Paskaitą palydės muzika

Bažnytinio paveldo muziejuje šeštadienį vyks paskaita ir koncertas „Šv.Pranciškaus žaizdos”, skirti Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės didikų Goštautų giminei ir jų laikų muzikiniam paveldui atminti.

Daugiau nuotraukų (0)

"Lietuvos rytas"

Apr 6, 2013, 8:50 AM, atnaujinta Mar 8, 2018, 6:20 PM

Renginį pradės istoriko profesoriaus Rimvydo Petrausko paskaita „Goštautai: permainų epochos giminė”. Joje – daug ne itin gerai žinomų faktų apie vieną įtakingiausių Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės giminių.

Tik šešios kartos žymi Goštautų genealogiją nuo XIV a. pabaigos iki XVI a. vidurio. 1537 metais už paskutinio Goštautų giminės palikuonio Stanislovo Goštauto ištekėjusi Barbora Radvilaitė su juo taip ir nesusilaukė vaikų. Taigi Goštautus gana sunku lyginti su tokiomis giminėmis ir dinastijomis kaip Radvilos ar Habsburgai, kurios tęsiasi nuo viduramžių iki šių dienų.

Tačiau, pasak R.Petrausko, Goštautų giminės veiklos laikotarpis buvo ypatingas. Jiems likimas lėmė po Lietuvos krikšto būti viską apimančios permainų epochos sūkuryje. Tokios epochos pagimdo išskirtinius asmenis. Kaip tik tokie ir buvo Goštautai. Jie politiniame, kultūriniame ir religiniame šalies gyvenime suvaidino svarbų vaidmenį.

Kaip teigė koncertinės programos „Šv.Pranciškaus žaizdos” sudarytojas ir dirigentas Romualdas Gražinis, koncerto pavadinimas parinktas neatsitiktinai. Mat dar 1333 m. Petras Goštautas į Vilnių pakvietė ir jam priklausiusiuose namuose įkurdino pranciškonus, kurių Dievo žodžio skelbimo darbas pareikalavo net septynių vienuolių kankinystės.

Koncerte skambės XVI amžiuje Vilniaus Bernardinų bažnyčioje giedotos Šv.Pranciškaus grigališkojo choralo antifonos, kurias atkūrė muzikologas dr. Jonas Vilimas.

Klausytojai susipažins ir su pranciškonams priklausiusių skirtingų XVI–XVII a. sandūros kompozitorių Lodovico Viadanos ir Gregoro Aichingerio kūriniais, išgirs XVI a. Vilniaus pranciškonų Šv.Onos brolijoje tarnavusio vargonininko Franciszeko Maffono kūrinius chorui.

Programą papildys prancūzų kompozitoriaus Franciso Poulenco „Šv.Pranciškaus maldelės” ir šiuolaikinių lietuvių kompozitorių pranciškono Alvido Remesos ir kompozitorės Kristinos Vasiliauskaitės sukomponuota „Šv.Pranciškaus giesmė sesei Saulei”. Koncerte dalyvaus kamerinis choras „Aidija”, Vilniaus universiteto giedojimo mokykla „Schola Cantorum Vilnensis” ir pianistė Onutė Gražinytė.

Paskaita prasidės 16 val., o koncertas – 17 val. Reikės įsigyti muziejaus bilietą, kurio kaina – 10 Lt.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.