Ant dailininko K. Žoromskio namo-muziejaus - atminimo lenta

Vilniuje, ant dailininko  Kazimiero Žoromskio namo-muziejaus Kalinausko gatvėje sienos, atidengta atminimo lenta, o muziejuje surengtas iškilmingas minėjimas, skirtas šio dailininko gimimo 100-mečiui. Atminimo lentą sukūrė skulptorius Marius Grušas ir architektas Andrius Marma.

Ant dailininko K. Žoromskio namo-muziejaus sostinės Kalinausko gatvėje atidengta atminimo lenta.<br>V. Ščiavinskas
Ant dailininko K. Žoromskio namo-muziejaus sostinės Kalinausko gatvėje atidengta atminimo lenta.<br>V. Ščiavinskas
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 4, 2013, 6:36 PM, atnaujinta Mar 10, 2018, 3:18 PM

Kovo 4 dieną sukako šimtas metų, kai Smilgiuose (Panevėžio r.)  gimė vienas garsiausių ir talentingiausių Lietuvos dailininkų K. Žoromskis. Baigęs Vilniaus ir Vienos dailės akademijas, po Antrojo pasaulinio karo jis gyveno ir kūrė Italijoje, Ispanijoje, Kolumbijoje, JAV. Tarptautinį pripažinimą dailininkas pelnė sukūręs savitą optinio meno kryptį - optinį impresionizmą.

1986 m. sugrįžęs į Lietuvą, K. Žoromskis padovanojo savo kūrinius tėvynei - vieną vertingiausių autorinių kolekcijų, kuri saugoma 1996 m. sostinėje pastatytame K. Žoromskio name-muziejuje.

K. Žoromskio paveikslų yra dvylikoje Europos ir Amerikos muziejų, taip pat Tretjakovo galerijoje Maskvoje, Vatikano pinakotekoje, Lietuvos dailės ir Nacionaliniame M. K. Čiurlionio muziejuose. Apie 60 dailininko paveikslų yra Ispanijos karališkosios šeimos fonduose. K. Žoromskio biografija ir paveikslai įtraukti į pasaulio meno meistrų žinynus.

Tarptautinėse parodose K. Žoromskis dalyvavo kartu su pasaulinio garso dailininkais Marku Šagalu, Salvadoru Dali, Maksu Ernstu ir kitais.

Gyvendamas ir dirbdamas daugelyje pasaulio šalių, lietuvių dailininkas išlaikė individualų braižą, sukūrė unikalių optinio impresionizmo stiliaus paveikslų, pelnė tarptautinį pripažinimą.

Pasak dailėtyrininkų, ankstyviesiems K. Žoromskio kūriniams būdingas realistinis piešinys, savitas erdvės, šviesos ir spalvos perteikimas. JAV kūrybos laikotarpyje - gausi stilių įvairovė: abstraktusis ekspresionizmas ir klasikinis abstrakcionizmas, savita opdailės atmaina, kai sukuriama šviesos ir erdvės iliuzija, panaudojant spektro analizės principus.

K. Žoromskis mirė 2004 m. balandžio 14 d. Vilniuje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.