Nugriaudėjo pučiamųjų orkestrų čempionatas

Tryliktasis pučiamųjų orkestrų čempionatas stulbino savo užmojais: 40 orkestų iš Lietuvos ir Latvijos, šimtai muzikantų, pasaulinio lygio žvaigždės: kompozitorius, dirigentas, didžiausios muzikinės leidyklos De Haske įkūrėjas Jan de Haan iš Nyderlandų ir eufonijos virtuozas Didžiosios Britanijos Michael Dodd.

Baigiamasis pučiamųjų čempionato akordas- konfeti lietus.<br>R. Viksvienė
Baigiamasis pučiamųjų čempionato akordas- konfeti lietus.<br>R. Viksvienė
Daugiau nuotraukų (1)

Virginija Bartkutė

Apr 15, 2013, 7:50 PM, atnaujinta Mar 8, 2018, 6:18 AM

Čempionato organizatorius – Lietuvos varinių pučiamųjų instrumentų orkestrų asociacijos prezidentas, dirigentas Remigijus Vilys šį pavasarį sumanė išskirtinę programą - ketvirtadienį prasidėjęs Vilniuje savaitgaliui renginys persikėlė į Panevėžį, kuriame tradiciškai vyksta jau tryliktą kartą.

Tris dienas Panevėžio miesto ir rajono koncertinėse erdvėse orkestrai koncertavo, mokėsi meistriškumo pamokose ir varžėsi dėl geriausiųjų titulo. Virė aistros - juk nugalėtojai į įvairius Lietuvos ir Latvijos miestus išsivežė ne tik garbingus titulus, nugalėtojų taures, bet ir labai brangius instrumentus, kuriuos tradiciškai dovanojo užsienio šalių rėmėjai.

Orkestrus vertino kompetentinga tarptautinė komisija, kuri kaip ir kasmet sėdėjo už širmos pasirodymų metu, kad viskas vyktų skaidriai, be išankstinių nuostatų. Dalyviai pagal meistiškumo lygį varžėsi skirtingose kategorijose.

Penktadienio vakarą vainikavo nuostabus pučiamųjų orkestro “Brass Senjorai” pasirodymas. Šis orkestras prieš ketverius metus turėjo išskirtinę teisę pirmąkart atstovauti Lietuvai Europos pučiamųjų orkestrų čempionate Ostendėje (Belgija).

Čempionato apdovanojimų metų visus tiesiog pritrenkė įspūdingas Lietuvos kariuomenės orkestro, vadovaujamo Egidijaus Ališausko, koncertas. Orkestras paruošė specialią programą čempionato finalui, kurioje skambėjo daug kompozitoriaus Jan de Haan kūrinių. Kai kuriuos jų dirigavo pats svečias.

“Aš myliu pučiamųjų muziką. Pradėjau groti nuo 10 metų. Pietas (olandų dirigentas Piet Visser, nuolat rengiantis su lietuviais įdomius projektus – red.) seniai kvietė važiuoti į Lietuvą, bet vis neturėjau laiko. Keliauju po visą pasaulį, domiuosi pučiamųjų muzika, ypač besivystančiose šalyse”, - sakė kompozitorius, dirigentas, didžiausios muzikinės leidyklos De Haske įkūrėjas Jan de Haan.

Lietuvoje pirmąkart jis lankėsi prieš 15 metų ir teigė, kad šalis per tą laiką labai pasikeitė į gerąją pusę. Panevėžyje kompozitorius viešėjo su savo žmona, tačiau čempionato metu sakė matęs tik koncertines sales ir viešbutį “Romantic”, kuris jam paliko puikų įspūdį.

Jan de Haan sakė, kad jį apstulbino čempionato mąstai ir labai aukštas dalyvaujančių orkestrų lygis.

“Lygis kasmet labai kyla”, - lakoniškai apibūdino vertinimo komisijos narys Europos varinių pučiamųjų instrumentų orkestrų asociacijos prezidentas Japi Dyksta.

Nuolatinis čempionato svečias, žiuri narys, vilnietis kompozitorius Kazys Daugėla, parašęs daug kūrinių pučiamųjų orkestrams, pasakojo, kad gana keista, jog vertinant orkestrus komisijos narių nuomonė sutapo beveik 100 procentų. Tai rodo aukštą profesionalumo lygį. „Duok Dieve, kad visi čempionatai būtų tokie skaidrūs kaip šis. Nors visada būna nepatenkintų. Juk pralaimėti irgi reikia mokėti“, - teigė kompozitorius.

Pasak jo, dažnai būna, kad jaunimo orkestras vienais metais gauna aukščiausią įvertinimą, o kitais atsiduria beveik gale. Tai yra todėl, kad mokiniai baigia mokyklą ir ateina nauji muzikantai. Pasak K.Daugėlos, čempionatas yra puiki tobulinimosi mokykla, tikra talentų kalvė ir nuostabu, kad jis vyksta ne sostinėje, o Panevėžyje.

Iš Moldavijos atvykę orkestrų vadovai, muzikantai Vyrlandas Grigorė ir Vadimas Ranciukas stebėjosi pučiamųjų muzikos lygiu ir orkestrų gausa Panevėžio rajone. Daug su jais bendravęs rajono meras Povilas Žagunis ir čempionato organizatorius R. Vilys žadėjo išplėtoti bendradarbiavimą su šia šalimi. V.Grigorė sakė norįs atvežti į kitą čempionatą savo orkestrą, kuris supažindintų lietuvius su moldavų muzikos tendencijomis.

Lietuva susižavėjo pirmąkart čia besilankantis eufonijos virtuozas Didžiosios Britanijos Michael Dodd. Ypač jam patiko publika. Pasak jo, Anglijoje galima ploti tik pasibaigus kūriniui, tačiau jį džiugino, kad Lietuvoje griausmingos ovacijos pasigirsdavo ir paties muzikavimo metu. “Tai nieko blogo- juk parodo karštus žiūrovų jausmus, kurių niekada nebus perdaug”, - juokavo žymus muzikantas.

Ne mažiau emocijų publika rodė, kai scenoje pasirodydavo jų mėgstami orkestrai, o ypač apdovanojimų metu. Visi buvo sužavėti Ligitos Bilevičienės vadovaujamu merginų orkestru “Saulutė” iš Panevėžio rajono Sujetų miestelio. Nuostabiai grojančios mergaitės kartais žiemą turi kastuvais atsikasti kelius, kad galėtų atvažiuoti į repeticijas ir koncertus. Dažniausiai jas vežioja vadovė Ligita Bilevičienė, kuri moko ne tik muzikavimo paslapčių, bet rūpinasi jomis kaip tikra mama.

Žiūrovai kalbėjo, kad šįkart jie gauna dovanų ne tik nuostabią muziką, bet ir išsamių žinių apie pučiamųjų orkestrų istoriją, kūrinius ir jų atlikėjus. Koncertus įdomiai ir šmaikščiai vedė Aurelija Baublytė.

Čempionato metu organizatoriams talkino savanorės, atvykusios iš įvairių miestų, daugiausia iš sostinės. Savanorė Adelė Overlingaitė iš Vilniaus sakė, kad anksčiau ji visai nesidomėjo pučiamųjų muzika, bet dabar po čempionato yra apstulbinta ir sužavėta. Mergina svarstė galimybę pastatyti įdomų spektaklį, kuriame grotų pučiamųjų orkestras, nes tai moderni ir uždeganti muzika.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.