„Naujojo Baltijos šokio“ festivalyje - ir garsenybių choreografija, ir negirdėtų kūrėjų žingsniai

„Naujojo Baltijos šokio“ festivalis jau skleidžia žinią apie save. Ir nenuostabu - per 17 metų „Naujasis Baltijos šokis“ ne tik išaugino ištikimą publiką, bet ir turėjo įtakos pačiam šiuolaikiniam šokiui, pagausino jo kūrėjų Lietuvoje gretas. Savo svečių pasirodymus festivalis žada po mėnesio - gegužės 7- 12 dienomis, bet jau dabar gerbėjai gali pradėti ieškotis bilietų į spektaklius, kurie vyks tradicinėse „Naujajam Baltijos šokiui“ aikštelėse: Nacionaliniame dramos teatre, "Menų spaustuvėje", prekybos centre „Europa“.

I. Kuniskytė parodys kompoziciją „Išėjau pieno“.<br>"Naujojo Baltijos šokio" archyvas
I. Kuniskytė parodys kompoziciją „Išėjau pieno“.<br>"Naujojo Baltijos šokio" archyvas
Daugiau nuotraukų (1)

Justina Jurgaitytė

Apr 4, 2013, 1:54 PM, atnaujinta Mar 8, 2018, 8:52 PM

Festivalio programoje vėl daugėja paties šokio, nors netrūks ir įvairių naujovių, modernių technologijų. Šiemet bus parodyta 19 trupių, atvykusių iš 12 šalių, -  iš viso 24 spektakliai, kuriuos sukūrė garsūs bei garsėjantys choreografai.

Šiuolaikinio šokio gurmanai galės rinktis spektaklius, kuriuos atveža rinktiniai „Naujojo Baltijos šokio“ svečiai: Danijos šokio teatras, Paryžiaus konservatorijos Jaunimo baletas, Izraelio choreografas ir šokėjas Roy Assafas.

Šiemetis festivalis supažindins ne tik su R. Assafu, bet ir su kitais talentingais Izraelio šiuolaikinio šokio kūrėjais. Tai Itziko Galili, Hofesho Shechterio, Edmondo Russo bei Shlomio Tuizerio darbai, sukurti su Paryžiaus konservatorijos Jaunimo baleto trupe. Tie, kurie domisi naujomis šokio meno tendencijomis,  įžvelgs, kuo viso pasaulio žiūrovus pakeri Izraelio šiuolaikinis šokis. Tai - energija, veržlumas, puiki technika ir daug grynojo šokio.

Bene didžiausia festivalio žvaigždė - brito choreografo Timo Rushtono vadovaujama Danijos šokio teatro trupė, atvežanti į Lietuvą spektaklį „Meilės dainos“. Tai didžiausia ir sėkmingiausiai kurianti Danijos šiuolaikinio šokio trupė, kurią sudaro šokėjai iš viso pasaulio.

Kaip ir kasmet, festivalis „Naujasis Baltijos šokis“ siekia parodyti ir lietuvių choreografų įdomiausius darbus. Tarp jų verta išskirti M. K. Čiurlionio menų mokyklos mokinių „Vieno kąsnio improvizacijas“, kurias bus galima išvysti prekybos centro „Europa“ antrajame aukšte.

"Menų spaustuvės"  Juodojoje salėje numatyta tos pačios mokyklos absolvento, baleto šokėjas Martyno Rimeikio miniatiūra „Belaukiant Godo“.

Šiemet "Auksiniu scenos kryžiumi" apdovanota Klaipėdos menininkų grupė „Žuvies akis“ festivalyje sušoks choreografo Petro Lisausko kompoziciją „TUAŠ“, o choreografės Rūta Butkus bei Loreta Juodkaitė supažindins su darbais, kurtais drauge su Olandijos šokio teatru “Korzo”.

Naujovių ieškantiems festivalio lankytojams – dvi lietuvių choreografės, kuriančios ir pripažinimo jau sulaukusios svetur: Jungtinėje Karalystėje įsikūrusi Ieva Kuniskytė ir Ispanijoje dirbanti Ugnė Dievaitytė.

I. Kuniskytė savo kūrinio „Išėjau pieno“ premjerą parodė prestižinėje Londono šokio scenoje “The Place” ir sulaukė kritikų pagyrų. Spektaklis “Išėjau pieno” neabejotinai bus įdomus ir festivalio “Naujasis Baltijos šokis” žiūrovams.

Iš Kauno kilusi U. Dievaitytė kuria su choreografe iš Brazilijos Poliana Lima – jų darbai drąsūs, netgi akiplėšiški, jie jau pelnė kūrėjoms ne vieną Ispanijos šokio apdovanojimą. “Naujajame Baltijos šokyje” bus jų sukurtos miniatiūros “Nekviesta būtybė”, “Pagalys rate”, “It stebėtum debesis”.

Kaip žada “Naujojo Baltijos šokio” rengėjai, festivalis šiemet ir stebins netikėtumais, ir kvies tiesiog pasimėgauti gražia choreografija, plastiškai judančiais kūnais, įspūdinga scenografija, šviesomis, muzika.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.