Filharmonijos scenoje karaliaus jos didenybė arfa

Karališku instrumentu vadinama arfa kartkartėmis paįvairina simfoninio orkestro skambesį, o štai solo ją girdime retai. Šeštadienį, vasario 23-iąją,  koncerte „Jos didenybė arfa“ Nacionalinės filharmonijos scenoje solo arfa skambins Joana Daunytė. Jaunoji arfininkė pasirodys su Lietuvos nacionaliniu simfoniniu orkestru ir mūsų šalies publikos pamėgtu prancūzų dirigentu Olivier Grangeanu.

Arfininkė J. Daunytė.<br>V. Daraškevičius
Arfininkė J. Daunytė.<br>V. Daraškevičius
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 22, 2013, 11:40 AM, atnaujinta Mar 11, 2018, 7:42 AM

Sakoma, kad arfos stygomis prabyla angelų balsai, o prie jos prisiliečiantis muzikantas vadinamas išrinktuoju. Arfininkė J. Daunytė šiuo metu studijuoja Olandijoje, ji sako, kad arfos nekeistų į jokį kitą instrumentą, nes arfa artima žmogaus sielai, o ja atliekama muzika skamba dangiškai.

M. Rostropovičiaus fondo „Pagalba Lietuvos vaikams“ stipendininkė J. Daunytė, 2008 m. baigusi Nacionalinę M. K. Čiurlionio menų mokyklą,  pelnė stipendiją stažuotis Vilekrozės muzikos akademijoje (Prancūzija), 2008–2011 m. mokėsi Ženevos aukštojoje muzikos mokykloje (prof. F. Sitruk kl.), nuo 2011 m. magistro studijas tęsia Amsterdamo konservatorijoje (prof. E. Waardenburg kl.).  2004 m. tarptautiniuose konkursuose Prancūzijoje „Musique en Picardie“ ir M. Geliot jaunųjų talentų konkurse laimėjo II premiją bei finalininkės diplomą ir specialų prizą; 2006 m. Tarptautiniame konkurse Lilyje (Prancūzija) buvo apdovanota publikos premija; 2011 m. užėmė II vietą tarptautiniame kamerinės muzikos konkurse „Concurso Iberico“ Madride (Ispanija).

Jaunoji arfininkė grojo Amsterdamo „Concertgebouw“, Liuksemburgo filharmonijoje, pagrindinėse Lietuvos koncertų salėse.  2006–2008 m. J. Daunytė buvo Lietuvos nacionalinio simfoninio orkestro (LNSO) artistė, nuo 2012 m. bendradarbiauja su Olandijos filharmonijos orkestru, taip pat yra šeimos ansamblio „Regnum musicale“ narė.

Koncerte Filharmonijoje J. Daunytė atliks Carlo Reinecke’s Koncertą arfai ir orkestrui e-moll, op. 182 - tipišką romantinės muzikos pavyzdį.  Šis vokiečių menininkas svarbus ir Lietuvai, nes jo vadovaujamas Leipcigo konservatorijoje kompozicijos mokėsi Mikalojus  Konstantinas Čiurlionis.

LNSO ir ekspresyviojo dirigento O. Grangeano parengtoje simfoninės muzikos vakaro programoje greta rafinuoto C. Reinecke’s Koncerto arfai ir orkestrui skambės epinės Carlo Marios von Weberio operos „Oberonas“ uvertiūra ir vienas didingiausių Johanneso Brahmso kūrinių – Ketvirtoji simfonija, klausytoją žavinti ne tik tobulu, bemaž antikiniu grožiu, bet ir rūsčios gyvenimo tikrovės atspindžiais muzikoje. Visa šio šeštadienio koncerto programa alsuos romantizmo epochos dvasia, o jos juk ilgimės, kaip pavasario!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.