Kinų karpiniuose – deivės

Šamanai, Saulės deivė Didžiakrūtė – tokie mums neįprasti simboliai vyrauja tradiciniuose kinų karpiniuose. Jie tvirtinami ant šilko ir dekoruojami auksu. Pasigrožėti šiais kūriniais gali ir kauniečiai.

Kauno tautinės kultūros centro lankytojai susidomėję apžiūrinėja kinės parodą.<br>M.Patašiaus nuotr.
Kauno tautinės kultūros centro lankytojai susidomėję apžiūrinėja kinės parodą.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Vėjūnė Inytė ("Lietuvos rytas")

2013-04-07 12:35, atnaujinta 2018-03-08 17:18

Kauno tautinės kultūros centre veikia menininkės iš Kinijos Yang Zhihong karpinių paroda.

Viena iš parodos rengėjų Konfucijaus instituto projektų vadovė Vilma Šniukštaitė pasakojo, kad Šiaurės Kinijoje karpiniuose vaizduojamos dievybės, šamanai, šamanės, su dvasiomis bendraujantys žyniai.

Dažnai karpiniuose vaizduojama ir Saulės deivė Didžiakrūtė. Tikima, kad ši deivė maitina žmones šiluma. Yra ir Devynkrūtė deivė, kuri tapatinama su Žeme motina.

„Kinų karpiniuose, kaip ir lietuvių tautodailėje, yra ir Gyvybės medis. Vietoj jo kinai vaizduoja granatų vaisius, kurie dėl savo sėklų gausos siejami su vaisingumu, dideliu vaikų skaičiumi. Tradicinėje kinų kultūroje tikima, kad kuo šeimoje daugiau vaikų, tuo daugiau laimės“, – pasakojo V.Šniukštaitė. Y.Zhihong karpiniais susidomėjo vaikystėje. Ją prižiūrėdavo pagyvenusių kaimynų pora. Senoliai buvo karpinių meistrai ir mergaitę sudomino savo darbais. Užaugusi moteris pati ėmė domėtis šia tradicine meno šaka, ją tyrinėti ir kurti karpinius.

Dabar Y.Zhihong savo šalyje yra viena iš nedaugelio tautodailininkų, karpinius kuriančių pagal senąsias Šiaurės Kinijai būdingas tradicijas.

Meistrė savo karpinius eksponuoja ne tik tradiciškai įstiklintus. Didelė dalis darbų pritvirtinta ant kelių metrų ilgio šilko ritinių. Kai kurie karpiniai sukurti iš auksu dekoruoto popieriaus, todėl yra brangūs ne tik menine prasme.

Menininkės kūriniai „Žuvų deivė“ ir „Lotosų deivė“ yra laimėję aukščiausius apdovanojimus 2006 metais tarptautiniame Changdžou karpinių ir Nacionaliniame Kinijos karpinių konkursuose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.