Parodoje – J. Rimšos kūriniai

Bolivijoje ir kitose šalyse gyvenęs dailininkas Jonas Rimša pagautas įkvėpimo tapydavo lyg apsėstas dieną ir naktį. Dailininkas sukūrė net tūkstantį darbų.

Daugiau nuotraukų (1)

Vėjūnė Inytė ("Lietuvos rytas")

Mar 16, 2013, 5:00 AM, atnaujinta Mar 9, 2018, 9:51 PM

M. Žilinsko dailės galerijoje pristatoma išeivijos dailininko J.Rimšos (1903–1978) paroda „Bronziniai žmonės. Atskleidęs indėnų dvasią“.

J. Rimša – vienas ryškiausių lietuvių išeivijos dailininkų, garsinusių Lietuvos vardą svetur.

Menininkas buvo nusipelnęs Bolivijos kultūrai, apdovanotas aukščiausiu civiliams skiriamų Andų Kondoro kavalieriaus ordinu. Jam suteiktas Bolivijos valstybės garbės piliečio titulas ir garbės profesoriaus vardas.

Bolivijos vyriausybė iš dailininko įsigijo apie 250 paveikslų ir perdavė juos svarbiausioms valstybės įstaigoms. Jo darbų yra ir privačiose kolekcijose.

Parodos kuratorė Nijolė Tumėnienė pasakojo, kad J.Rimša šalia Cecilio Guzmano de Rojaso laikomas stipriausiu bolivų dailininku. Gyvenimo aplinkybių nublokštas į tolimus kraštus, jis niekada neužmiršo Lietuvos, svajojo joje apsilankyti.

1938 metais 3 paveikslus J.Rimša atsiuntė į 4-ąją rudens dailės parodą Kaune, iš jų vieną nupirko M.K.Čiurlionio galerija.

Gyvenimo saulėlydyje Lietuvos dailės muziejui J.Rimša padovanojo 23 geriausius paskutiniojo – Taičio kūrybos – periodo darbus.

M. Žilinsko galerijoje veikianti paroda supažindina su didžiule kolekcija reikšmingų ir mums nepažįstamų Bolivijos ir indėniškojo periodo darbų, kurie išgarsino dailininką.

Iš čia kilo ir parodos pavadinimas – J.Rimša, mylėdamas ir gerbdamas indėnus, studijuodamas Bolivijos istoriją ir kultūrą, lankydamas indėnų, kuriuos vadino „bronziniais žmonėmis“, šventąsias vietas, pažino ir perprato jų dvasią.

Ekspozicijos pagrindą sudaro privataus Išeivijos dailės fondo surinkti J.Rimšos kūriniai. Juos papildo 7 Nacionalinio M.K.Čiurlionio dailės muziejaus dailininko paveikslai, iš kurių 6 atvežė iš JAV ir perdavė šiam muziejui Beatričė Kleizaitė-Vasaris.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.