Vaidmuo „Kino pavasarį” pradedančiame filme aktorę ištraukė iš depresijos

2013 m. kovo 14 d. 10:29
Justina Jurgaitytė
Tarptautinį festivalį „Kino pavasaris” sostinės kino teatre „Vingis” ketvirtadienį vakare pradeda geraširdiška komedija apie pagyvenusius operos solistus. Filmas „Kvartetas” – tai 75 metų aktoriaus Dustino Hoffmano režisūrinis debiutas pagal britų dramaturgo Ronaldo Harwoodo pjesę.
Daugiau nuotraukų (1)
Nors „Kvarteto” veiksmo vieta ribota - pagyvenusių muzikantų namai, filme personažų nemažai. Daugumą jų vaidina neprofesionalūs aktoriai. Su tokia komanda būtų sunku dirbti net patyrusiam režisieriui, tačiau debiutuojantis D. Hoffmanas žino paslaptį - režisuoti padeda nuoširdi ir užkrečiama meilė aktoriams.
Pagyvenusių muzikantų namai buvo filmuoti Didžiosios Britanijos pietuose, Bakingamšyro grafystės Hedzoro kaime - čia keletą šimtmečių stovi didžiulis namas, kuris XVIII amžiuje buvo princesės Augustės karališkoji rezidencija.
Herojams atiduoda širdį
D. Hoffmanas po filmo premjeros Los Andželo festivalyje praėjusį rudenį sakė, kad geriausias darbo su aktoriais būdas – ne sugalvoti už juos viską, o leisti kurti patiems. Tada aktoriai atiduoda personažams dalį savo širdies, įpročių, intonacijų.
„Kiekvienas vaidmuo turi būti iš dalies autobiografinis”, – tvirtino D. Hoffmanas, už savo vaidmenis kine pelnęs du „Oskarus”.
Tokia režisieriaus pozicija gali paskatinti neįtikėtinai geras aktoriaus emocijas - tai liudija istorija, nutikusi „Kvarteto” pagrindinio vaidmens atlikėjai, britų aktorei Maggie Smith, kuri, kaip ir D. Hoffmanas, yra pelniusi du „Oskarus”.
Žvaigždė vėl filmuojasi
„Kvartete” M. Smith herojė Džin, sunkios depresijos apimta legendinė operos deivė, atvyksta gyventi į muzikantams skirtus senelių namus. Vienas tų namų gyventojų -buvęs jos vyras, kuriam Džin kadaise buvo neištikima. Tai dar labiau gniuždo ir taip prislėgtą moterį.
D. Hoffmanas pasakojo, kad kai nusiuntė scenarijų tuomet 76 metų M. Smith, ji kaip tik išgyveno depresiją, atsisakinėjo visų pasiūlymų tvirtindama, jog savo karjerą laiko baigtą. Bet D. Hoffmanui pavyko įkalbėti aktorę, o darbas padėjo jai išsivaduoti iš nevilties - kaip ir jos herojei Džin.
M. Smith sugrįžo į ekraną ir filmuojasi viename filme po kito, aktorė netgi pelnė "Auksinį gaublį" už antraplanį grafienės Violetos vaidmenį televizijos seriale „Dauntono abatija”. „Kvartete” M. Smith sukurta Džin buvo nominuota "Auksiniam gaubliui" kaip vienas geriausių pagrindinių moterų vaidmenų.
Portretai iš jaunystės
Britų kino dama M. Smith – ne vienintelė „Kvarteto” superžvaigždė. Atlikti pagrindinių vaidmenų D. Hoffmanas pakvietė didžius talentus – Tomą Courtenay, Billy Connolly, Pauline Collins, Michaelą Gamboną.
Antraplanius vaidmenis „Kvartete” sukūrė ne dramos aktoriai, o operos dainininkai. Kiekvieno personažas - pilnakraujis, išraiškingumu nenusileidžiantis pagrindiniams herojams.
„Kvarteto” kulminacija netikėtai tampa titrai: greta kiekvieno personažo vardo atsiranda jo atlikėjo nuotrauka iš tų laikų, kai artistas išgyveno patį jėgų žydėjimą.
Laikas bėga, senti nesinori, bet niekas neišvengia atsitraukimo - štai ką sako ši komiška melodrama apie ekscentriškus, talentingus, orius, vienišus žmones, amžinai ieškančius meilės ir pripažinimo.
Pjesę įkvėpė filmas
R. Harwoodo pjesė „Kvartetas” pagrįsta realiu faktu, kurį D. Hoffmanas mini pasakodamas filmo istoriją.
„Pagyvenusių muzikantų namai – kompozitoriaus Giuseppe Verdi idėja, jai skirtas dokumentinis filmas „Toskos pabučiavimas”.
Paskutiniais gyvenimo metais G. Verdi pasistatė didžiulį namą ir savo testamente iškėlė sąlygą, kad po jo mirties šiame name galėtų gyventi operos dainininkai ir muzikantai, patiriantys sunkumų, – o tai nutinka itin dažnai. Būtent filmas „Toskos pabučiavimas” R. Harwoodą įkvėpė parašyti pjesę”, – priminė D. Hoffmanas.
* * *
Ką vertėtų pamatyti „Kino pavasaryje”?
Santa Lingevičiūtė,  festivalio programų sudarytoja
„Iš konkursinės programos „Nauja Europa - nauji vardai” siūlyčiau pažiūrėti lenkų režisierės K. Ruslaniec „Mamos liūdesį”. Tai tikrai perspektyvios ir originalios jaunos režisierės filmas, kuriame pagrindinius vaidmenis puikiai atliko labai jauni, šiame filme debiutavę aktoriai M. Berus ir N. Rozbickis.
Man pasirodė įdomūs programoje „Horizontai” rodomi du filmai - prancūzų režisieriaus L. Cantet filmas „Merginų gaujos išpažintis” apie jaunimą, kovojantį su sistema, ir iraniečio A. Mosaffos konceptuali drama „Paskutinis žingsnis”, kurioje pagrindinį vaidmenį atliko režisieriaus žmona aktorė L. Hatami iš „Oskaru” apdovanoto „Išsiskyrimo”.
Iš programos „Meistrai” reikėtų nepraleisti K. Muratovos „Amžino sugrįžimo”, kuriame vaidina R. Litvinova, A. Demidova, O. Tabakovas, S. Makoveckis, ir M. von Trottos filmo „Hannah Arendt”, kuriame aktorė B. Sukowa įkūnijo vieną garsiausių XX a. mąstytojų.
Iš „Atradimų” išskirčiau lenkų juostą „Iš pragaro”. Tai lenkų režisieriaus J. Skolimowskio sūnų - Jozefo ir Michalo - debiutas. Puiki galimybė palyginti šį filmą su tėvo darbais. Deja, Jozefas mirė nesulaukęs filmo premjeros.
Programoje „Kritikų pasirinkimas” rodomas dar vienas P. Th. Anderseno šedevras „Mokytojas”. Galbūt šis filmas nebūtų toks stiprus, jei pagrindinių vaidmenų nebūtų atlikę J. Phoenixas ir Ph. S. Hoffmanas.
Tiems, kurie mėgsta provokuojamas slovėnų filosofo S. Žižeko įžvalgas, patarčiau pažiūrėti dokumentinį filmą „Perversiškos ideologijos gidas”. Šįkart radikaliojo filosofo žvilgsnis krypsta į ideologijos ženklus kine.
„Specialiųjų seansų” programoje išskirčiau austrų kino meistro U. Seidlio trilogiją: „Rojus: meilė” (į festivalį atvyksta pagrindinį vaidmenį sukūrusi aktorė M. Tiesel), „Rojus: tikėjimas” ir „Rojus: viltis”. Visos trys dalys yra kontroversiškos, skirtos mėgstantiems kiną, kuris narplioja labai neparankias temas.
Galiausiai patarčiau nepražiopsoti ir J. L. Godard’o retrospektyvos.”

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.