J. Matejkos drobė sugrįžta į Raudondvario dvarą

Raudondvario dvaro rūmuose (Kauno r.) kovo 10 d. 15 val. visuomenei bus pristatytas garsaus dailininko Jano Matejkos paveikslas „Steponas Batoras prie Pskovo“. Įspūdingo dydžio drobė taps vienu reikšmingiausiu dvaro akcentų.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 8, 2013, 2:48 PM, atnaujinta Mar 10, 2018, 8:32 AM

2012 m. kovo 13 d. Varšuvos karališkojoje pilyje įvyko Kauno rajono atstovų susitikimas su pilies administracija dėl galimybės kopijuoti J. Matejkos nutapytą drobę „Steponas Batoras prie Pskovo“. Varšuvos karališkosios pilies administracija sutiko leistis fotografuoti ir kopijuoti šį  meno kūrinį, o jo kopiją vežti į Lietuvą ir nuolatos eksponuoti Raudondvario dvaro rūmuose. Kovo 10 dieną įspūdingo dydžio paveikslas bus pristatytas visuomenei.

Aliejumi tapyta „Steponas Batoras prie Pskovo“ drobė yra 322 × 545 cm dydžio, todėl ją galėjo nukopijuoti tik labai patyręs dailininkas. Karo lauko stovyklą vaizduojanti scena gausi portretų, prabangių audinių ir papuošalų. Buvo labai svarbu išmanyti ir jausti to laiko aliejinės tapybos ant drobės techniką. Šio darbo ėmėsi tapytojas Virginijus Stančikas.

J. Matejkos „Steponas Batoras prie Pskovo“ – viena reikšmingų  Raudondvario pilies dvaro inventoriuje aprašytų meno vertybių.

Kada tiksliai 1872 metais nutapytas paveikslas buvo atvežtas į Raudondvario pilies dvarą, sunku pasakyti. Dar 1878 metais jis buvo Benedikto Henriko Tiškevičiaus rinkinyje Paryžiuje, tačiau rašytiniai šaltiniai liudija, kad vėliau jis buvo eksponuojamas Raudondvario rūmų pirmojo aukšto didžiojoje salėje. Tai patvirtina B. H. Tiškevičiaus daryta nuotrauka (Urbanski A. „Podzwonne na zgliszczach Litwy i Rosji“. Warszawa. 1928. S. 135) ir dvaro rūmų inventoriaus aprašai.

Paveikslas atspindi Lenkijos ir Maskvos karą, vykusį 1578 – 1582 Livonijoje. Jame pavaizduotas Rusijos caro Ivano IV Rūsčiojo apsilankymas pas Lenkijos karalių Steponą Batorą prašyti taikos. Drobėje nutapyta baigiamoji taikos sudarymo derybų scena. Karo stovykla išpuošta paauksuotais, raudonais, bronziniais ir sidabriniais audiniais. Tik popiežiaus legatas jėzuitas Antonio Possevino stovi sustingęs kaip nepajudinama juoda figūra.

Šiam paveikslui pozavo Lenkijos armėnas Józefas Hasso-Agopowiczius. Sustingęs Stepono Batoro veidas kupinas didingumo, o truputį pakeltas vienas antakis primena rusų tapytoją Ilją Repiną.

Po to, kai paveikslas buvo parodytas parodoje Prahoje, J. Matejka sulaukė didelio dėmesio ir buvo apdovanotas Meno medaliu Vienoje, o Prancūzų akademija išrinko jį užsienio Garbės nariu.

Drobė stipriai nukentėjo Antrojo pasaulinio karo metais. Ją pasiėmė vokiečiai ir kurį laiką saugojo Lvove. 1944 metais ji buvo sulankstyta į 18 dalių ir išgabenta. Kai profesorius Stanisławas Lorencas drobę aptiko Pšesiekos kaime netoli Jelenia Guros, ji buvo tokio būklės, kad restauravimo darbai užtruko trejus metus.

Ne mažesnė vertybė – paauksuotas paveikslo rėmas. Plataus reljefinio rėmo kampuose puikuojasi keturi herbai, viename jų pavaizduota Vytis. Rašytiniai šaltiniai teigia, kad grafas B. H. Tiškevičius tapytojui už rėmo sukūrimą sumokėjo tiek pat, kiek ir už paveikslą.

Paauksuoto paveikslo rėmą dabar pagamino UAB „Kauno restauratorius“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.