Frankofonijos šventės programoje - ir gastronomijos savaitė

Lietuvoje iki balandžio 6-osios truksiančios Frankofonijos dienos žada turtingą kultūrinių ir kalbinių renginių programą: konkursus moksleiviams ir studentams, koncertus, susitikimus su rašytojais frankofonais, rumunų, egiptiečių, afrikiečių filmų, prancūzų gastronomijos savaitę. Kauniečius Frankofonijos dienos kvies į koncertus ir paskaitas.

Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Mar 5, 2013, 10:24 AM, atnaujinta Mar 10, 2018, 2:47 PM

Klausytojų šįmet laukia įvairių žanrų ryškiaspalvė muzikinė programa.  Į prancūzų muzikos rečitalį kovo 15 d. kvies garsi dainininkė iš Rumunijos Anda-Louise Bogza ir pianistas Adamas Skoumalas. Dirigentas iš Prancūzijos Alainas Paris, Lietuvos nacionalinis simfoninis orkestras ir pianistė Mūza Rubackytė kovo 16 d. Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje atliks prancūzų simfoninės muzikos programą „Antikos mitai“. Šauni grupė iš Belgijos „Jaune Toujours“ linksmins gyvos muzikos mylėtojus Kaune ir Vilniuje, o frankofoniškas teatras CLEF kovo 24 d. kvies į savo naują vaidinimą prancūzų kalba.

Nenuvils žiūrovų ir šventinė kino programa. Sostinės kino centre „Skalvija“ bus rodomi du prizus pelnę dokumentiniai šveicarų režisierių filmai: geriausio 2012 m. dokumentinio filmo apdovanojimą festivalyje „Visions du Reel“ laimėjęs Manuelio von Stuerlerio filmas „Klajoklių žiema“ ir  Fabienne Abramovich juosta „Kraujo ryšiai“. Prancūzų instituto kino klube bus rodomi egiptiečių, afrikiečio ir rumunų režisierių filmai su subtitrais prancūzų kalba.

Ne vienas renginys Frankofonijos dienose skiriamas literatūros menui. Jaunieji Lietuvos frankofonai tradiciškai išrinks 2013 metų geriausią frankofoniškos literatūros romaną. Į Lietuvą atvyks 2012 m. šią premiją pelniusio romano „Vokiečių kaimas“ autorius, garsus rašytojas Boualemas Sansalis. Kūrinį lietuvių kalba išleido leidykla „Tyto alba“, vertė Pranas Bieliauskas.

Rašytoja iš Alžyro Maissa Bey skaitys paskaitą apie  Albert'ą Camus. Literatūrologė Eglė Kačkutė artimiau supažindins su dviem prancūzų rašytojomis. Šiaulių universiteto profesorius Vytautas Bikulčius kalbės apie šiuolaikinio prancūzų romano trajektorijas. Pabendrauti su rašytojais prancūzų kalba kvies Prancūzų instituto mediatekos susitikimai kavinėje „Cafe Stendhal“. Balandį rašytojas Jaroslavas Melnikas pristatys „Paryžiaus dienoraštį“.

Prancūzų institutas Lietuvoje įsteigė du keliaujančius knygų fondus. Prancūzijos menui skirtas knygų fondas ART kovo 13 d. atkeliaus į Kauno apskrities viešąją biblioteką. Keliaujanti biblioteka - daugiau kaip 700 įvairių leidinių fondas prancūzų kalba įsikurs Šiaulių apskrities P. Višinskio bibliotekoje. Čia veiks ir prancūzų autorės fotografijos paroda „Rašytojų rankos“.

Frankofonijos dienų renginiai užlies ir Lietuvos mokyklas. Balandžio 4-6 d. Šventojoje vyks moksleivių prancūzų kalbos olimpiada, numatomi šventiški renginiai mokyklose, universitetuose, frankofoniški studentų vakarėliai, konkursai prancūzakalbiam jaunimui. Vilniaus Prancūzų mokykla organizuoja smagias orientacines varžybas po Vilnių. Prancūzų institutas organizuoja trumpus kalbos kursus apie Paryžiaus mitus ir legendas. Lietuvos švietimo ir mokslo ministras kartu su Prancūzijos ambasadore Vilniuje atidarys antrąjį prancūzų kalbos mokytojų suvažiavimą.

Tradicines Frankofonijos dienas Lietuvoje rengia Prancūzų institutas Lietuvoje, bendradarbiaudamas su Kanados, Belgijos, Prancūzijos, Šveicarijos ambasadomis, Lietuvos užsienio reikalų ministerija, Kauno Roberto Schumanno centru, Lietuvos kultūros ir mokymo įstaigomis, frankofoniškomis asociacijomis.

Frankofonija - tai 77 valstybės visuose žemynuose ir daugiau kaip 890 milijonų žmonių, kalbančių prancūzų kalba ar jos besimokančių. Tarptautinė Frankofonijos diena kasmet švenčiama kovo 20-ąją, minint 1970-aisiais įkurtą Tarptautinę frankofonijos organizaciją, kurios narė stebėtoja nuo 1999-ųjų yra ir Lietuva.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.