikslumas, muzikantams rodoma meilė, rusų fortepijono legendos Jelizavetos Leonskajos išpuoselėtas ir jausmingas muzikavimas, neslepiamas susižavėjimas jaunuoju osetinų dirigentu bei jo vadovaujamu kolektyvu.

Meilę spinduliavo ir vakaro muzika. T. Sochijevas dirigavo savo dievinamo Hectoro Berliozo uvertiūrą „Korsaras“. J. Leonskaja skambino vieną gražiausių romantinės muzikos opusų – Roberto Schumanno Fortepijono koncertą a-moll, įkvėptą kompozitoriaus santuokos su didžiąja jo gyvenimo meile. Maurice'o Ravelio orkestruota Modesto Musorgskio siuita „Parodos paveikslėliai“, sukurta autoriaus mylimo draugo dailininko Viktoro Hartmanno atminimui, išskleidė visą orkestro spalvų vaivorykštę ir skambesio pilnatvę.

Turbūt tai buvo šilčiausias vakaras LNOBT rinktinių koncertų serijoje. Publika ir po trijų bisų nenoriai atsisveikino su muzikantais. Netgi scenoje kovojusi su kosuliu fortepijono primadona J. Leonskaja, prašoma klausytojų, surado jėgų pratęsti savo pasirodymą virtuozišku Claude'o Debussy perliuku.

Nuo 2010-ųjų rudens LNOBT koncertų cikle jau girdėjome Niujorko filharmonijos, Pitsbergo (JAV), Sankt Peterburgo Marijos teatro, Leipcigo „Gewanghaus“ simfoninius kolektyvus, diriguojamus Alano Gilberto, Manfredo Honecko, Valerijaus Gergijevo, Riccardo Chailly. Susipažinome su smuikininke Anne Sophie Mutter, pianistu Jevgenijumi Kisinu.

Nepaisant brangių bilietų (už Tulūzos orkestro programą melomanai mokėjo nuo 60 iki 400 litų), visi koncertai buvo gausiai lankomi.

„Esu labai patenkintas šiuo projektu, - prisipažino LNOBT generalinis direktorius Gintautas Kėvišas. - Idėja rengti teatre koncertus rėmėjų lėšomis iš pradžių atrodė drąsi, bet ji visiškai pasiteisino. Nė vienam ciklo koncertui valstybės biudžeto pinigų nepanaudojome. Negana to, renginiai buvo ne tik nenuostolingi, bet ir leido teatrui uždirbti.“

LNOBT vadovas jau yra suplanavęs koncertus teatre porai metų į priekį. Jie žada išties nepaprastų pažinčių. Viena staigmena publikos laukia dar šį sezoną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.