„Kino pavasarį“ lydės gyva muzika ir gardaus maisto kąsneliai

Su saule ir pirmąja šiluma į Lietuvą ateina ne tik kalendorinis, bet ir filmų pavasaris. O kol gamtos atgimimą lauke galima tik užuosti, pilnametystės sulaukęs aštuonioliktasis „Kino pavasaris“ antrąją kovo mėnesio pusę, 14-28 dienomis, kvies į kino sales. Šiemet 230 filmų rodysiantis didžiausias šalies filmų renginys ne tik užvaldys kino sales, bet veršis ir į kavines, klubus, kur muzikinius filmus lydės gyvo garso koncertai, o kulinarinių juostų gerbėjų lauks geriausių šefų rankomis gaminto maisto degustacijos.

Antradienio vėlyvą rytą festivalio organizatoriai pristatė visus metus trukusio darbo rezultatus.<br>R. Danisevičius
Antradienio vėlyvą rytą festivalio organizatoriai pristatė visus metus trukusio darbo rezultatus.<br>R. Danisevičius
Daugiau nuotraukų (1)

Akvilė Adomaitytė

2013-02-26 15:30, atnaujinta 2018-03-11 00:59

Vėlyvą antradienio rytą festivalio organizatoriai pristatė visus metus trukusio darbo rezultatus. „Mūsų žiūrovų keliasdešimt tūkstančių, dėl jų dviejų savaičių emocijų plušėjome be atostogų“, – sakė „Kino pavasario“ ilgametė direktorė ir siela Vida Ramaškienė.

Kinu užkrės visą miestą

Rekordinį kiekį filmų programų – net 16 – pristatysianti kino šventė sieks įtraukti visą miestą, ne tik į sales užsukančius žiūrovus. Šeimos galės rinktis filmus vaikams arba atžalas nemokamai palikti žaidimų zonoje. Jaunimas, užuot sukęs kino teatro link, galės eiti į sostinės gyvos muzikos klubą „Tamsta“, o mėgstantys pasisukioti prie puodų – kulinarinius filmus.

Gausi programa žada, kad kiekvienas galės išsirinkti ką nors artimo sau – ar tai būtų atpalaiduojančios lengvo turinio „Viasat“ komedijos, ar intelektualūs Ž. L. Godard'o retrospektyvos juostos, ar pirmą kartą rodoma lietuviška dokumentika.

Be tradicija tapusių „Meistrų“, „Horizontų“, Nepriklausomo Amerikos kino, lietuviškos dokumentikos programų, šiemet ekranuose mirgės ir jaunų Rusijos kūrėjų filmai, kuriuose, anot „Kino pavasario“ filmų programos sudarytojos Santos Lingevičiūtės, atsivers apnuoginta, necenzūruota šalies kasdienybė.

Lietuvių kinas – iš viso pasaulio

Programa „Lietuviai svetur“ rodys 11 užsienyje kuriančių tautiečių filmų. Kaip pasakojo programos kuratorė Justė Zavišaitė, šiemet komisija sulaukė rekordinio skaičiaus – net 70 – filmų. Iš lietuvių kūrybos sužibės stipri dokumentika, savotišką atgimimą skelbs animacija.

Žinomo avangardisto iš Niujorko Jono Meko dukra Oona seka tėvo pėdomis ir pati festivalyje pristatys savo kurtą trumpametražį filmą „Miegantis vyras“. Pastarajame moteris atlieka pagrindinį vaidmenį. Žiūrovus turėtų sudominti ir Lietuvos karo žurnalisto Ričardo Lapaičio prisiminimais paremta juosta „Begalinis koridorius“. Tai – kvapą gniaužianti realybės dokumentika, atkurianti dramatišką ir visą pasaulį prieš dvidešimtmetį sukrėtusią dabar jau neegzistuojančio Kalnų Karabacho Chodžaly miestelio tragediją.

M. Markevičiaus juosta „Kita svajonių komanda“ taip pat grįš į Lietuvą. Iš visų festivalio filmų - 38 lietuviški, iš kurių net 24 bus parodyti pirmą kartą. Tautiečių susuktas juostas pristatys patys kūrėjai, tad žiūrovai kviečiami po seansų nepabėgti namo, o pasilikti ilgiau kino teatruose ir nevengti pasikalbėti, aptarti filmų.

Pažintis su Gruzijos ir Rumunijos filmais

Festivalio programoje „Nauja Europa – nauji vardai“ greta filmų iš Rumunijos, Lenkijos, Serbijos, Bulgarijos, Bosnijos ir Hercegovinos, Ukrainos, Slovakijos ir Lietuvos, pirmą kartą festivalio istorijoje konkursinėje programoje bus pristatomas Gruzijos kino kūrėjų darbas.

Jaunos režisierės Rusudan Chkonia filmas „Nenustok šypsotis“ pasakoja tikrais faktais paremtą istoriją apie užkulisius grožio konkurso, kuris virto kova be taisyklių. Konkursinėje programoje šiemet atsidaro vietos ir lietuviškai juostai – naujausiam Kristinos Buožytės filmui „Aurora“.

Iškilmingam programos „Nauja Europa – nauji vardai“ atidarymui pasirinktas lankomiausias visų laikų Rumunijos filmas „Apie sraiges ir žmones“, kuriame režisierius Tudor Giurgiu pasakoja mažo šalies miestelio žmonių pastangas išsaugoti pagrindinį pajamų šaltinį – bankrutavusią vienintelę gamyklą.

Dokumentika džiugins S. Kubricko ir W. Alleno gerbėjus

Daug dėmesio turėtų sulaukti filmas „Woody Allenas“ („Woody Allen: A Documentary“, rež. Robert B. Weide). „Viskas, ką jūs norėjote sužinoti apie Woody Alleną, bet nespėjote paklausti mamos ir tėčio“, — filmą, kuriame pasakojama iki šiol paslaptinga buvusi garsaus aktoriaus ir režisieriaus gyvenimo istorija, šmaikščiai pristato festivalio „Kino pavasaris“ programos sudarytojas Edvinas Pukšta.

Į kino sales tikrai užsuks garsiojo režisieriaus Stanley Kubricko ir jo filmo „Švytėjimas“ („The Shining“) gerbėjai. Dokumentinėje juostoje „Kambarys Nr. 237“ („Room 237“, rež. Rodney Ascher) bus atskleista daugybė S.Kubricko šedevro paslapčių ir pateikta nemažai interpretacijų, o „Kino pavasario“ ekranuose jau antrus metus iš eilės pasirodys „Švytėjimo“ žvaigždė Jackas Nicholsonas.

Kita tikrai dėmesio verta kino asmenybė — Romanas Polanskis. Garsus režisierius šį kartą pats tampa fimo herojumi. „Romanas Polanskis: iškritęs iš žaidimo“ („Roman Polanski: Odd Man Out“) - tai jau antras režisierės Marinos Zenovich darbas. Pirmajame ji atskleidė, kad išprievartavimo byla prieš R. Polanskį 1978 metais buvo vedama nesąžiningai, tačiau netrukus režisierius mįslingai buvo sulaikytas policijos. Galimai jausdama kaltę dėl to, kad lenkų-prancūzų režisierius galbūt buvo įkalintas dėl jos filmo, M. Zenovich sukūrė antrąjį filmą.

Nuolaidos - ne tik moterims

Tradiciškai festivalis kovo 8-osios proga siūlydavo įsigyti pigesnių bilietų moterims. Pernai dėl akcijos moterims Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba sulaukė piliečio skundo. Pareiškėjo pasipiktinimą sukėlė tai, kad Moters dienos proga pigesnius bilietus į kino seansus pasiūlyta įsigyti tik moterims.

„Kasmet pradžiugindavome moteris, dovanodami joms skirta akciją. Tačiau Kovo 8-tąją ir vyrai sugužėdavo drauge su savo mylimosiomis ar pažįstamomis moterimis į kino teatrą, padėdami joms laukti eilėje, įsigyti bilietus. Stipriosios lyties atstovai tikrai neturėtų piktintis tuo, kad darome šventę tądien moterims, juk vėliau, prasidėjus festivaliui, kovo 8 dieną pigiau nupirktais bilietais gali naudotis ir vyrai“, – apie šventinę akciją pasakoja „Kino pavasario“ vykdantysis direktorius Algirdas Ramaška.

Reaguodamas į žmonių skundus, festivalis šiemet nuolaidas siūlys ne tik moterims. Kovo 11-tąją žiūrovai galės įsigyti pigesnių bilietų į lietuviškus filmus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.