Raganaitė teatre griebsis gerų darbų

Valstybiniame jaunimo teatre savaitgalį bus švenčiama Valpurgijos naktis. Kad į sceną jau plūsta raganos, matyti iš teatro fasado – palangės nukabinėtos šluotomis, ant sienų matyti juodos pėdos.

Daugiau nuotraukų (1)

Gintė Pranckūnaitė ("Lietuvos rytas")

Apr 6, 2013, 11:47 AM, atnaujinta Mar 8, 2018, 6:13 PM

Manoma, kad čia jas bus sušaukęs režisierius Evaldas Jaras. Jis ruošiasi balandžio 6 ir 7 d. Jaunimo teatre įvyksiančiai premjerai (bilietų kaina – 12–18 litų).

Jauniesiems žiūrovams netrukus bus parodytas naujas spektaklis „Raganiukė”, sukurtas pagal vokiečių rašytojo Otfriedo Preusslerio to paties pavadinimo pasaką.

Žavi pasakų paprastumas

Pasaulyje garsus vokiečių autorius, kurio knygos išverstos net į 50 kalbų, Lietuvos vaikams puikiai žinomas iš istorijų apie Vaiduokliuką, Mažąjį Vandenį, Plėšiką Hocenplocą.

Apie pastarąjį personažą režisierius yra sukūręs jau ne vieną spektaklį, tačiau naujausiame darbe vaikai išvys istoriją, kurios herojė – ne mažiau spalvinga ir įdomi asmenybė. Tai jauna miško raganaitė.

Režisierių E.Jarą žavi O.Preusslerio pasakų paprastumas, už kurio visada slypi krislelis išminties. Gerumo mokanti „Raganiukės” istorija jau seniai gulėjo režisieriaus stalčiuje ir laukė savo progos.

Kartu su spektaklio vaikams idėja augo ir režisieriaus duktė Marija. Pasak E.Jaro, 9 metų mergaitė vis labiau prisideda prie spektaklių kūrimo.

Šį kartą režisieriaus duktė pati nupiešė būsimo spektaklio plakatą.

Vaidinti vaikams – sunku

E.Jaras pagrindinį vaidmenį skyrė Jaunimo teatro aktorei Rasai Marazaitei. Ji taip pat augina dukterį, iš kurios sulaukia nemažai pastabų.

Pasak aktorės, vaidinti spektakliuose vaikams yra šiek tiek sunkiau nei spektakliuose suaugusiesiems. „Nelengva rasti ribą, kad aktoriaus vaidyba būtų suprantama vaikams, bet kartu nebūtų infantilus maivymasis”, – sakė R.Marazaitė.

Šios aktorės kuriama raganiukė – mergaitė, kuri nori kuo greičiau užaugti ir būti tokia kaip ir visos raganos. Klaidingai supratusi raganų močios perspėjimą, kad privalanti tapti „gera ragana”, mažoji raganiukė imasi gerų darbų.

Spektaklio pabaigoje iškyla klausimas – ar tikrai viskas, kas mums atrodo gerai, yra gerai, ir ko labiau klausyti – kitų patarimų ar savo širdies?

Vaikai nieko nebijo

Spektaklio scenografas Marijus Jacovskis sukūrė raganišką aplinką, todėl vaikai, atėję į spektaklį, scenos viduryje pamatys juodą katilą, virš kurio kabo sunki šluotų kaugė.

Didžiausią įspūdį vaikams turėtų padaryti skraidančios, dainuojančios ir šokančios raganos. Atlikti šiuos vaidmenis režisierius pakvietė beveik visus Jaunimo teatro aktorius vyrus.

Raganų močios vaidmenį kuria Vytautas Taukinaitis, o pikčiausią būrio raganą, vardu Rumpumpelė, įkūnija Andrius Bialobžeskis.

Šį vaidmenį artistas paveldėjo iš savo močiutės režisierės Kazimieros Kymantaitės – ji daugiau nei prieš trisdešimt metų raganą Rumpumpelę vaidino to paties pavadinimo televizijos filme.

Visi aktoriai pripažįsta, kad vaidinti raganas – tikras malonumas. Režisieriaus darbo pagrindas – improvizacija, todėl raganų charakteriams kurti suteikta visiška laisvė.

Kad ir kaip būtų, specialiai gąsdinti vaikų artistai neketina. Pasak aktoriaus Sergejaus Ivanovo, tai daryti būtų beprasmiška: „Šiuolaikiniai vaikai nieko nebijo, ką jau kalbėti apie raganas.”

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.