V. Bareikis pretenduoja į Rusijos teatro žvaigždes

„Kai tu sėdi ant unitazo ir į tave žiūri 400 žmonių, procesas tampa sakralus“ – tokia intriguojančia antrašte jaunas lietuvių režisierius Vidas Bareikis pristatomas Rusijos portale afisha.ru. Šio portalo teatro apžvalgininkas Aleksejus Kiseliovas įtraukė V. Bareikį į galeriją septynių jaunų teatro režisierių, kurie, autoriaus nuomone, „artimiausiu metu gali tapti naujomis didelėmis žvaigždėmis“. Kiti šeši galerijos režisieriai kilę iš Rusijos.

Režisierius V.Bareikis vertinamas ir Rusijos teatro profesionalų.<br>Asmeninis archyvas
Režisierius V.Bareikis vertinamas ir Rusijos teatro profesionalų.<br>Asmeninis archyvas
Daugiau nuotraukų (1)

Justina Jurgaitytė

Feb 19, 2013, 1:51 PM, atnaujinta Mar 11, 2018, 1:48 PM

Teatras V. Bareikiui, jo žodžiais tariant, - tai bandymas laikinai užmiršti tai, kad visi mirtingi“, - cituoja A. Kiseliovas. Toliau jis piešia V. Bareikio portretą pagal nusistatytą šiai galerijai sistemą: pasakoja, „iš kur atsirado“, „ką padarė“, „kuo įdomus“ ir vėl cituoja herojų.

Pasinaudosime afisha.ru sistema. Štai A. Kiseliovo pateikta V. Bareikio charakteristika.

Iš kur atsirado: Atvažiavo stoti į V. Mejerholdo centro režisūros magistrantūrą jau būdamas didelė lietuvių teatro viltis. Kaip ir kiekvienas padorus lietuvis, mėgsta  Daniilą Charmsą, Jimą Carrey ir Stanley Cubricką. Groja grupėse “Susicide DJ“ ir „Stipriai kitaip“.

Ką padarė: Sukūrė Vilniuje eksperimentinį teatro judėjimą "No Theatre", kuris užsiima art-chuliganizmu, tam tikra prasme panašiu į Sergejaus Kuriochino performansus. Maskvoje kaip diplominį spektaklį pastatė Aleksandro Vvedenskio pjesę „Eglutė pas Ivanovus“, paversdamas ją moterų veržimosi į sceną tyrinėjimu: spektaklis pavadintas „Aktorės“, vaidina jame tik moterys.

Kuo įdomus: Gintaro Varno mokinys. G. Varnas, vienas labiausiai bekompromisių šiuolaikinio Europos teatro estetų. V. Bareikis perėmė iš mokytojo ryškios ir grynos formos siekį, statiškas mizanscenas ir šaltas intonacijas. Be to, jokio sentimentalumo, tik autoironija.

Citata: „Man pasisekė – Lietuvoje turiu bendraminčių grupę, mes jau kuris laikas judame priekin, tiriame pačius save ir „teatro“ žaidimo taisykles. O Maskvoje labai jaučiamas miesto tempas, sudėtinga ramiai dirbti. Nors meno ir menininkų poreikis čia gerokai didesnis.“

A. Kiseliovo publikacijos finale nurodoma, kad artimiausias V. Bareikio spektaklis Maskvoje „Aktorės“ bus balandžio 17 d. V. Mejerholdo centre. Vieną  vaidmenų „Aktorėse“ kuria režisieriaus žmona daininkė Jurga Šeduikytė.

Lietuvoje V. Bareikio vadovaujamas teatro judėjimas „No theatre“ balandžio ir gegužės mėnesiais parodys visus savo sukurtus spektaklius  - „No concert“, „Pamišėlio užrašai“, „Telefonų knyga“ , „Mr. Fluxus, arba Šarlatanai?“ bei naujausią darbą „Kovos klubas“, taip pabaigdami savo trečiąjį oficialų sezoną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.