Kinijoje – psichozė dėl fortepijono dievaičių

Kinijos socialiniuose tinkluose dešimtys tūkstančių internautų kapojasi dėl nuožmiais konkurentais tapusių kinų pianistų Yundi Li ir Lang Lango. Priešprieša pasiekė tokį lygį, kad Pekino valstybinio dienraščio „Beijing Daily“ redaktoriui buvo pagrasinta mirtimi po to, kai laikraštis išspausdino straipsnį apie Youndi Li populiarėjimą pramogų versle.  Mat Yundi Li gerbėjai tai suprato kaip mylimo herojaus reputacijos sumenkinimą. Pats pianistas visada pabrėžė esąs rimtas menininkas, ir jo laimėjimai praeityje nekėlė jokių abejonių. Yundi Li 2000-aisiais tapo Fryderyko Chopino konkurso Varšuvoje nugalėtoju.

Lang Langas nenori prarasti daugiausiai gerbėjų pasaulyje turinčio pianisto titulo.<br>Asmeninis archyvas
Lang Langas nenori prarasti daugiausiai gerbėjų pasaulyje turinčio pianisto titulo.<br>Asmeninis archyvas
Daugiau nuotraukų (1)

Asta Andrikonytė

Mar 19, 2013, 4:22 PM, atnaujinta Mar 9, 2018, 5:12 PM

Tačiau jo šalininkų lojalumas įgijo agresijos atspalvį. Youndi Li aistruoliai skelbia karą visiems, kurie drįsta „apjuodinti“ jų dievaitį - žurnalistams, muzikos kritikams, redaktoriams. Tokią naujieną savo tinklaraštyje neseniai paskelbė britų muzikos kritikas ir publicistas Normanas Lebrechtas pabrėždamas, jog Yundi Li kėsinasi atimti iš Lang Lango daugiausiai gerbėjų pasaulyje turinčio pianisto titulą ir siekia to „nebūtinai muzikinėmis priemonėmis“.

Tai sukėlė kinų pasipiktinimo audrą internete. Mat Youndi Li gerbėjai įsitikinę, jog šiam grįžus iš Vakarų gimtinėje daroma viskas, kad būtų sutrypta jo reputacija: Lang Lango šalininkų papirkta spauda ir kritikai skleidžia apie jį melagingus gandus, skelbia neobjektyvias recenzijas.

Varžovai kaltinami net tuo, kad beveik metus kinų spauda mėgavosi tariamu Youndi Li sekso skandalu. Esą po skyrybų su buvusio Kinijos prezidento anūke - iš tikrųjų Yundi Li niekada nebuvo vedęs - pianistas suartėjo su Tailande gyvenančia popžvaigžde Lee-Homu Wangu.

Gandai įgijo pagreitį, kai Yundi Li koncertuodamas beveik šimtatūkstantinei auditorijai stadione atliko draugo meilės dainos aranžuotę, romantiškai krintant ant fortepijono rožių žiedlapiams. O neseniai skandalą šalyje sukėlė į Kinijos centrinės televizijos laidą patekęs lyg ir visai nekaltas, mūsų akimis, epizodas.

Youndi Li grojo už balto ekrano, bet staiga iškišo galvą ir ėmė kažko dairytis. Kita laidos žvaigždė magas Lu Chenas jo paklausė, ar tik ne Lee-Homo šis ieško. Per valandą nuo šio momento dešimtys Kinijos žiniasklaidos priemonių išplatino televizijos direktoriaus pareiškimą, jog tai buvo savavališka mago improvizacija - faktas, liudijantis liguistą dėmesį greičiausiai sufalsifikuotai meilės istorijai.

Kad ir kokia būtų tiesa, Yundi Li - pirmasis klasikinis muzikantas Kinijoje, sukėlęs beprotišką ažiotažą tariamu romanu su vyru. Šalyje dar nebuvo pianisto, taip išpopuliarėjusio pramogų verslo sferose kaip jis. Dėl bendradarbiavimo su popžvaigžde Lee-Homu Wangu ir magu Lu Chenu šį klasikos atlikėją Kinijoje žino kiekvienas.

Yundi Li aistruoliai kaltina pianisto varžovus pavydu. Juk Yundi Li paakino jaunąją kartą susidomėti klasikine muzika. Jo kompaktiniai diskai ilgus metus laikosi Kinijos klasikinės muzikos pupuliariausiųjų viršūnėje, o bilietai į koncertus parduodami iš anksto. Aišku, negalima paneigti, kad daug gerbėjų Youndi Li įgijo ir vien dėl savo išorinio patrauklumo bei elegancijos.

O puikią reputaciją klasikos pasaulyje turinčio Lang Lango priešiškumas varžovui iš tikrųjų nėra laužtas iš piršto. 2009-aisiais klasikinės muzikos rinkoje lyderiaujanti „Deutsche Grammophon“ įrašų kompanija nutraukė kontraktą su Yundi Li reikalaujant Lang Langui. Mat šio atstovas pareiškė, jog dviejų kinų įtakingoje kompanijoje – per daug.

Tačiau po metų pats Lang Langas atsisveikino su „Deutsche Grammophon“ dėl nesutarimų su kompanijos vadovybe. Tai leido Yundi Li praėjusį pavasarį atnaujinti kontraktą su kompanija.

Pastaruoju metu internete suliepsnojusios aistros, ko gero, naudingiausios būtent „Deutsche Grammophon“. Kovo 22 dieną ji išleidžia naują Yundi Li albumą su Ludwigo van Beethoveno sonatomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.