Smuikininkas S. Krylovas apdovanojo būsimą virtuozę

Tarp fondo išrinktųjų šiemet svetur koncertuos ir P. Jankovskytė. Tiesa, dar nežinia, ar mergaitė grieš naujuoju smuiku, mat ji dar "neišaugo" iš savo vaikiško smuikelio.  Tačiau Paulina nekantrauja jį išbandyti. "Pradėsiu groti jau šiandien", - žadėjo smuikininkė.

Daugiau nuotraukų (1)

Austė Radžiūnaitė

Feb 20, 2013, 4:24 PM, atnaujinta Mar 11, 2018, 11:16 AM

"Tai mažas lašas, kuriuo tikiuosi prisidėti prie lietuvių smuiko kultūros, -- kalbėjo trečiadienį maestro per ceremoniją Nacionalinėje filharmonijoje. Labdara šiais laikais būtina, kad išsaugotume klasikinės muzikos lygį, daug nuveiktume skleisdami grožį."

S. Krylovas prieš metus Mstislavo Rostropovičiaus labdaros ir paramos fondo "Pagalba Lietuvos vaikams" globotinių atrankoje išgirdo smuikuojančią P. Jankovskytę ir sumanė po metų šio fondo vardu įteikti mergaitei naują puikų smuiką.

"Man patiko Paulinos muzikavimas, požiūris į instrumentą. Pamaniau, kad ji verta turėti gerą smuiką", -- prisiminė S. Krylovas.

Instrumentą jo užsakymu pagamino geras maestro bičiulis, pripažintas smuikų meistras Jebranas Yaokubas iš Berlyno. "Tai buvo gana kebli užduotis -- reikėjo padaryti ką nors  įdomaus, kad draugas nesukritikuotų. Žinojau, koks jis reiklus instrumentams. Be to, Sergejus man yra smuikininko idealas, jo tėvas, vienas žymiausių Kremonos smuiko meistrų, buvo mano mokytojas", -- pasakojo į Vilnių atvykęs J. Yaokubas.

P. Jankovskytei padovanotą instrumentą meistras sukūrė pagal Kremonos rotušėje saugomą 1715-ųjų modelio Antonio Stradivariaus smuiką, kuris šiandien yra etalonas daugeliui Kremonos meistrų. S. Krylovas grojo šiuo smuiku koncertuose, įrašė juo du kompaktinius diskus.

"Darbas truko neįprastai ilgai -- beveik metus. Procese dalyvavo ir S. Krylovas. Man buvo svarbus jo skonis, stengiausi atsižvelgti į jo grojimo manierą, -- dalijosi meistrystės paslaptimis J. Yaokubas. -- Smuikui naudojau ilgiau kaip 20 metų laikytą Bosnijos ir Šiautės Italijos klevą."

Pasak M. Rostropovičiaus labdaros ir paramos fondo pirmininkės Rasos Kubilienės, griežiančios smuiku simfoniniame orkestre, naujojo instrumento Paulinai gali pavydėti profesionalai. Ji pirmoji Lietuvoje gros J. Yaokubo instrumentu. R. Kubilienė pabrėžė, kad Paulinai pasisekė ir dėl to, kad ji pateko į puikios mokytojos Aušros Iljoitytės rankas: "Tokių  pedagogų dėka vaikai pamilsta muziką."

Šiemet 10-metį minintis M. Rostropovičiaus fondas suteikė globą jau daugiau kaip 80 gabių įvairių sričių vaikų. Visam būriui jaunųjų muzikantų jis atvėrė kelius į tarptautines scenas.

Tarp fondo išrinktųjų šiemet svetur koncertuos ir P. Jankovskytė. Tiesa, dar nežinia, ar mergaitė grieš naujuoju smuiku, mat ji dar "neišaugo" iš savo vaikiško smuikelio.  Tačiau Paulina nekantrauja jį išbandyti. "Pradėsiu groti jau šiandien", - žadėjo smuikininkė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.