Kino istorikų knygoje - A. Grikevičiaus prisiminimai ir liudijimai

Sostinės „Skalvijos“ kino centre ketvirtadienį, balandžio 4-ąją,  bus pristatoma Aurimo Švedo ir Linos Kaminskaitės-Jančorienės knyga „Epizodai paskutiniam filmui. Režisierius Almantas Grikevičius“, išleista „Vagos“ leidyklos.

Šios knygos puslapiuose per vieno kino režisieriaus asmeninę bei kūrybinę istoriją atsiskleidžia sovietmečio kino kūrėjų bendruomenės, Lietuvos visuomenės ir valstybės paveikslas.
Šios knygos puslapiuose per vieno kino režisieriaus asmeninę bei kūrybinę istoriją atsiskleidžia sovietmečio kino kūrėjų bendruomenės, Lietuvos visuomenės ir valstybės paveikslas.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Apr 3, 2013, 7:00 AM, atnaujinta Mar 8, 2018, 10:41 PM

Renginio metu pirmą kartą bus rodomas restauruotas A. Grikevičiaus dokumentinis filmas „Laikas eina per miestą“ (1966), kurį kino kritikai yra įvertinę kaip vieną įdomiausių kino pasakojimų apie Vilniaus miestą bei jo istoriją.

Po kino filmo peržiūros vyks diskusija, kurioje dalyvaus kino dailininkas Galius Kličius, rašytojas Saulius Šaltenis, kino operatorius Donatas Pečiūra. Šie skirtingų patirčių žmonės kalbėsis apie kino kūrėjo likimą skirtingose epochose. Diskusiją ves knygos autoriai.

Knygą „Epizodai paskutiniam filmui“ kino istorikai A. Švedas ir L. Kaminskaitė-Jančorienė rengė trejus metus, kurdami pasakojimą apie vieną iškiliausių lietuvių kino režisierių, jo  filmus, sudėtingą laikotarpį ir tuomet gyvenusius bei dirbusius žmones.

Knygos puslapiuose per vieno kino režisieriaus asmeninę bei kūrybinę istoriją atsiskleidžia sovietmečio kino kūrėjų bendruomenės, Lietuvos visuomenės ir valstybės paveikslas. Šį paveikslą kuria režisieriaus A. Grikevičiaus prisiminimai ir liudijimai, pasakyti per pokalbius su knygos autoriais, unikalių, įvairiuose Lietuvos archyvuose glūdinčių dokumentų kopijos ir gausus nuotraukų pluoštas.

Dėl šios įvairovės, pasak autorių, knygą galima skaityti net keliais būdais: kaip A. Grikevičiaus autobiografiją, papasakotą jo paties lūpomis, kaip lietuvių kino istorijos metmenis, nužymėtus gausioje dalykinių nuorodų skiltyje, kaip archyvinių dokumentų rinkinį ir kaip vaizdinį pasakojimą apie lietuvių kinematografo aukso fondui priskirtinų filmų kūrimą.

A. Grikevičių (1935-2011) daugelis žino kaip vaidybinio kino režisierių („Jausmai“, „Ave, vita!“, „Sadūto tūto“, „Jo žmonos išpažintis“, „Faktas“), tačiau dokumentinis kinas A. Grikevičiaus kūrybiniame kelyje užėmė išskirtinę vietą - juo jis pradėjo ir baigė.

Už nuopelnus nacionaliniam kino menui 1981 m. A. Grikevičiui buvo suteiktas nusipelniusio meno veikėjo garbės vardas, 1984 m. jam įteikta Respublikinė premija, 2004 m. skirta Lietuvos Vyriausybės meno premija. 2005 m. režisierius apdovanotas ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ Riterio kryžiumi. 2009 m. A. Grikevičius tapo Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatu.

A. Grikevičius mirė 2011 m. sausio 4 dieną, palaidotas Antakalnio kapinių Menininkų kalnelyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.