M. Rostropovičiaus pasėta sėkla išaugo į gražų medį

Penktadienio vakarą sostinės Taikomosios dailės muziejuje pleveno didžiojo violončelininko ir filantropo, ištikimo Lietuvos bičiulio Mstislavo Rostropovičiaus dvasia. Maestro 2003-aisiais įkurtas Lietuvoje labdaros ir paramos fondas „Pagalba Lietuvos vaikams“ čia minėjo 10-ąjį gimtadienį, o jo įkūrėjas iš aukštybių turbūt džiaugėsi savo pasėtų sėklų vaisiais.

Daugiau nuotraukų (1)

Asta Andrikonytė

2013-03-22 19:30, atnaujinta 2018-03-09 11:39

Per dešimt metų fondo pagalbos sulaukė daugiau kaip 80 jaunųjų muzikantų, mokslininkų ir sportininkų. Jų kelionėms, konkursams, meistriškumo kursams, instrumentams ir kitiems dalykams, be kurių neįmanoma brandinti talentų, fondas išdalijo pusantro milijono litų.

Pasak organizacijos valdybos pirmininkės Rasos Kubilienės, vaikai į fondo žmones kreipiasi ir moralinės paramos, kuri kartais svarbesnė už pinigus.

M. Rostropovičiaus fondas pirmasis Lietuvoje suteikė gabiems vaikams ne vienkartinę, bet ilgalaikę tikslinę paramą. Mat atsižvelgus į jaunuolių laimėjimus, fondo globa dažnai pratęsiama. Kai kurie talentai po jo sparnu buvo auginami net šešerius metus.

„Be gerų žmonių paramos nieko nenuveiktume“, - pripažino R. Kubilienė.

Fondą nuo pirmųjų gyvavimo metų palaikė Juozo Kazicko labdaros fondas, „Hanner“ bendrovė, Lietuvių kredito unija Los Andžele ir daugelis kitų organizacijų. Anot fondo vadovės, kartais paramą suteikia netgi visiškai nepažįstami žmonės, o pastaraisiais metais randasi vis daugiau besidominčių konkrečių vaikų karjera ir ją skatinančių aukotojų.

„Nuo pat fondo susikūrimo norėjome gaivinti Lietuvoje mecentystės tradicijas, - prisiminė R. Kubilienė. – Iš dalies mums tai pavyko. Nesimaudome piniguose, nelengvai juos surenkame, bet laikomės. Visa fondo taryba dirba savanoriškais pagrindais suprasdama, koks šis darbas svarbus. Manau, maestro būtų patenkintas tuo, ką nuveikėme per dešimtmetį“.

M. Rostropovičiaus labdaros ir paramos fondo „Pagalba Lietuvos vaikams“ veiklos vaisius atspindėjo ir šventinis koncertas Taikomosios dailės muziejuje. Jame su Modesto Barkausko diriguojamu Lietuvos kameriniu orkestru griežė buvusi ilgametė fondo globotinė, tarptautinių smuikininkų konkursų nugalėtoja Dalia Kuznecovaitė.

Kita vakaro pažiba buvo daugelio tarptautinių konkursų laureatė, Šiaulių S.Sondeckio menų mokyklos dešimtokė akordeonistė Eglė Bartkevičiūtė. Jai siekti profesinių aukštumų taip pat padėjo M. Rostropovičiaus fondas.

Muzikinius sveikinimus sukakties proga lietuviams iš Maskvos atvežė tenykščio M. Rostropovičiaus fondo jaunieji talentai – violončelininkė Aleksandra Perlova ir pianistas Arsenijus Munas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.