Aktoriai kalbės apie meilę, karą ir kiškio kopūstus

Savaitgalį Vilniuje teatras „Atviras ratas“ kviečia į spektaklio vaikams „Apie meilę, karą ir kiškio kopūstus“ premjerą pagal laiko patikrintą latvių rašytojos Anos Saksės knygą „Pasakos apie gėles“. Režisieriaus Aido Giniočio sukurtas spektaklis šeštadienį ir sekmadienį bus rodomas „Menų spaustuvėje“.

Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Mar 1, 2013, 10:40 AM, atnaujinta Mar 10, 2018, 8:12 PM

Linksmas ir ne visai istorijas pasakos, žais ir rimtomis temomis apie meilę, nesantaiką ir net priklausomybę nuo maisto su vaikais kalbėsis aktoriai Viola Klimčiauskaitė, Benita Vasauskaitė bei Jonas Šarkus. Muziką spektakliui sukūrė Vytautas Leistrumas, o dailininkės Lauros Luišaitytės iniciatyva prisimintas šešėlių teatras.

A. Saksė „Pasakas apie gėles“ parašė 1966 metais. Knygoje - 33 istorijos, kurias galima vadinti jausmų pasakomis. Renata Zajančkauskaitė, išvertusi „Pasakas apie gėles“ į lietuvių kalbą dar 1969 metais, buvo apdovanota Latvijos Trijų žvaigždžių ordinu.

Pasak spektaklio kūrėjų, „Apie meilę, karą ir kiškio kopūstus“ - pokalbis su vaikais apie dalykus, kurie ne tik prajuokina.

Artėjant premjerai režisierius A. Giniotis sakė dar vaikystėje skaitęs šias pasakas, kurios savo gilumu, jautrumu palietė jo širdį ir liko atmintyje.

„Knygos leidimas kartotas ne kartą, todėl neskaičiusių šio kūrinio turbūt nėra. Pagalvojome, kad šias pasakas žaidimo forma vertėtų perkelti į teatro sceną. Ir Keistuolių teatrui ir „Atviram ratui“ būdinga, kad kurdami spektaklį artistai ieško, žaidžia, o aš, kaip režisierius, sudedu akcentus, atrenku tai, kas vertinga. Tai nebus „visai šeimai“ skirtas pramoginis vaidinimas. Visai mažučiams vaikams gali būti ir nesuprantamų dalykų, nes šiose pasakose yra alegorijų, todėl orientuojamės į žiūrovus nuo 5 metų“, - sakė A. Giniotis.

Kompozitorius V. Leistrumas sako ieškojęs ir klausęsis įvairių tautų muzikos, muziką siūlė ar kūrė ir aktoriai.

„Dainuojamuosius tekstus išvertėme į tą kalbą, kurioje šalyje vyksta pasakos veiksmas. Taigi žiūrovai greta lietuvių girdės japonų, persų, prancūzų kalbas“, - žadėjo spektaklio muzikos autorius.

Aktorės B. Vasauskaitės nuomone, A. Saksės pasakos nėra "vaikiškos":  „Patinka autorės drąsa kalbėtis su vaikais apie dalykus, kurie ne tik prajuokina - apie meilę motinai ir moteriai, apie netektį ir išdavystę.“

„Apie meilę, karą ir kiškio kopūstus“ - ketvirtas naujas teatro „Atviras ratas“ spektaklis šį sezoną. Nuo 2004 metų veikiančios teatro repertuare iš viso yra keturiolika vaidinimų skirtingo amžiaus žiūrovams.

2005 m. „Atviras ratas“ už autobiografines improvizacijas buvo apdovanotas "Auksiniu scenos kryžiumi" už geriausią spektaklį jaunimui. 2010 m. „Atviro rato“ teatras pelnė pirmąją Dalios Tamulevičiūtės premiją už spektaklį „Antigonė (ne mitas)“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.