Galerijoje RA - miniatiūrų paroda „Meilė ir Mirtis“

Meilė ir Mirtis – toks yra tapybos studijoje-galerijoje RA vykstančios tapybos miniatiūrų parodos pavadinimas, devizas ir koncepcija.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 27, 2013, 4:00 PM, atnaujinta Mar 9, 2018, 5:54 AM

RA - tai dviejų tapytojų – Rūtos Eidukaitytės ir Aistės Gabrielės Černiūtės įkurta ir trejus metus gyvuojanti atvira studija, kurioje apsilankę žmonės gali pamatyti patį paveikslo kūrimo procesą. Reguliariai čia vykstančios šių bei kitų menininkų parodos automatiškai suteikė šioms dirbtuvėms ir parodinės institucijos – galerijos statusą.

Tapybos miniatiūrų paroda yra dedikuota RA trejų metų jubiliejui. Tai jau tradiciniu tampantis, trečią kartą organizuojamas renginys. Mažas paveikslų formatas kaip išeities taškas, kaip pirminis konceptualus judesys yra pasirinktas neatsitiktinai – jį yra nulėmusi kamerinė ekspozicinė erdvė ir noras į vieną vietą sukviesti kuo daugiau autorių.

Parodoje dalyvaujančių dailininkų yra ne tiek ir mažai – apie keturiasdešimt (pusė romėniškos centurijos). Kuratorės šią visiškai neformaliai susibūrusią, meninės gravitacijos dėsnių į vieną visumą besiburiančią menininkų grupuotę vadina Spiečiumi (tokia buvo ir ankstesnių miniatiūrų parodų koncepcija). Spiečius – tai pačios kūrybos, minčių generavimo ir paveikslų atsiradimo metafora. Pati paroda veikia kaip spietimasis, kurį išreiškia ekspozicines sienas nutūpę nedidelių formatų kūriniai, paklūstantys vienai temai.

Taigi, kūrybinį spietimąsi vienija aktuali – sudėtinga ir tuo pačiu neįtikėtinai paprasta meilės ir mirties tema. Sudėtinga – nes kalbėti apie meilę, tą jausmų raizgalynę yra ir lengva, ir keblu. Paprasta – nes meilė ir mirtis dažniausiai ir yra tai, apie ką kalba menininkai, kartais net tiesmukai nenaudodami šių sąvokų. Aktuali – nes mes visi gyvename nuolatinėje įtampoje tarp meilės ir mirties, kai to nelieka, nebelieka ir gyvenimo. Įpareigojanti – nes apie tuos dalykus ne visuomet įmanoma kalbėti nebanaliai.

Parodoje Meilė ir Mirtis dalyvauja jauni, viduriniosios kartos menininkai (tokie kaip Agnė Kulbytė, Paulius Arlauskas ar Andrius Zakarauskas), taip pat šios srities meistrai-klasikai (Romualdas Balinskas, Gintaras Palemonas Janonis, Mindaugas Skudutis, Aleksandras Vozbinas). Kiekvienas jų pateikia savąją, asmeninės patirties ir stebėjimų padiktuotą meilės ir mirties paveikslą, tiksliau – miniatiūrą, dar tiksliau – net ne po vieną, o po tris.

Dalyviai:

Paulius Arlauskas, Elena Balsiukaitė, Romualdas Balinskas, Rokas Beržiūnas, Rolandas Bilinskas, Jurgita Braziūnienė, Rebeka Bruder, Aistė Bugailiškytė, Aistė Gabrielė Černiūtė, Marius Mindaugas Danys, Saulius Dastikas, Silvija Drebickaitė,Kristina Dūdienė, Rūta Eidukaitytė, Linas Gelumbauskas, Liutauras Griežė, Gustas Jagminas, Gintaras Palemonas Janonis, Živilė Jasutytė, Jūratė Jarulytė, Raimonda Jatkevičiūtė, Arvydas Kašauskas, Jolanta Krivickaitė, Agnė Kulbytė, Lina Laucevičiūtė, Jūratė Mitalienė, Vidas Poškus, Regina Pečiulytė, Justina Puidokaitė, Lilija Puipienė, Airida Rekštytė, Giedrė Riškutė, Ieva Skauronė, Mindaugas Skudutis, Artūras Slapšys, Gintaras Tadauskas, Lilija Valatkienė, Aleksandras Vozbinas, Lina Zavadskė, Andrius Zakarauskas, Neringa Žukauskaitė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.