70-mečio sulaukusio aktoriaus A. Pintuko širdyje vietos randa visi jo sukurti personažai

Kovo 14-ąją 70 metų jubiliejaus sulaukusiam Kauno dramos teatro aktoriui Algirdui Pintukui penktadienj skambės garsūs ditirambai. Garbinga proga teatre bus surengtos iškilmės, atidaryta jo dukters dailininkės Grytės Pintukaitės - Valečkienės paroda, kurioje galima išvysti jos nutapytus A. Pintuko portretus. Tačiau teatro legendą tą vakarą labiausiai džiugins buvimas scenoje - ketvirtą dešimtmetį nuo Kauno valstybinio dramos teatro scenos nenueinantis Antano Keturakio spektaklis „Amerika pirtyje“ penktadienį bus rodomas 694-ąjį kartą.

Daugiau nuotraukų (1)

Iveta Skliutaitė

Mar 15, 2013, 5:00 AM, atnaujinta Mar 9, 2018, 11:36 PM

Nuo 1974 metų šioje komedijoje avantiūristą siuvėją Vincą vaidinantį A. Pintuką per tą laiką vos keletą kartų keitė kiti aktoriai. „Atrodo, komedijos „Amerika pirtyje“ premjera buvo ne prieš 39 metus, o vakar. Puikiai prisimenu, kaip ją statėme, kaip pirmąkart parodėme žiūrovams“, - prisiminimais dalijosi A. Pintukas.

Nors per daugybę metų aktorius iki kaulo smegenų pažino savąjį personažą, rafinuotam svieto perėjūnui Vincui, kuris dėl pinigų apgauna kaimo merginą Agotą įkalbėdamas ją neva drauge dumti į Ameriką,  A. Pintukas kaskart suranda vis naujų spalvų ir atspalvių.

„Vincas - linksmas ir suktas vyras, kurį smagu vaidinti. Tačiau visiškai nesu panašus į savo herojų - gyvenime su tiek melo toli nenueičiau. Be to, ir siūti taip gerai kaip jis nemoku“, - prisipažino A. Pintukas.

Komediją „Amerika pirtyje“ aktoriui su kitais artistais yra tekę vaidinti ne tik teatro scenoje. Spektaklis rodytas įvairiose erdvėse, net po atviru dangumi ant šieno kaugės ar apversto vežimo.  Kartą lauke rodytą spektaklį net teko nutraukti dėl  smarkaus lietaus. Permirkę aktoriai jį tęsė subėgę į greta esančią medinę trobą.

Su Vincu aktorius taip susigyveno, kad prieš kelerius metus spektaklį „Amerika pirtyje“ pastatė esperanto kalba. Avantiūristo siuvėjo vaidmens A. Pintukas niekam kitam nepatikėjo - suvaidino pats.

Vincas - vienas iš daugiau nei 120 aktoriaus A. Pintuko per beveik pusę amžiaus sukurtų vaidmenų ne tik teatre, bet ir kine.

Teatro gerbėjai šio aktoriaus vaidyba žavisi nuo jo pirmųjų vaidmenų Šiaulių dramos teatre, kuriame A. Pintukas dirbo baigęs tuometę Vilniaus konservatoriją praėjusio amžiaus septintojo dešimtmečio pabaigoje. Per trejus metus Šiauliuose aktorius sukūrė dešimt svarių vaidmenų.

„Iš Šiaulių į Kauną mane atviliojo režisierius Jonas Jurašas. Šiame mieste gyvenu ir dirbu ligi šiol. Kauno dramos teatre esu sukūręs per šimtą įvairių vaidmenų: teigiamų, neigiamų, komiškų ir dramatiškų. Visi jie savaip žavingi, įtaigūs, verčiantys juoktis, verkti, mylėti ar neapkęsti“, - sakė A. Pintukas.

Scenoje aktorius yra persikūnijęs ir į aštuoniolikmetį, ir į aštuoniasdešimtmetį.

2004 metais už visuomeninę veiklą ir nuopelnus Lietuvos teatrui A. Pintukas apdovanotas Vytauto Didžiojo ordino medaliu.

Kad ir kokioje pjesėje, dramoje ar komedijoje A. Pintukas vaidintų, jam svarbiausia kuo meistriškiau įsijausti į  vaidmenį. Kiekvienas personažas aktoriaus gyvenime paliko ryškų pėdsaką  ir iki šiol gyvena jo širdies kertelėje.

Žiūrovams A. Pintuko kūryba geriausiai žinoma iš jo suvaidinto  Šiaučiūno Balio Sruogos komedijoje „Dobilėlis penkialapis“, Honesto -  Kazio Sajos „Sielų mainuose“, Pono - Juozo Marcinkevičiaus „Erelnyčioje“,  Samilio - Juozo Grušo dramoje „Herkus Mantas“, Pirmininko - Algirdp Landsbergio „Penki stulpai turgaus aikštėje“, J.Grušo tragikomedijoje „Meilė,  džiazas ir velnias“ suvaidinto Andriaus, Bajoro - garsiojoje „Barboroje Radvilaitėje“, Semo - Haroldo Pinterio „Grįšime namo“, Sorino - Antono Čechovo „Žuvėdroje“, generolo Makenzio - Agathos Christie „Dešimt  indėniukų“, Duknos ir Špicbergerio Augustino Griciaus „Palangoje“, Jajičnycos  - Nikolajaus Gogolio „Vedybose“, Eduardo Dargio - J.Grušo dramoje „Eduardo  Dargio nusikaltimas“.

Energija trykštantis kaunietis ir toliau nueiti nuo scenos neketina.  „Esu pilnas įkvėpimo, jėgų ir kūrybinės energijos. Mielai imuosi naujų  vaidmenų, projektų ir iššūkių“, - kalbėjo A. Pintukas.

Praėjusią savaitę su kita teatro legenda Gražina Balandyte ir grupe  jaunų aktorių A. Pintukas pradėjo repetuoti režisieriaus Algirdo Latėno  statomą Johno Patricko pjesę „Brangioji Pamela“. Joje aktorius atliks Solo  Bozo vaidmenį.

Į klausimą, ką jam reiškia teatras A. Pintukas ilgai nesvarstęs atsakė, jog tai - džiaugsmas ir skausmas, viltys ir nusivylimai, įkvėpimas ir palaima.

„Teatras - tai magija. Kuo daugiau nelygumų, grumstų ir kalnelių kelyje, tuo didesnis džiaugsmas ir pasitenkinimas juos įveikus“, - tvirtino A. Pintukas.

Aktorius prisiminė, kaip studijuojant Vilniaus konservatorijoje kurso vadovas aktorius ir režisierius Juozas Rudzinskas jam ir kitiems studentams sakydavo, jog teatre sunkūs pirmieji penkiolika metų, o po to būna lengva. A. Pintukas su tuo nesutinka.

Vyras šmaikštavo, kad žadėto palengvėjimo jis nepajuto nei po penkiolikos, nei po dvidešimties, nei po beveik penkiasdešimties darbo scenoje metų.

„Taip tikriausiai nutiko dėl mano maksimalizmo ir pernelyg didelio atsakomybės jausmo. Tačiau labai norint galima įveikti visus sunkumus. Svarbiausia, kad dirbdamas jaustum malonumą ir aistrą“, - tikino aktorius.

A. Pintukas žinomas ne tik teatro, bet ir kino pasaulyje. Jis yra  filmavęsis žinomuose lietuvių kūrėjų filmuose „Laiptai į dangų“, „Niekas nenorėjo mirti“, „Herkus Mantas“, „Ko verkė pušys“, „Kunigo baudą velniai gaudo“, Sadūto tūto“, „Raudonmedžio rojus“. Aktorius  vaidino seriale „Namai, kur širdis“.

Jis taip pat yra ne mažiau nei dešimties literatūrinių muzikinių  programų bei humoro vakarų autorius.

Garsiojo Taujėnų dvaro (Ukmergės r.) pašonėje, ant Mūšos upės kranto, gimusį A. Pintuką vaidyba ir teatras sužavėjo dar vaikystėje.  Artistinės prigimties vaikinui nereikėjo daug sukti galvos, kai atėjo  laikas rinktis specialybę. Jis iš karto žinojo, jog bus artistas.

Kauno senamiestyje gyvenantis A. Pintukas kūrybinių minčių ir idėjų  semiasi vaikščiodamas Laisvės alėja bei senamiesčiu. Sielai atgaivos  aktorius ieško ežeringoje Aukštaitijoje, šalia Kavarsko (Anykščių r.),  Bebrūnų kaime, kur įsigijo šimtametę trobą.

Juokaudamas vyras ją lygina su spektaklio „Amerika pirtyje“ dekoracija. Be to, ji primena aktoriaus vaikystę - medinis namas  su kamara ir mažais  langeliais, šalia jo žaliuoja senos obelys.

„Didelių daržų prie namo neturiu, tačiau po lysvelę braškių, svogūnų ar  agurkų kasmet užsiauginu. Man smagu sukišti rankas į žemę“, - pasakojo  aktorius.

Daugeliui aktorių būdingas bohemiškas gyvenimo būdas A. Pintukui  svetimas. Be teatro, jam didžiausia vertybė yra šeima. Vyras  didžiuojasi užauginęs dvi dukras - Grytę ir Gabrielę. Abi jos nestokoja meninių talentų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.