Į Molėtų krašto muziejų - paganyti akių parodoje

Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo dieną Molėtų krašto muziejuje jau penkioliktą kartą surengta dailės ir fotografijos paroda. Šiais metais joje kaip niekada daug dalyvių – per pusšimtį. Parodai būdingas apžvalginis charakteris – joje dalyvaujantys Molėtų regiono menininkai pristato tai, ką sukūrė per metus, kokiomis naujomis idėjomis, mintimis ir įžvalgomis pasipildė jų kūryba pastaruoju metu.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 12, 2013, 12:22 PM, atnaujinta Mar 10, 2018, 4:25 AM

Kai kuriems autoriams paroda yra pirmasis, debiutinis, prisistatymas kraštiečiams - o dalyvauti gali ne tik Molėtuose ar jų apylinkėse gyvenantys, bet ir iš čia kilę, tačiau kitur nublokšti menininkai. Kiti kūrėjai lieka ištikimi žiūrovui ir parodoje nuosekliai pasirodo nuo pat pirmojo sumanymo.

Parodoje dalyvauja tiek profesionalai, tiek mėgėjai. Iš šio kontrasto kyla pats įdomumas - šalia  tradicinių siuvinėjimų ar audinių (šių amatų puoselėtojų Molėtų krašte yra labai daug ir savo kruopštumu, darbštumu bei fantazija jos garsėja visoje Lietuvoje), kaip visuomet, gausu fotografijų. Molėtiškiams fotomeno mėgėjams būdingas atidumas detalei įamžinant gamtos akimirkas, aplinkinius žmones, įvykius ir šventes.

Tarp parodos dalyvių - įvairiausių kartų menininkai, tiek šia veikla užsiimantys ir iš to gyvenantys, tiek žvelgiantys į kūrybą kaip į hobį, ar dar tik pradedantys, tačiau žinantys, ko nori ir kaip tai padaryti. Pripažintų autorių, tokių kaip menininkų tekstilininkų grupės "Baltos kandys" narės Rasos Leonavičiūtės, gyvenančios Alantoje, ar astronomo, Lietuvos etnokosmologijos muziejaus direktorius Gunaro Kakaro dalyvavimas parodoje suteikia jai papildomų, intriguojančių akcentų. Pastarojo kūrinys  -  fotografija su išsamiu paaiškinimu.  Tai iš lauko riedulių sudėliotas ratas,  skersmeniu prilygstantis Stounhendžui. Šį kūrinį G. Kakaras pristatys vėliau, atšilus orams, savo buvimo vietoje - Etnokosmologijos muziejuje Kulionių kaime.

Komisija, vertinusi ir nominavusi parodos dalyvių kūrybą, G. Kakaro kūrinį įvertino dėl aktualios ir organiškos universalumo ir tautiškumo jungties.

Parodos dalyviai tradiciškai buvo įvertinti Molėtų rajono savivaldybės skirtomis premijomis. Šiemet buvo skirta dvylika piniginių premijų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.