Pasaulinę kultūros dieną - į Užupio meno inkubatorių

Pirmadienį vidurdienį Vilniuje, prie Baltojo tilto, kilo į dangų aitvarai. "Baltieji Užupio aitvarai dangumi Užupio link" - taip pavadinta ši akcija, skirta balandžio 15-ąją minimai Pasaulio kultūros dienai. Vilniečiai bei sostinės svečiai pirmadienį kviečiami į Vilniaus Monmartru pramintą Užupį, kur po renovacijos vėl duris atvers Užupio meno inkubatorius (UMI). Ant Vilnios kranto Užupio g. 2A įsikūrusio inkubatoriaus kiemelyje popiet bus iškilmingai pakelta Kultūros dienos vėliava, šventiškai atidaryta UMI “Galera”, bus surengtos „Crea-Art“ kūrybinės dirbtuvės vaikams.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 15, 2013, 2:58 PM, atnaujinta Mar 8, 2018, 6:37 AM

Šventinių renginių programoje svečių taip pat laukia UMI šeimininkų performansas “(Ne)išskalbtos eilės”, poeto Benedikto Januševičiaus eilių skaitymai, Gedimino Sederavičiaus šakuhači fleitos pasirodymas.

Vakare UMI vyks diskusija-pokalbis „Šiuolaikinio žmogaus kultūros poreikis“, kuriame dalyvaus kultūrai bei kūrybai neabejingų kviestiniai svečiai, menininkai ir menu besidomintys Vilniaus miesto gyventojai bei kultūros tyrėjai. Šventinę dieną vainikuos Mildos Arčikauskaitės dainos bei tapybos parodos „Vilniaus tiltai“ atidarymas UMI “Galeroje”.

Vakaro kulminacija - antikvarinio UMI inventoriaus su ypatingomis istorijomis bei naujų idėjų su paslaptingomis perspektyvomis aukcionas bei dangaus žibintų paleidimas.

O pirmoji  vėl duris atvėrusio UMI viešnia  bus dailininkė Dalia Dokšaitė,  pakviesianti išbandyti rankos miklumą kaligrafijos dirbtuvėse.  Vsiems susidomėjusiems ji ne tik papasakos apie tušo tapybos paslaptis, bet ir paragins patiems į rankas paimti teptuką.

Unikalaus vaizduojamojo meno žanro kaligrafijos – kaip ir hieroglifų rašto – tėvynė yra Kinija, kur ši tapybos tradicija klesti jau keletą tūkstantmečių. Savita estetika išsiskirianti kaligrafija yra praktikuojama įvairiausiuose kraštuose bei pasižymi itin aukštu meniniu lygiu.

Nepasitikinčius savo jėgomis D. Dokšaitė gali drąsiai nuraminti – iš visų meno rūšių kaligrafija yra viena lakoniškiausių, o pagrindinės kaligrafijos raiškos priemonės – juodo tušo taškai bei linijos. Taigi dirbtuvėse turės ką veikti net ir naujai meno pasaulio duris pravėręs smalsuolis. Po pusantros valandos truksiančios atviros kaligrafijos pamokos dirbtuvių dalyviai galės dalyvauti arbatos popietėje, kurios metu apie kiniškosios arbatos gėrimo ypatumus papasakos šios srities žinovė sinologė Ieva Rūtė.

Pasaulio kultūros dienos ištakos -  1935 metų balandžio 15 dieną Vašingtone JAV prezidento Franklino Roosevelto ir dvidešimties Lotynų Amerikos šalių atstovų pasirašyta sutartis dėl meno ir mokslo įstaigų ir istorinių paminklų išsaugojimo. Vėliau ši diena paskelbta Pasaulio kultūros diena siekiant paskatinti saugoti visos žmonijos kultūros vertybes.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.