Saksofono ir vargonų duetas atgaivins Dovydo ir Galijoto kovą

Kaip muzikos priemonėmis pavaizduoti biblinę piemenėlio Dovydo ir milžino Galijoto kovą? Kokie ritmai tinka izraelitų drebėjimui prieš gigantą? Kokios muzikinės dermės geriausiai atstovautų rūsčiam ir kovose užgrūdintam Galijotui?

Saksofonininkas P. Vyšniauskas.<br>R. Neverbickas
Saksofonininkas P. Vyšniauskas.<br>R. Neverbickas
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 22, 2013, 12:43 PM, atnaujinta Mar 11, 2018, 7:30 AM

Be konkrečių kovos epizodų, programoje taip pat pasigirs ir visa įžanga į šią istoriją, kai Dovydas ganė avis, o jo tėvas liepė nunešti maisto ir sužinoti, kaip sekasi jo broliams izraelitų karaliaus Sauliaus kariuomenėje. Koncerte netrūks ir pergalės šūksnių, ir džiaugsmingo šurmulio, kurį kėlė filistiniečius nugalėję izraelitai.

Ši biblinė istorija yra labai palanki tema muzikinėms improvizacijoms vargonais ir saksofonu, nes stulbinanti vargonų registrų ir spalvų įvairovė leidžia įtikinamai atskleisti kovos dramatizmą bei ją lydėjusias linksmybes.

Improvizuotas pokalbis tarp dviejų muzikų visada turi tam tikrą jaudulio ir unikalumo užtaisą, nes šis muzikavimas, kaip ir visa improvizacija, yra vienkartinis ir negrįžtantis. Kitaip tariant, akordai, ritmai ir melodijos nuskambėję VU šv. Jonų bažnyčioje tą vakarą nugrims į istoriją ir jų jau niekas kitas vėliau tiksliai nebepakartos.

Didžiausias iššūkis atlikėjams yra iš gausybės šios biblinės istorijos epizodų sudaryti vientisą ir išbaigtą muzikinį ciklą, o ne paskirus muzikinius vaizdus. Tam tikslui pasiekti patyrę muzikai pasitelks nemažai kompozicinių triukų ir gudrybių.

Kad klausytojai nepasimestų šios istorijos vingiuose, programėlėse bus tiksliai ir išsamiai pateiktas visas Dovydo ir Galijoto kovos siužetas, suskirstytas į 12 dalių - improvizacijos gerbėjai galės sekti muzikinį vaizdą ir geriau suvokti, kas vyksta koncerte.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.