Profesorius E. Ignatonis testamentu nurodė neliūdėti

"Linkiu šviesos ir optimizmo – liūdesį saugokite kitiems atvejams“. Tokį pomirtinį linkėjimą vasario 17-ąją Lietuvos muzikos ir teatro akademijos (LMTA) Didžiojoje salėje išgirdo šviesaus atminimo pianisto, fortepijono meno tyrinėtojo, knygų autoriaus, LMTA profesoriaus Eugenijaus Ignatonio (1935-2013) bičiuliai, kolegos ir mokiniai.

Daugiau nuotraukų (1)

Asta Andrikonytė

Feb 17, 2013, 3:11 PM, atnaujinta Mar 11, 2018, 5:30 PM

Mat muzikas savo testamente pageidavo būtent taip – atminimo koncertu, praėjus dešimčiai dienų po jo mirties, – būti išlydėtas anapilin jo mylėtų ir jį mylėjusių žmonių. Jis net nurodė, kas turi groti koncerte.

Muzikos kūrinius profesoriaus atminimui atliko pianistai Rūta ir Zbignevas Ibelhauptai, Petras Geniušas, Kasparas Uinskas, Renata Milašiūtė-Drunginienė su dainininke Aušra Liutkute. Iš įrašo skambėjo ir paties E. Ignatonio atliekama jo mėgto Aleksandro Skriabino kūryba.

„E. Ignatonis visą savo gyvenimą atidavė Muzikos akademijai ir čia dirbdamas veikė mūsų gyvenimus savo asmenybės švytėjimu, optimizmu, erudicija, - renginyje kalbėjo LMTA rektorius Z. Ibelhauptas. - Simboliška, kad jis išėjo vasario 7-ąją, Muzikos akademijos 80-mečio dieną.“

Visi LMTA baigę pianistai buvo E. Ignatonio mokiniai. Jis dėstė akademijoje nuo 1958-ųjų. Vėliau įkūrė Pedagogikos katedrą, kuriai vadovavo dvylika metų (1974-1986), buvo Fortepijono ir muzikologijos fakulteto dekanas (1989-1994), ilgametis mokslo ir meno prorektorius (1994-2005), dėstė metodikos disciplinas, vadovavo moksliniams darbams.

„Visi spiesdavomės apie E. Ignatonį. Daugelis jį vadinome tiesiog Eugenijumi iš pagarbos ir simpatijos jaukiam, mielam žmogui. Kai buvo reitinguojama akademinė bendruomenė, E. Ignatonis surinko daugiausia balsų“, - prisiminė buvęs ilgametis LMTA rektorius profesorius Juozas Antanavičius.

„Tėvas skatino mus gėrėtis gyvenimu, imti iš jo visa, kas įmanoma“, - atskleidė vienas trijų E. Ignatonio sūnų Marius.

Pasak jo, šeima ketina išleisti E. Ignatonio atminimui skirtą knygą ir kviečia visus norinčius pasidalyti prisiminimais apie ryškų pėdsaką šalies kultūroje, švietime ir moksle palikusią asmenybę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.