Lietuviai džiaugėsi, kad džiazo legendai J. Morrisonui nereikėjo skolinti instrumentų

Šiemet penkiasdešimtmetį švęsiantis australietis multiinstrumentininkas Jamesas Morrisonas vieną savo jubiliejinių koncertų kovo 21 d. surengė Vilniuje, Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje. Jis grojo su pučiamųjų orkestru "Trimitas". Pakeliui į Lietuvą J. Morrisonas grojo Olandijoje. Tik kelionė į šią šalį jam neapsiėjo be nuotykių: visas džiazo žvaigždės bagažas Amsterdamo laiku nepasiekė. Todėl kolegoms olandams teko J. Morrisonui rasti ir paskolinti ne tik koncertui tinkamų drabužių, bet ir instrumentų.

Multiinstrumentininkas J. Morrisonas pirmą kartą koncertavo Lietuvoje.<br>R. Danisevičius
Multiinstrumentininkas J. Morrisonas pirmą kartą koncertavo Lietuvoje.<br>R. Danisevičius
Daugiau nuotraukų (1)

Birutė Vyšniauskaitė

2013-03-21 20:11, atnaujinta 2018-03-09 13:27

„Džiaugiuosi, kad kelionė į Vilnių J. Morrisonui pavyko ne nuotykių, nes kažin ar  būtume sugebėję rasti tokių instrumentų, kokiais jis groja“, - džiaugėsi pučiamųjų instrumentų orkestro „Trimitas“ dirigentas Ugnius Vaiginis, kurio iniciatyva po beveik dvejų metų derybų ir susirašinėjimo vis dėlto pavyko prisivilioti pokomunistinėse Rytų Europos šalyse vengiantį koncertuoti J. Morrisoną.

Visi instrumentai bei jų modeliai, kuriais Nacionalinėje filharmonijoje kartu su „Trimitu“ grojo J. Morrisonas, pagaminti tik specialiai jam ir pasaulyje nėra jų antrų egzempliorių. Be to, australietis instrumentus ir jų technologiją kuria pats, o juos  gamina viena žinoma Austrijos muzikos instrumentų firma.

Vilniuje J. Morrisonas muzikavo penkiais pučiamaisiais instrumentais ir fortepijonu.

„Nežinau kito muzikanto pasaulyje, kuris taip tobulai valdytų įvairius instrumentus – ir trimitą, ir tromboną, ir visus saksofonus, ir net kontrabosą“, - pažintimi su J. Morrisonu  džiaugėsi U. Vaiginis.

Visus savo instrumentus Australijos žvaigždė po pasaulį vežiojasi viename lagamine, kuris taip taip pagamintas specialiai jam.

„Kai J. Morrisoną pasitikome Vilniuje, tas lagaminas vos tilpo į mano automobilį. Tik fortepijono neatsivežė, nes pripučiamas šis instrumentas dar nesugalvotas“, - prieš pasirodymą su J. Morrisonu juokavo „Trimito“ orkestro dirigentas.

„Per daugelį metų turėjau progų dirbti su įvairiausiais orkestrais. Man labai patinka "Trimito" garsas ir energija, noriai imuosi naujos partitūros, todėl nekantriai laukiu būsimo koncerto“, - prieš pasirodymą Lietuvoje sakė J. Morrisonas.

Australijoje gimusio multiinstrumentininko karjera  labai įvairiapusiška. Jis yra grojęs garsiausiuose pasaulio džiazo klubuose, dalyvavęs žymiausiuose džiazo festivaliuose, muzikavęs su tokiomis legendomis kaip Dizzy Gillespie, Cabas Calloway, Woody Shaw, Redas Rodney, George’as Bensonas, Ray Charlesas, B. B. Kingas, Ray Brownas, Wyntonas Marsalis.

Virtuozo atliekamos muzikos klausėsi Didžiosios Britanijos karalienė Elisabeth II, JAV prezidentai George’as Bushas ir Billas Clintonas. 1997 m. už indėlį į gimtosios šalies meną J. Morrisonas buvo apdovanotas Australijos ordinu, o 2000 m. paties sukurtą kompoziciją atliko per Sidnėjaus olimpinių žaidynių atidarymo ceremoniją.

Visame pasaulyje garsus J. Morrisonas groja ne tik trimitu, bet ir trombonu, eufonija, tūba, saksofonu, fliugelhornu, kontrabosu ir fortepijonu. Jo tarptautinė karjera klostėsi sparčiai - šešiolikos metų debiutavo įspūdingame Monterėjaus džiazo festivalyje Amerikoje, vėliau ne kartą dalyvavo pasaulinėse muzikos turnė su ryškiausiomis džiazo žvaigždėmis.

J. Morrisonas garsėja ir šviečiamąja veikla, daugelyje šalių veda meistriškumo pamokas bei seminarus, yra įsteigęs savo vardinę stipendiją. Pripažįstantis šiuolaikinių technologijų naudą atlikėjas džiazo muziką bei edukacinę medžiagą populiarina internete.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.