Rokiškėnai išsidalino „Nikodemų“ statulėles

Intensyvų kultūrinį gyvenimą gyvenantys Rokiškio miesto žmonės

Daugiau nuotraukų (1)

Virginija Petrauskienė

2013-03-28 14:39, atnaujinta 2018-03-09 04:34

Garbinga „Nikodemo“ skulptūrėlė įteikiama per metus labiausiai Rokiškio vardą garsinusiems žmonėms. Tarptautinės teatro dienos proga jumoristinėmis nominacijomis pagerbiami žymiausi kultūros, sporto, politiniai bei kasdieninio miesto gyvenimo įvykiai.

Jumoristine forma rokiškėnai ir nuoširdžiai pasidžiaugia ir geraširdiškai pasišaipo. Tie, kas nebijo pasijuokti iš savęs, kasmet gali persikūnyti į vis kitokius personažus.

Rokiškio „Nikodemai“ yra griaudėję įvairiomis spalvomis: sovietinio kolūkio ataskaitinio susirinkimo dvasia, anapusinio pasaulio svečių šėlsmu, disko stiliaus nuotaika.

Šių metų „Nikodemų“ teikimo šventės dalyviai į ceremoniją rinkosi paženklinti „Gangnam style“, kuris praėjusiais metais užkrėtė visą pasaulį.

„Gangnam - prabangus Seulo rajonas, o daina „Gangnam style“ šaipomasi iš prabangos demonstravimo. Todėl ir pasirinkome turtuolių stilių, suteikiantį daug vietos improvizacijai“, - sakė Rokiškio kultūros centro režisierė ir scenaristė Neringa Danienė.

Dauguma buvo pasirėdę „naujaisiais lietuviais“. Rokiškėnai smagiai ir su ugnele parodijavo elito vakarėlių stilių.

Prabangūs automobiliai stojo prie pat Kultūros centro. Iš jų išlipę frakais ar „dizaineriškais“ apdarais besipuikuojantys vyrai ir spalvingomis šukuosenomis bei apdarais spindinčios moterys žiūrovų buvo sutikti aplodismentais. Vakarėlio žvaigždės autografus dalino savo gerbėjams.

Tarp apdovanojimo nominantų buvo ir Lietuvos ir muzikos pasaulio žvaigždė Povilas Meškėla. Jis atvyko kartu su kitu garsiu Lietuvos muzikos atlikėju Vladu Kovaliovu. Tiesa, tikruosius dainininkus buvo nelengva atpažinti. Jie buvo gerokai pakeitę savo išvaizdą.

Su daina „Gangnam style“ išpopuliarėjusio Psy vizitas į Rokiškį buvo kiek kitoks, nei žadėta iš anksto. Priešingai, nei P.Meškėlą ir Kovaliovą, Psy žiūrovams teko tik įsivaizduoti. Iš parasparnio ant Kultūros centro stogo buvo numesta šį dievaitį vaizduojanti žmogaus dydžio lėlė.

Žiūrovai per rekordiškai trumpą laiką išpirko bilietus į laukiamą renginį. „Nikodemų“ įteikimo šventę vedė du Rokiškio komikai - Giedrius Viduolis ir Kęstutis Matelis, visiems žinomi kaip tata ir Raimundėlis.

Šįsyk aktorių pora persikūnijo į gruzinus Gogį ir Cocį. Žiūrovai turėjo unikalią galimybę pasiklausyti reto rokiškėnų tarmės ir gruziniško akcento derinio. „Esam broliai dvyniai, ale ne vieno tėvo“, - prisistatydamas paaiškino Gogis.

Buvo paskelbtos devynios „Nikodemo“ nominacijos ir dvi specialiosios. Tai Sezono scenografija, aktorė, aktorius, atradimas, debiutas, premjera, tuoktuvės - jungtuvės, melo - drama, žvaigždžių valanda. Taip pat specialiosios nominacijos: pirmoji - „Ekologiškiausias bosas“, antroji - „Už viską“.

Statulėlių autorius - rokiškėnas menininkas Sigitas Daščioras. Apdovanotieji - rimti rokiškėnų nuveikti darbai, bei juos nuveikę žmonės.

Sezono atradimu tapo Istorijos entuziastų grupės atrasti krosnies koklio su Košinskių giminės heraldiniais ženklais fragmentai.

Daugelis tikėjosi, kad „Sezono atradimo“ apdovanojimas bus įteiktas nepatyrusiai vairuotojai Astai Tarozienei. Už tai, kad ji atrado naują alkoholio naikinimo būdą - besimokydama vairuoti, įvažiavo į prekybos centro alkoholinių gėrimų skyrių. Tąsyk jos mokytojas buvo sutuoktinis.

Nominantė nepabijojo pasijuokti iš nemalonaus įvykio. Ji pasidabino neįprastais papuošalais. Ant kaklo užsikabino lenteles, tačiau vietoj automobilio numerių ant jų buvo parašyta „No alcohol“.

Kartu su sutuoktiniu į renginį atvykusi A. Tarozienė per pertrauką prisiminė kaip jos vairuojamas automobilis iš aikštelės per stiklinę vitriną įvažiavo į parduotuvę sustojo jos viduje. „Aplinkui mačiau sudužusius martinio butelius. Norėjosi kuo greičiau bėgti“, - pasakojo moteris.

Jumoro jausmo nestokojantis jos vyras sakė nusibraukęs stiklus ir išlipęs iš automobilio. „Apsižvalgiau - o aplinkui vieni pažįstami. Kas beliko - ėmiau sveikintis su jais ir spausti rankas“, - patirtą šoką dabar juokdamasis prisiminė vyras.

Ar vairuotoja išlaikė egzaminus? „Po šio įvykio vyras su manim nebevažiavo. Todėl namų kieme įsibedžiau šakes ir važinėdama aplink jas mokiausi vairuoti. Egzaminą išlaikiau puikiai“, - sakė A. Tarozienė. „Sezono Debiutą“ laimėjo dainininkas Povilas Meškėla už debiutą Rokiškio scenoje Miesto šventėje ir Senųjų metų palydų koncerte.

Juoku ir plojimais buvo palydėtas dar vienas apdovanojimas - „Sezono Aktorius“. Juo tapo politikas Vidmantas Kanopa už kelis per metus pakeistus vaidmenis. Jis iš Rokiškio rajono mero tapo Lietuvos žemės ūkio viceministru, bet juo neilgai pabuvęs vėl pasidarė UAB „Daivida“ vadovu.

„Tai dar ne viskas, laukite tęsinio. Girdėjau, kad V.Kanopai siūlomos Rygos oro uosto direktoriaus pareigos“, - šmaikštavo broliai gruzinai.

Kadangi V.Kanopa renginyje dalyvauti negalėjo, jo apdovanojimą atsiėmė dabartinis meras Vytautas Vilys. Jis pasidžiaugė, kad V.Kanopa taip dažnai keitė vaidmenis. Todėl V. Vilys tapo tuo aktoriumi, kuriam atiteko Rokiškio rajono mero vaidmuo.

Nikodemai buvo įteikti ir už netrukus kino teatruose pasirodysiantį rokiškėno Justino Krisiūno filmą „Emigrantai“. Statulėle taip pat pažymėta miesto atlikėjos Vilijos Urbonienės debiutinė autorinių dainų kompaktinė plokštelė „Iki tavęs“. Nepamirštas ir Rokiškio krašto muziejaus, pernai gavęs Lietuvos metų muziejaus titulą.

Nikodemas „Už viską“ įteiktas bendrovei „Rokiškio sūris“, kuris rėmė ne vieną kūrybingų rokiškėnų sumanymą ir šventę. Renginio pabaigoje dailių švento Nikodemo ordino vienuolių ansamblis pagarbino Nikodemą, kuris šiais metais buvo įgavęs „Gangnam style“ atlikėjo Psy pavidalą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.