Vilniuje sukurtas Otelas V. Vyšniauską nuvedė į Italiją

„Dabar jau važiuosi su Otelu,“ – tarė režisierius Eimuntas Nekrošius operos solistui Vaidui Vyšniauskui po Giuseppe Verdi operos „Otelas“ premjeros Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre (LNOBT). Garsiojo režisieriaus pranašystė išsipildė. Kristiano Benedikto sceninį vardą pasirinkęs solistas dainuoja Otelą ne tik Vilniuje, bet ir rengiasi atlikti Italijos, Ispanijos, Pietų Afrikos Respublikos ir net  Australijos operos scenose.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-02-27 21:24, atnaujinta 2018-03-10 22:36

 LNOBT „Otelą“ V. Vyšniauskas dainuos kovo 1 d., diriguojant Gintarui Rinkevičiui. Dezdemoną dainuos Sandra Janušaitė, Jagą – Dainius Stumbras.

V.  Vyšniauskas į Vilnių atskrido vos kelioms dienoms, mat šiuo metu rengiasi „Otelo“ premjerai Modenoje (Italijoje) –  Luciano Pavarotti gimtajame mieste. Čia miesto teatre solistas dainuos premjeroje kovo 10-ąją. Tai jau savo istoriją turinčio spektaklio atnaujinimas – Otelo vaidmenį jame yra sukūrę tokie garsūs tenorai kaip Vladimiras Atlantovas, Giuseppe Giacomini, Vladimiras Galuzinas.

Spektaklio muzikos vadovas ir dirigentas Maurizio Barbacini – patyręs italų muzikos interpretuotojas, dirigavęs "Metropolitan Opera"  Niujorke, San Francisko, Paryžiaus operos teatruose, Vienos ir Bavarijos valstybinėse operose ir kitur. Režisierius – Pieras Francesco Maestrini. San Paule (Brazilija) jis yra dirbęs su lietuviu Kostu Smoriginu, kviečia ir V. Vyšniauską ten pat dainuoti Radamesą  „Aidoje“.

Lietuvių tenoras džiaugiasi ir puikiomis Dezdemonomis – jaunomis solistėmis Yolanda Auyanet ir Virginia Tola – bei išskiria puikų Jagą – Alberto Mastromarino. Tikimasi, kad G. Verdi metams skirtas Modenos „Otelas“ taps ryškiu įvykiu ne tik miesto, bet ir visos Italijos operos gyvenime.

Padainavęs dar du „Otelo“ spektaklius Modenoje kovo 12 ir 15 d., V.  Vyšniauskas savo Otelo odisėją pratęs Keiptaune (Pietų Afrikos Respublika), iš kur vėl grįš į Italiją, mat planuose – dainuoti Modenos pastatymą Piačencoje.

V. Vyšniauskas pripažįsta, kad būtent Vilniuje, LNOBT, sukurtas vaidmuo tapo tvirtu pagrindu, kuriuo remdamasis dabar gali kurti Otelą daugelyje kitų pastatymų. Pasak solisto, jo Otelo kelionė prasidėjo nuo to, kad įtakingajam italų dirigentui Riccardo Muti netrukus po premjeros Vilniuje pateko į rankas E. Nekrošiaus pastatymo įrašas ir jis panoro išgirsti solistą gyvai – pakvietė į perklausą Romoje.

Labai padėjo ir italų dainininkas Riccardo Zanellato, su kuriuo V. Vyšniauskui teko dainuoti LNOBT gastrolėse Liublianoje. Jis parekomendavo V. Vyšniauską L. Pavarotti žmonos įkurtai agentūrai, kuri dabar rūpinasi lietuvių solisto darbais svetur.

Į Lietuvą V. Vyšniauskas sugrįš tik balandį, LNOBT rengiamoje Richardo Wagnerio savaitėje atlikti Zygmundo vaidmens E. Nekrošiaus režisuotoje operoje „Valkirija“.

Gegužę ir birželį solisto darbus vėl ženklins Otelas – šį vaidmenį dainuos Jekaterinburge (Rusija) bei, diriguojant legendiniam Zubinui Mehtai, Valensijoje (Ispanija). Rudenį Otelas V. Vyšniauską nuves į Australiją. Tačiau tai dar ne viskas – dainininkas jau gavo pasiūlymų „Otelą“ dainuoti Limoje (Peru) ir  2016 m. Monrealyje (Kanada).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.