Kauno turguje - komunizmu trenkiantys daiktai ir krokodilo iškamša

Kaune įsikūrusiame prekybos miestelyje „Urmas“ šį savaitgalį vyksta didžiausias Baltijos šalyse senienų turgus „Laiko ratu“. Į jį užsiregistravo per 300 sendaikčių pardavėjų iš Lietuvos, Latvijos, Estijos, Lenkijos, Rusijos ir Vokietijos.

Kaune vyko turgus „Laiko ratu“.<br>M. Patašius
Kaune vyko turgus „Laiko ratu“.<br>M. Patašius
Daugiau nuotraukų (1)

Iveta Skliutaitė

Mar 24, 2013, 3:59 PM, atnaujinta Mar 9, 2018, 10:11 AM

Nors penktadienį pardavėjai kiek nuogąstavo, jog dalis pirkėjų gali pabūgti spaudžiančio šaltuko, visas tris dienas senienų turguje lankytojų netrūko.

Čia būriavosi sendaiktininkai, antikvaro kolekcininkai, bukinistai, numizmatai, filatelistai ir tie, kurie antikvarinių daiktų ieško namams ar sodybai papuošti.

Daugelis senienų medžiotojų savaitgalį lovoje ilgai nesivartė ir žvalgytuves po turgų pradėjo nuo ankstaus ryto. Originalesni ir įdomesni daiktai buvo išstvarstyti laibai greitai.

Ištieti ranką patikusio daikto link anksčiau už kitą senienų gurmaną šiame turguje laikoma didele sėkme.

Tarp parduodamų daiktų daugiausia buvo galima rasti namų interjero detalių: indų, vazų, statulėlių, žvakidžių, suvenyrų, paveikslų. Jų kainos prasidėjo nuo vieno lito. Už kai kuriuos pardavėjai prašė ir kelių tūkstančių litų.

Prekeiviai taip pat siūlė įsigyti raižyto medžio ne pirmos jaunystės baldų, minkštų sofų, muzikos instrumentų. Vienas pianinas pirkėjų akį traukė dėl virš klaviatūros pritaisytų žvakių laikiklių. Smalsuolių būriai rikiavosi ir prie bene didžiausios turgaus retenybės — krokodilo iškamšos.

Daugiau nei metro ilgio prie medžio lentos pritvirtinta gyvūno iškamša į Kauną atkeliavo iš Rygos. Už pusę tūkstančio litų ją suskubo nupirkti vienas senienomis prekiavęs vientinis pardavėjas, kuris vėliau už egzotišką suvenyrą prašė 100 litų daugiau.

„Apžiūrinėjančių iškašą netrūksta, bet pirkėjų kol kas neatsirado. Jeigu niekas krokodilo nenupirks, nieko baisaus. Gimtadienio proga jį padovanosiu bičiuliui, kuris mėgsta medžioti ir turi ne vieną gyvūno iškamšą. Manau, tai bus tikrai išskirtinė dovana“, — tvirtino pardavėjas.

Keli pardavėjai turguje siūlė senovinę karinę atributiką.

Tarp senienų buvo galima tarpukario Lietuvos laikų karinių atvirukų, nuotraukų, knygų, dokumentų, apdovanojimų, karinių uniformų detalių.

Besidomintys sovietine ir fašistine atributiką dairėsi į įvairiausius karinius ir sportinius apdovanojimus, ženkliukus su Lenino atvaizdu, paveikslus, kuriuose nutapyti J. Stalinas ar A. Hitleris.

Šių daiktų kainos svyravo nuo 50 centų už spaliuko ženkliuką iki kelių šimtų ir net daugiau nei tūkstančio litų už gerokai vertingesnes sovietmečio senienas.

„Sovietinę atributiką žmonės perka tikėdamiesi, kad ateityje ji smarkiai brangs. Ypač paklausūs ne iš plastmasės ar plieno, bet sunkesnių ir brangesnių metalų išlieti ženkliukai ar medaliai. Jie dabar kainuoja po kelis šimtus litų, o po kelių dešimtmečių šių daiktų kaina galbūt išaugs kelis kartus“, — sakė senienų pardavėjas Arvydas Jurkutis.

Tarp vyro parduodamų sienienų buvo galima pamatyti Antrojo pasaulinio karo metų vokiečių kariuomenės medalį, kuriuo kariai buvo apdovanojami už pergalę tankų mūšyje. Už apdovanojimą pardavėjas prašė 700 litų. Vokiška kareiviško diržo sagtis kainavo 140 litų.

Senomis vilnilo plokštelėmis prekiavę pardavėjai pelnu pasigirti negalėjo. Už kelių dešimčių metų senumo plokšteles jie prašė 5 — 10 litų.

„Vasarą prekyba plokštelėmis juda kiek geriau. Dabar žmonės jomis mažai domisi. Gal jiems gaila pinigų, o gal šalta?“, — svarstė kelis šimtus vinilinių plokštelių siūlęs Germanas Ščiupakovas. Turguje akylesni muzikos mylėtojai rado ir tarpukariu išleistų plokštelių, tačiau jų taip pat neskubėjo pirkti.

„Jeigu rasčiau senieną su lietuvišku įrašu, nepagailėčiau pinigų, tačiau čia siūlomos plokštelės su senais užsienietiškais kūriniais. Tai man neįdomu“, — atvirai sakė po turgų vaikščiojęs kaunietis muzikos mylėtojas Darius Buišys.

Turgyje lankytojai galėjo pasigrožėti ne tik įvairiais sendaikčiais, bet ir senovine restauruota XIX a. pabaigos — XX a. vidurio transporto technika.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.