Jauni menininkai įgarsins juodojo „Vartų“ galerijos fortepijono memuarus

„Atvykusi į Vilnių pianistė Aldona Dvarionaitė visada ateidavo į galeriją ir prisėdusi prie fortepijono imdavo groti. Ji labai mėgo šią erdvę ir žavėjosi menų sintezės idėja. Pirmaisiais galerijos gyvavimo metais jos pasiklausyti dažnai ateidavo ir grafikas Rimtautas Gibavičius“, - pasakojo sostinės „Vartų“ galerijos savininkė Nida Rutkienė, džiaugdamasi šiandien prasidedančiu jaunų menininkų projektu.

Daugiau nuotraukų (1)

Rūta Mikšionienė

Mar 12, 2013, 6:23 PM, atnaujinta Mar 10, 2018, 3:39 AM

Kiekvienas, kovo 12 – 22 dienomis užsukęs į „Vartų“ galeriją, gali patirti malonių netikėtumų. Mat tuo metu į įprastą galerijos veiklą įsiterps Ugniaus Gelgudos ir Neringos Černiauskaitės kūrinys „Wolfgangai, tai tu?“. Autorių sumanymas - prakalbinti nuo pat galerijos įkūrimo joje stovintį juodą fortepijoną, kuris buvo ne tik įspūdingų koncertų dalyvis, bet ir daugelio parodų atidarymų liudininkas.

„Visą šį laiką jis buvo supamas meno objektų, kurių pobūdis per dvidešimt metų pakito neatpažįstamai. Su kintančiose parodose išdėliotais kūriniais jis užmegzdavo vis naujus pokalbius, įtraukdamas juos į nenumatytus prasminius ryšius, pratęsdamas jų suvokimą ar prisiimdamas visą kompozicinį ekspozicijos svorį“, - pristatydami kūrinį rašo menininkai.

Dvi savaites į galeriją kasdien užsuks kompozitorė bei fotografė Viktorija Rimėnaitė ir padės fortepijonui įvilkti į muzikos rūbą per kelis dešimtmečius sukauptus įspūdžius. Tiesa, jokio būsimų koncertų ar muzikinių improvizacijų tvarkaraščio U. Gelguda ir N. Černiauskaitė nesudarė. Jie pasikliauna atsitiktinumu. Fortepijono pasakojimus išgirs tik tie žiūrovai, kurie V. Rimėnaitei grojant ateis pasižiūrėti „Vartuose“ rodomos įspūdingos Patricijos Jurkšaitytės tapybos ir objektų parodos „Olandiškos istorijos“.

„Buvo labai malonu sužinoti, kad mūsų fortepijoną prisimena menininkai, kurie jau beveik metus sukasi Niujorko meno pasaulyje. N. Černiauskaitė yra dirbusi „Vartuose“ kaip kuratorė, o U. Gelguda - ne kartą rodęs čia savo kūrinius. Smagu, kad net ir už Atlanto jie neužmiršta Lietuvos, galvoja apie tai, kas vyksta mūsų galerijoje“, - sakė N. Rutkienė.

Galerininkė prisiminė, kiek solidžių koncertų surengta „Vartuose“. Čia galima buvo išgirsti Mūzą Rubackytę, Raimundą Katilių, Virgilijų Noreiką, Ireną Milkevičiūtę ir daugelį iškilių jaunesnių muzikų.

Tačiau pastaruoju metu rengiant „Vartų“ erdvę užsienio ir lietuvių menininkų darbams tekdavo juodąjį instrumentą slėpti specialiai jam sukaltoje dėžėje. Todėl vis dažniau kildavo mintis, ar nereikėtų šio instrumento atsisakyti. Projektas „Wolfgangai, tai tu?“ - puikus pretekstas surasti fortepijonui naują vietą galerijoje.

„Jauni menininkai dažnai kuria multimedijų projektus, kuriuose vaizdas jungiamas su gyva muzika ar poezija. Gal jiems dar prireiks ir fortepijono?“- viltingai svarstė galerininkė.

 U. Gelguda ir N. Černiauskaitė kartu kuria nuo 2009 m. Jų bendrų parodų sąraše - „Solo fotografijos galerijai“ Vilniaus fotografijos galerijoje, „Dabar labiau nei bet kada“ Šiuolaikinio meno centre, „Space Travellers“ Italijos Bolcano miesto galerijoje „Ar/ge kunst“. Šiuo metu jie gyvena ir dirba Niujorke (JAV).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.