D. Pulausko grupė užkariauja Juodąjį žemyną

„Jau nebeliko vietų, kur nukakti mums būtų sunkiau, nebent  - Šiaurės Korėja“, - juokavo klavišininko ir kompozitoriaus Dainiaus Pulausko grupės prodiuseris Antanas Gustys. Prieš 10 dienų jis su šiuo kolektyvu grįžo iš Kairo džiazo festivalio Egipte, o trečiadienį išskrido į Keiptauno džiazo šventę Pietų Afrikos Respublikoje (PAR). Pasak A.Gusčio, pastaroji kelionė – sudėtingiausia grupės epopėjoje: į jokią šalį gauti vizų nebuvo taip sunku. O D.Pulausko kolektyvas matė daug – yra keliavęs ir po Kiniją, ir po Indiją, Indoneziją, Malaiziją. Pernai jis įkėlė koją ir į Afriką – grojo Etiopijos džiazo festivalyje.

D. Pulausko grupė dalyvavo džiazo festivalyje Kaire (Egiptas).<br>Asmeninis archyvas
D. Pulausko grupė dalyvavo džiazo festivalyje Kaire (Egiptas).<br>Asmeninis archyvas
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 4, 2013, 9:00 AM, atnaujinta Mar 8, 2018, 9:15 PM

„Grįžti į Afriką Dainiui lėmė pats likimas – tai jo žemynas. Turbūt Lietuvoje nėra kito žmogaus, kuris būtų jį išmaišęs nuo Mozambiko iki Senegalo“, - atskleidė A. Gustys.

Mat D. Pulauskas, dar grodamas „Oktavos“ ansamblyje, gastroliavo Afrikoje tris kartus. PAR – dešimtoji žemyno valstybė, išgirsianti šį muzikantą, bet šįkart – grojantį vien savo muziką.

Negana to, tarp albumo „Mixtum Compositum“ kompozicijų, kurias šiuo metu programose pristato grupė, dvi yra pavadintos kaip egiptietiški vietovardžiai – „Luxor“ ir „Safaga“. Jas Dainius sukūrė, įkvėptas atostogų Egipte įspūdžių.

Afrikos spalvos – vienos mėgstamiausių šio „world music“ aistruolio paletėje. „Visą gyvenimą gali austi iš įspūdžių kompozicijas ir jų visų nesuausi, nes kelionės nesibaigia“, - prisipažino D. Pulauskas.

Viešint Kaire vilniečius užbūrė mečečių gausmas per pamaldas. Tiesiog nereali atrodė džiazo oazė pačiame miesto centre, kur keli tūkstančiai egiptiečių klausėsi europietiškų eksperimentų.

Dar tik penktą kartą surengtame Kairo džiazo festivalyje vietos muzikantai pristatė tik kelis projektus. Programa stebino Europos grupių gausa, mišriais tarptautiniais kolektyvais, solidžiomis JAV muzikantų rinktinėmis.

Net arabų kultūros pažiba libanietis Ziadas Rahbani interpretavo amerikietiškus standartus. Festivalio rengėjai lygiavosi į Europą ir edukacine programa, naktiniais „džemais“.

Tačiau viena Egipte turbūt niekada nenustos stulbinti Europos džiazmenų. Tai – blaivybė. Europos džiazo festivaliuose alus liete liejasi – Egipte net džiazo klube geriama arbata. Musulmonų tikėjimas draudžia vartoti alkoholį viešose vietose.

„Blaivybė nė kiek nepakenkė džiazo aurai. Žmonės gyvai reagavo į mūsų muziką ir atidžiai jos klausėsi“, - tikino Dainius.

Tiesa, grupės lyderiui Kaire teko ekspromtu muzikuoti kitokiu, negu buvo žadėtas, instrumentu, nes anas prieš koncertą pasimetė.

„Man tai įprasta, - pasakojo D. Pulauskas. – Aš tik Lietuvoje galiu groti taip, kaip noriu ir kuo noriu, išskleisti visas kūrybos spalvas. Užsienyje reikia taikytis prie aplinkybių. Bet tai nereiškia, kad koncertai svetur būna blogi. Vieną savo sintezatorių visada vežiojuosi.“

Laimė, prieš Keiptauno džiazo festivalį Dainius galėjo namuose parepetuoti būtent tokiu instrumentu, kokį jam pažadėjo šio festivalio rengėjai.

Jau keturioliktą kartą PAR vyksianti džiazo šventė priskiriama pasaulio festivalių elitui, vertinama kaip Montrė džiazo festivalis Šveicarijoje ar „North See Jazz“ Olandijoje. Čia muzikuoja Europos ir JAV  didžiausios žvaigždės. Vilniečiai dalysis scena su Jeanu Lucu Ponty, Jacku DeJohnette, Joe Lovano, Robertu Glasperiu ir daugeliu kitų džiazo korifėjų.

Balandžio 5-6 dienomis penkiose festivalio scenose pasirodys per 40 grupių, jas išgirs keliasdešimt tūkstančių klausytojų.

„Pakliūti į tokį festivalį – didelis darbas ir garbė“, - džiaugėsi A. Gustys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: ar žinome kur slėptis karo atveju?