Sūduviai pakvietė sostinės dailininkus į savo regiono miestelių parodų sales

Per Kaziuko mugę Vilniuje surengtų Sūduvos krašto dailės parodų “Vilnius – vartai į Sūduvą” dalyviai gerokai nustebino sostinės dailininkus. Santūriai padėkoję už galimybę parodyti savo kūrybą Vilniuje, jie pabrėžė, kad didžiausia provincijos menininkų problema – ne pristatyti savo darbus didesniuose šalies miestuose, o pamatyti žinomiausių šalies menininkų kūrinius savo regiono parodų salėse.

Daugiau nuotraukų (1)

Rūta Mikšionienė

Mar 3, 2013, 11:21 PM, atnaujinta Mar 10, 2018, 4:47 PM

“Norėtųsi, kad atskirtis tarp centro ir provincijos vis mažėtų. Ir manau, kad jei ekonomikoje tai padaryti sunkiau, tai kultūroje – gerokai lengviau. Puikus pavyzdys – muzikos organizacijų veikla. Kiekvieną vasarą po visą Lietuvą pasklinda įvairūs muzikos festivaliai. Todėl reikėtų surasti kokią nors formą, kad ir dailės gyvenimas iš sostinės, iš didžiųjų miestų pasklistų po mažuosius šalies miestelius”, - atidarydama sūduvių parodą Rotušėje sakė Marijampolės dailininkų klubo “Žvilgsnis” vadovė Jūratė Preikšienė.

Tęstinis meno projektas “Lietuvos regionai istorinėje Kaziuko mugėje” Vilniaus savivaldybės buvo sumanytas kaip galimybė populiarinti tradicinę mugę visoje Lietuvoje, paskatinti joje dalyvauti ne vien sostinės, bet ir įvairių šalies regionų atstovus. O taip pat greta tradicinių amatų Kaziuko mugėje pristatyti ir toliau nuo sostinės gyvenančių profesionalių dailininkų darbus.

2010 metais įvyko pirmasis projekto etapas, kurio metu parodyti Dzūkijos menininkų kūriniai. Vėliau Vilniuje rinkosi Žemaitijos ir Aukštaitijos dailininkai. Kitais metais planuojama apžvelgti Lietuvos pajūrio – Neringos ir Klaipėdos krašto dailės panoramą. Tačiau akivaizdu, kad atėjo laikas pasižvalgyti ir kita kryptimi, sukurti tokį projektą, kuris profesionalius sostinės menininkus paskatintų surengti parodas Sūduvos ar Žemaitijos miesteliuose.

Nors Kaziuko mugė sostinėje jau baigėsi, iki kovo 22 dienos Sūduvos tapytojų, grafikų, skulptorių, tekstilininkų ir keramikų darbus galima apžiūrėti Vilniaus rotušėje, Šv.Jono gatvės galerijoje ir Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejuje. Mažųjų sūduviečių kūryba eksponuojama Vilniaus vaikų ir jaunimo meno galerijoje Mokytojų namuose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.