Nekomerciniai kino teatrai įsileido ir Holivudą

Vilniaus nekomercinio kino šventovės pripažino, kad be Holivudo produkcijos šiais laikais išlikti sudėtinga. Todėl kino teatruose „Pasaka” ir „Skalvija” bus laukiami ir „šaudo gaudo” stiliaus filmų mėgėjai. Prieš įsileisdami į savo sales Holivudą, tiek kino teatras „Pasaka”, tiek „Skalvija” skaitmenizavosi – įdiegė šiuolaikinę techniką. Ar tai reiškia, kad nekomerciniam kinui – galas?

Daugiau nuotraukų (1)

Jurgita Noreikienė ("Sostinė")

Feb 16, 2013, 10:28 AM, atnaujinta Mar 11, 2018, 7:29 PM

Kino teatro „Skalvija” direktorė Vilma Levickaitė tikina, kad skaitmenizacija nereiškia posūkio į komerciją, nes ir Holivudo produkcija nebūtinai yra komercinė.

Skaitmeninę projekciją „Skalvija” įsidiegė prieš Naujuosius metus, „Pasaka” – sausį. „Tai didelis technologinis pokytis. Daugiau filmų mums tapo prieinamesni”, – džiaugėsi V. Levickaitė. Net ir rodant tą patį filmą aiškiai juntamas kokybės skirtumas.

Pasak kino teatro direktorės, yra filmų, kuriuos gali rodyti tik nauju skaitmeniniu formatu: „Jeigu neturėtume šio projektoriaus, negalėtume rodyti nei „Auroros”, nei „Tylios nakties”, nei kai kurių  užsienio filmų.”

Pastebima tendencija, kad kino festivaliai kuo toliau, tuo labiau pereina prie skaitmeninio formato. „Tuomet „Kino pavasaris” pas mus jau nebegalėtų vykti”, – aiškino direktorė.

Platintojai filmams dažniausiai suteikia skaitmeninį formatą. Joks kitas formatas jau nebėra norma. „Perėjimas prie skaitmenos yra neišvengiamas. Kaip buhalteriai neskaičiuoja mediniais skaitytuvais, taip ir mes nebegalime rodyti filmų be skaitmeninio projektoriaus, – sakė V. Levickaitė. - Skaitmeniniu formatu šiandien kuriamas ir nekomercinis kinas."

„Skalvija” nesikrato Holivudo produkcijos. „Taip, mes jau rodome Holivudo produkciją. Bet tik tą, kuri, mūsų galva, turi išliekamąją vertę, yra šiek tiek sudėtingesnio turinio, įdomesnio scenarijaus, rimtesnės dramaturgijos, pasižymi gera aktorių vaidyba, – vardijo V.Levickaitė. – Yra tam tikri kriterijai – jeigu filmai juos atitinka, mes juos įsileidžiame.”

Pasak direktorės, „Skalvija” neįsileidžia lėkštos, pigios komercinės produkcijos. Nekomerciškumas nereiškia nepelningumo. Nekomercinė produkcija sudėtingesnė, norint ją žiūrėti ir ja mėgautis reikia būti tam pasiruošus, išsilavinus.

„Mes nesakome, kad visiškai nerodome Holivudo kompanijų sukurtų filmų. Mes juos rodome. Bet pagrindinis mūsų dėmesys skiriamas europietiškam kinui. Amerikietiško kino repertuare yra labai mažai”, – sakė kino teatro direktorė.

Iš Holivudo produkcijos „Skalvija” jau rodė „Optimisto istoriją”, „Pabandom iš naujo”, ateityje planuoja rodyti „Pi gyvenimą”.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: iš kur paimti pinigų gynybai?