Šiaulių ligoninės pacientams - Londono muzikantų terapija

Penktadienį iš Respublikinės Šiaulių ligoninės chirurgijos korpuso konferencijų salės sklido kamerinė muzika - čia nemokamai koncertavo iš Londono atvykęs „Orphic Trio“.

Respublikinėje Šiaulių ligoninėje skambėjo kamerinio ansamblio "Orphic Trio" muzika.<br>R. Vitkus
Respublikinėje Šiaulių ligoninėje skambėjo kamerinio ansamblio "Orphic Trio" muzika.<br>R. Vitkus
Daugiau nuotraukų (1)

Ričardas Vitkus

Apr 5, 2013, 8:31 PM, atnaujinta Mar 8, 2018, 6:30 PM

Charizmatiškas kamerinis ansamblis iš Didžiosios Britanijos: fortepionu grojantis Rimantas Vingras, Orpheus Papafilippou (smuikas) bei Andrea Mundy (violončelė) - savo pasirodymu pristatė šioje šalyje jau nuo 1948 metų gyvuojantį projektą „Muzika ligoninėse“.

„Šiandien paprasčiausiai pabandysime. Gal toks kada toks projektas prigis ir Lietuvoje?“, - prieš koncertą svarstė septynerius metus Didžiojoje Britanijoje jau gyvenantis, ne viename „Muzika ligoninėse“ koncerte dalyvavęs R. Vingras.

Įsitikino gydomąja muzikos galia

Kad muzika gali padėti slogių minčių prispaustiems pacientams, R. Vingras sakė įsitikinęs ne tik koncertuodamas.

„Dėl sveikatos problemų į medikus teko kreiptis ir pačiam. Diagnozių gali būti įvairių, todėl iš daktaro kabineto išėjau susirūpinęs. Tą mano rūpestį iškart išsklaidė ligoninės foje sklidę arfos garsai“, prisiminė R. Vingras.

Projektas „Muzika ligoninėse“ Didžiojoje Britanijoje buvo pradėtas 1948 metais norint pakelti per karą patirtus sužalojimus besigydančių karių dvasią.

Koncertuoja ir žymūs atlikėjai

„Koncertai ligoninėse nėra naujovė. Panašių dalykų yra ir Lietuvoje. Projektas „Muzika ligoninėse“ išsiskiria savo tęstinumu. Daugiau nei šešiasdešimt metų gyvuojantis projektas stebina ir savo kiekybe, ir kokybe.

Per metus įvairaus amžiaus klausytojų auditorijai ligoninėse, globos namuose, slaugos namuose, dienos priežiūros centruose, specialiųjų poreikių mokyklose surengiama tūkstančiai koncertų. Koncertuoti į ligonines vyksta ir žymūs atlikėjai.

Aukų šiems koncertams projektų vadybininkai gauna iš farmacinių kompanijų, privačių rėmėjų, jos renkamos ir per labdaros koncertus“, - sakė R. Vingras.

Muzika ligonius atgaivina

„Muzika ligoninėse“ projekte Didžiojoje Britanijoje aktyviai dalyvaujantis R. Vingras sakė ne kartą turėjęs progos įsitikinti gydomąja muzikos galia.

„Kai ligonis yra sukaustytas negalios, muzika jam tarsi primena, kad žmogus yra ne tik fizinė būtybė, kad egzistuoja ir emocijos ir kad jos taip pat turi didelę vertę.

Yra tekę stebėti senatvinės dimensijos kamuojamus pacientus. Pažiūrėjus į juos atrodo, kad belikęs tik kūnas, tačiau kai pradedi groti jų jaunystės laikų muziką, pamatai, kaip tie žmonės atsigauna“, - sakė R. Vingras.

Koncerto klausėsi ir medikai

Penktadienį gyvos muzikos gydomąją galią „Orphic Trio“ pabandė perteikti į Respublikinės Šiaulių ligoninės chirurgijos korpuso konferencijų salę susirinkusiems pacientams.

Kadangi koncertas vyko per pietų pertrauką, jo paklausyti susigundė ir dalis medikų.

„Orphic Trio“ koncerto klausęsis Respublikinės Šiaulių ligoninės generalinis direktorius Petras Simavičius sakė neabejojąs gydomąja muzikos galia.

„Ligonių gydymui yra pasitelkiamas visas kompleksas priemonių. Viena iš tokių priemonių yra menas bei muzika. Kai žmogus žiūri spektaklį ar klausosi muzikos, jis pamiršta sunkumus, skausmus, ligas“, - sakė P. Simavičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.